Hagen Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 (edytowane) Warka #23 Witbier Słód Pilsneński 3kg Płatki Pszenne 3kg Płatki Owsiane 0,5 kg Niesłodowany owies 0,25kg Oktawia szyszka (7,1%) 20g FWH Drożdże: Wyeast 3944, Wyeast 3463, Wyeast 3942 Płatki skleikowane w 72 C, dodany słód i owies, temperatura spadła do 68C. Zacieranie przez godzinę w temperaturze spadającej 68>62Wyszły 3 fermentory po 8l, drożdze 3944 nie wystartowały i wdało się zakażenie. Przy pozostałych 2 fermentorach zabutelkowałem po 6 l z dodatkiem herbaty z hibiskusa zaparzonej przed butelkowaniem: 30g hibiskusu- 400ml wody. Zacieranie 66C Edytowane 12 Lutego 2017 przez Hagen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Warka #24 Ne IPA Zasyp: 6kg Maris Otter 500g Pale Crystal 60-90 EBC Thomas Fawcett 1 kg Kasza manna pszenna 500g Płatki owsiane 250g łuska ryżowa Chmiele: Mosaic 2015 12%aa - 100g Citra 2015 13,5% aa- 100g Eureka! 2015 18% aa- 100g Amarillo 2015 8,9%aa - 100g Admiral 2013 16,4%aa- 22,5g Drożdże Yeast Bay - Vermont 2l starteru Zacieranie: Płatki skleikowałem razem kaszą manną, 20L wody zagrzałem do 72C i dodałem skleikowana papkę oraz słody. Temperatura spadła do 69C, Zacierałem przez godzinę aż spadło do 66C. Temperatura podniesiona do 78 przez 15 min. Chmielenie: Admiral - całość FWH Mosaic, Citra, Eureka!, Amarillo - po 25g na flame out Fermentacja: Podział na 2 fermentory: 1. Dodatek po 25g każdego z chmieli aromatycznych w drugim dniu fermentacji by sprawdzić efekt biotransformacji Po 25g każdego chmielu dodane na zimno. 2. Dodatek 400g zmiksowanych kunkwatów w 2 dniu fermentacji. Po 25g każdego chmielu dodane na zimno. Edytowane 12 Lutego 2017 przez Hagen Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hagen Opublikowano 25 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2018 Warka #25 W zasadzie nie jest to oddzielna warka, jest to kupaż 3 piw (13.5 , 14 i 15) z zadanymi bretami. Na 10l dodałem też herbatkę z 5g skórki curacao i 50g hersbruckera. Klarowane żelatyną spozywczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się