dirk gently Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Ale tam wpisałeś inne wartości: 1.33kg ekstraktu zamiast 2kg jak pisałeś wcześniej (pomijam że wpisałeś suchy dwa razy bo to ma raczej marginalne znaczenie). No i wpisałeś w kalkulator 1.062, czyli 15.5Blg, zamiast 14.5. Czy fermentor przekłamuje pojemność to można od razu sprawdzić miarą budowlaną lub krawiecką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QQRQ Opublikowano 26 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 1,33 Kg Dry Malt to odpowiednik 2kg syropu 65Bx. Wpisałem 15,5BLG bo tyle będzie miała brzeczka jeśli zakładam, że z gara odcedziłem 14L brzeczki o BLG 26 i dolałem do niej 10L czystej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 26 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2015 Na przyszłość użyj formularza PPPP /dostępny w plikach/. Pomoże w rozcieńczaniu piwa /sam robię HGB/. Wpisujesz objetość warki i ekstrakt, podajesz oczekiwany ekstrakt, formularz oblicza ile wody należy dolać. Przydatne to jest, bo wydajność warzenia może być różna. Poza tym goryczka spada z czasem, więc moim zdaniem grzebać w tym piwie nie warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się