nike21 Opublikowano 27 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2015 (edytowane) Warka #1 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Ordinary Bitter 10 BLG pierwsza moja warka i od razu z zacieraniem słody: -Pale Ale 3,2kg -Crystal 150 0,3kg chmiel: -Challenger 45g -Fuggles 45g (na wadze wyszło ze jest 50g) Zacieranie: -do 14L wody o temp. 70o C wsypać słody -pierwsza przerwa w 69o C przez 90 minut do negatywnej próby jodowej (od mojego piwnego nauczyciela doszła przerwa 71o-72o przez 10 min ) -78o C przez 5 min Wysładzanie - 13L wody o temp 80o C Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min) Chmielenie: -Challenger 45g na 70 min -Fuggles 25g na 25 min -Fuggles 25g na 5 min Fermentacja: -burzliwa 10-14 dni -cicha 7dni piwo warzyłem 21.02.2015, na burzliwej 13 dni, na cichej 7 dni. chłodzenie chłodnicą z rurki karbowanej DN12 z 98o C do 25o C trwało ok 9 min. drożdże US-05 po 30 min rehydratacji zadane w temp 25o C, fermentacja przeprowadzona w temp 22o C - niższej nie posiadałem (jeszcze) wydajność 59,4% butelkowane 13.03.2015 - 3Blg, 18L, 3,9% alk, IBU 43,3 Edytowane 30 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 drożdże US-05 po 30 min rehydratacji zadane w temp 25o C, piwo stoi w temp 22o C - niższej nie posiadam (jeszcze) Trochę wysoka temperatura na zadanie drożdży. Lepsza byłaby ok18oC. I najlepiej jakby w takiej temperaturze piwko fermentowało, czyli temperatura otoczenia ok 15-16oC. Forumowicze chwalą sobie korzystanie z pudła ze styropianu http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pudlo-izolacyjne-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 wiem wiem.dwie płytki peltiera i sterownik regulujący temperaturę już do mnie płynie z CHRL także następna warka, a może dopiero trzecia, będzie stać w pseudo chłodni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 28 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2015 Jak już zmontujesz to chętnie poczytam co i jak ja zamierzam chłodzenie oprzeć na PETach z lodem, ale może płytki peltiera będą "wygodniejsze" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2015 (edytowane) dzisiaj dziesiąty dzień fermentacji burzliwej, piwko nadal ma lekką pianę. brix z 11 spadł do 5,8 więc chyba nieźle. tymczasem zmontowałem ocieplenie garnka. pierwsza warstwa ekran zagrzejnikowy skierowany folią w stronę gara, druga warstwa to karimata. wszystko rozbieralne w 10s np. do mycia. jestem ciekaw jak się spisze. Edytowane 3 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 pudło ze styropianu do fermentacji piwka w chłodzie gotowe. jak dojedzie sterownik temperatury i moduły Peltiera to jeszcze to zamontuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2015 (edytowane) warka #1 wczoraj przelana na cichą, Brix 5,8 czyli 3 BLG. a dzisiaj warka #2 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Pale Ale 12 BLG słody: -Pale Ale 3,2kg -Monahijski 0,6kg -Caramel Light 0,2kg chmiel: -Phoenix 30g (na wadze wyszło ze jest 33g) -Progress 40g (na wadze wyszło ze jest 45g) Zacieranie: -do 12L wody o temp. 72o C wsypać słody i ustabilizować temperaturę na 68o -pierwsza przerwa w 68o C przez 70 minut do negatywnej próby jodowej -od siebie dołożyłem przerwę 72o przez 10 min -78o C przez 10 min Wysładzanie - 15L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 3 Brix - do warzelnego trafiło ok 23L, po gotowaniu 20,5-21L) Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min) Chmielenie: -Phoenix 30g na 70 min -Progress 40g na 15 min Fermentacja: -burzliwa 7-10 dni -cicha 7 dni chłodzenie z 99oC do 25oC tak jak poprzednio w rewelacyjnym tempie - 7 minut gęstwa z drożdży US-05 zebrana wczoraj, dzisiaj rozmącona i zadana do nowej warki. jestem ciekaw jak ruszy i czy nie przesadziłem z ilością drożdży. kalkulator podawał 94 ml, zadałem ok 150-200 ml. piwko wstawiłem właśnie do mojej komory fermentacyjnej z 1,5l butelką lodu całość wyszła ok 20L, 13o Brix wydajność 65,7% EDYTA: drożdże jadą! EDYTA2: piwko stoi w skrzyni fermentacyjnej, chłodzenie 1.5L butelkami z lodem, temperatura ustabilizowała się w przedziale 16o-17o C fermentacja burzliwa trwała 14 dni, cicha 7 dni Edytowane 30 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2015 (edytowane) kolejne 3 zestawy dojechały: Mandaryna Pale Ale, American Wheat i AIPA warka #2 stoi obecnie w 18oC Edytowane 12 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2015 (edytowane) warka #1 zabutelkowana - 34 butelki 0,5 i 3 butelki 0,3 dało razem ~18L z dodatkiem 90g cukru warka #2 stoi w ok 20o Edytowane 27 Marca 2015 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 14 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 do tgo polecam jeszcze termometr z ikei zanurzony w piwie. Poznasz temperaturę fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 warka #2 stoi od wczoraj na cichej w 14oC. z 13 Brix zeszło do 6,2 Brix czyli z 12,5 Blg do 2,83 Blg. ABV 5% gęstwa czeka na kolejną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 warka #2 zabutelkowana w ilości 19L z 112g cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) dzisiaj warka #3 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Mandarina Pale Ale 12 BLG słody: -Pilzneński 2,5kg -Pale Ale 1,5kg -Caramel Light 30 0,3kg chmiel: -Magnum 10g (na wadze wyszło ze jest 13g) -Mandarina Bavaria 100g Zacieranie: Przepis ze sklepu trochę zmodyfikowałem: -do 13L (a nie do 12L) wody o temp. 70o C (a nie 72oC) wsypałem słody -pierwsza przerwę dodałem od siebie - 68o C przez 10 min -wg instrukcji 68oC przez 60 min (a nie przez 70 min) do negatywnej próby jodowej -kolejna przerwa od siebie 72o przez 15 min -78o C przez 10 min Wysładzanie - 15L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 3 Brix - do warzelnego trafiło ok 24L) Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min) Chmielenie: -Magnum 13g na 70 min -Mandarina Bavaria 20g na 15 min -Mandarina Bavaria 40g na 10 min -Mandarina Bavaria 40g na 5 min Fermentacja: -burzliwa 7-10 dni -cicha 7 dni chłodzenie z 96oC do 15oC trwało 10 min drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ~15oC całość wyszła ok 20,5L, 14 Brix wydajność 69,5% lag 40h - za niska temperatura startu fermentacji po 13 dniach burzliwej zeszło do 6,8 Brix (3,06 P) Edytowane 16 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 wczoraj zabutelkowano 19L, 6,8Brix, jac007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2016 po prawie rocznej przerwie wracamy! dzisiaj przyszła kadź zacierno-warzelna (jeszcze raz dziękuję sprawkowi że chciał się podjąć tematu i pomógł w przeróbce kega). została kosmetyka, jakieś kabelki, w piwnicy jeszcze mam 2 zestawy, w drodze paczka z Twójbrowar.pl na 3 kolejne warki także już za niedługo będzie co robić i co pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2016 (edytowane) dzisiaj warka #4 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - American Wheat 12 BLG. warka uwarzona na nowym sprzęcie. ogólnie wszystko ok, sterownik w miarę wyregulowany, hop stoper chyba nie do końca spełnia swoją rolę ale pewnie muszę się go nauczyć. małe problemy z filtracją, w połowie stanęła. dolałem wody, zamieszałem, poczekałem chwilę i ruszyła dalej. słody: -Pszeniczny 2,5kg -Pilzneński 1,5kg -Prażona pszenica 0,3kg chmiel: -Zythos 5g (na wadze wyszło ze jest 11g) -Centennial 40g (na wadze wyszło ze jest 45g) -Citra 25g Zacieranie: -do 12L wody o temp. 72o C wsypać słody. Ustabilizować temp. na 69o C -69o C przez 60 min -78o C przez 10 min Wysładzanie - 15L wody o temp 78o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 2 Brix - do warzelnego trafiło ok 25L) Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Zythos 11g na 60 min -Centennial 20g na 40 min -Centennial 25g na 5 min -Citra 25g na 0 min Fermentacja: -burzliwa 4, -cicha chłodzenie z 99oC do 20oC trwało 12 min drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ~20oC całość wyszła ok 20L, 11,9 Brix, IBU 33, wydajność 58% piwko stoi 5 dzień w temp ok 18o C, aktualnie faza wysokich krążków. od 7 dnia zwiększamy temperaturę do 22o C w 10 dobie. 9 dobra, piwko ma 7 Brix z 11,9 co daje 3,7 Plato i 4% abv. 12 doba, piwko przelane na cichą głównie w celu wyklarowania i opadnięcia reszty drożdży, 6,9 Brix Edytowane 16 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) warka #5 AIPA 16 BLG z zestawu ze sklepu twojbrowar.pl słody: -Pale Ale 4,8kg -Crystal 150 0,4kg -Aroma 0,2kg chmiel: -Bravo 35g -Citra 65g -Cascade 60g Zacieranie: -do 16L wody o temp. 71o C wsypać słody. -67o C przez 90 min -78o C przez 5 min Wysładzanie - 12L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż brzeczka w warzelnym miała 14 Brix - do warzelnego trafiło ok 25L) Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Bravo 35g na 60 min -Cascade 20g 15 min -Citra 25g 10 min -Cascade 25g 5 min -Citra 25g na 3 min Fermentacja: -burzliwa tyle ile trzeba (maks 14 dni) -cicha 7 dni Chmielenie na zimno: -Citra 15g -Cascade 15g drożdże US-05 (gęstwa ~100ml) zadane do brzeczki o temp. ~20oC całość wyszła ok 20L, 16,1 Brix, IBU 89, wydajność 63% pomiar w 11 dobie - 9 Brix co oznacza 4,4 Plato i alkoholu 5,8% pomiar w 14 dobie taki sam - 9 Brix. od 14 dobry piwko stoi na balkonie na cichej z dodatkową porcją chmielu. zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru - 19,5l Edytowane 16 Marca 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 16 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #6 - twór własny inspirowany tym... Słód Pilzneński - 5kg Chmiele: Marynka 30g Saaz/Żatecki 55g Chmielenie na zimno: Saaz/Żatecki 45g Zacieranie: Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61o C - 12 minut w temp. 60-62o C - 45 minut w temp. 70-72o C - 10 minut w 75-76o C Gotowanie 90 minut 90' - Marynka 30g 30' - Saaz/Żatecki - 35g 10' - Saaz/Żatecki - 20g Drożdże S-04 zadane w temp 15o C wyszło 25L, 13 Brix Warka dzisiaj (tj 30.04.2016) przelana na cichą z dodatkiem 45g chmielu Saaz/Żatecki, Brix 7 czyli z 12,5 P do 3,5 P zabutelkowano 5.05.2016 6 Brix, alc 5,1%, IBU 49 Edytowane 5 Maja 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #7 - twór własny inspirowany tym... Słód Pilzneński - 5kg Chmiele: Marynka 20g Lubelski 50g Sybilla 30g Chmielenie na zimno: Lubelski 25g Sybilla 20g Zacieranie: Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61o C - 12 minut w temp. 60-62o C - 45 minut w temp. 70-72o C - 10 minut w 75-76o C Gotowanie 90 minut 90' - Marynka 20g 30' - Lubelski - 30g 30' - Sybilla - 20g 10' - Lubelski - 20g 10' - Sybilla - 10g Gęstwa drożdży S-04 zadana w temp 15o C wyszło 25 L, 12,5 Brix Warka dzisiaj (tj 15.05.2016) przelana na cichą z dodatkiem 45g chmielu, Brix 6,8 czyli z 12 P do 3,4 P zabutelkowano 20.05.2016 alc 4,4%, IBU 45 Edytowane 20 Maja 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 15 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2016 (edytowane) Warka #8 - twór własny inspirowany tym... Słód Pilzneński - 5kg Chmiele: Magnum 20g Perle 30 Hallertau Tradition 30g Chmielenie na zimno: Perle 25g Hallertau Tradition 25g Zacieranie: Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C - podgrzewanie do 61o C - 12 minut w temp. 60-62o C - 45 minut w temp. 70-72o C - 10 minut w 75-76o C Gotowanie 90 minut 90' - Magnum 20g 30' - Perle - 20g 30' - Hallertau Tradition - 20g 10' - Perle - 10g 10' - Hallertau Tradition - 10g Gęstwa drożdży S-04 zadana w temp 15o C wyszło 26 L, 12,5 Brix 29.05.2016 przelane na cichą, alc 4,6 %, 3,2P, IBU 53, Brix 6,5 02.06.2016 zabutelkowano z dodatkiem 142g cukru, Brix 6,5 Edytowane 3 Czerwca 2016 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2016 nowy gadżet w browarze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) 05.11.2016 Warka #9 - Hefeweizen 12 Brix (11 BLG) 25L słody: -Pilzneński 1,5kg -Pszeniczny 3kg śrutowanie błyskawiczne, ustawienie przerwy 1mm chmiel: -Lubelski 25g Zacieranie: -45o C - 15 min -55o C - 15 min -62o C - 40 min -72o C - 40 min -78o C - 5 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Lubelski 60 min Fermentacja: -drożdze MauriBrew WEISS -burzliwa 18dni Fermentacja z 11,5 Brix do 6 Brix. Wyszło 25L, 4,1%, zabutelkowano 23.11.2016 z dodatkiem 180g cukru Edytowane 6 Stycznia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 3 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2016 (edytowane) 03.12.2016 Warka #10 - Grodziskie 8 Brix (7,8 BLG) 23L słody: -Pilzneński 0,5kg -Pszeniczny Grodziski wędzony dębem 3kg chmiel: -Marynka 25 -Lubelski 45g Zacieranie: -38o C - 45 min -63o C - 20 min -72o C - 20 min -78o C - 5 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Marynka 60 min -Lubelski 0 min Fermentacja: -drożdze Fermentis S-33 -burzliwa 14 dni -cicha 3 dni zabutelkowano 23L dn 14.12.2016 z dodatkiem 180g cukru, alc 2,5% Brix z 8,4 do 5 Edytowane 16 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2016 (edytowane) 30.12.2016 Warka #11 - Cherry Smoked Stout 17 Brix (16,3 BLG) 25L słody: -Pale Ale 5kg -Cherry smoked 1kg -Barwiący (1350) 0,3kg -Czekoladowy (1200) 0,3kg -Brązowy (175) 0,3kg -Płatki jęczmienne 0,5kg chmiel: -Marynka 60g Zacieranie: -67o C - 60 min -78o C - 5 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Marynka 50 min Fermentacja: -drożdze Fermentis US-05 -burzliwa 14 dni -cicha 7 dni zabutelkowano 25L dn. 21.01.2017 z dodatkiem 143g cukru, alc 6,2%, Brix z 17 do 9,5 (16,3P do 4,6P) Edytowane 16 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2017 (edytowane) 06.01.2017 Warka #12 - Whisky Foreign Extra Stout 19,5 Brix (19 BLG) 25L słody: -Pale Ale 5,5kg -Whisky 2kg -Barwiący (1350) 0,2kg -Czekoladowy (1200) 0,2kg -Brązowy (175) 0,2kg -Jęczmień prażony (1400) 0,2kg chmiel: -Magnum 60g Zacieranie: -66o C - 60 min -78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: -Magnum 60 min Fermentacja: -drożdze Nottingham Danstar -burzliwa 14 dni -cicha 7 dni Na cichą dodano 50g płatków dębowych Whisky macerowanych 10 dni w 50ml Ardbeg 10yo i 100ml Laphroaig 10yo. Niewchłonięta whisky również zadana na cichą. zabutelkowano 25L dn 28.01.2017 z dodatkiem 143g cukru, alc 7,8% Brix z 19,5 do 10 Z wysłodzin zostało ok 2l cienkusza 12 Brix Edytowane 16 Grudnia 2017 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się