nike21 Opublikowano 16 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2019 (edytowane) Warka #44 uwarzona 02.11.2019 - Black Friday 16 Brix 25L słody: - Pale Ale 5 kg - Czekoladowy EBC 800 0,3 kg - Carafa III 1000 EBC 0,25 kg - Karmelowy 250 EBC 0,6 kg chmiel: - Columbus Tomahawk 25 g - Cascade 30 g - Centennial 30g Zacieranie: -50o C - 30 min -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Columbus Tomahawk 25 g 60 min - Centennial - 15 g 45 min - Centennial - 15 g 30 min - Cascade 15 g 15 min - Cascade 15 g 5 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 16o C Fermentacja: -drożdże Fermentis US-05 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25L (alc 6,2% Brix z 16 do 8) Edytowane 7 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 30 Listopada 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2019 (edytowane) Warka #45 uwarzona 30.11.2019 - Czarna Wołga (RIS) 24,8 Brix 27L słody: - Pale Ale 5 kg - Pszeniczny 1 kg - Barwiący EBC 350-450 0,4 kg - Karmelowy EBC 650-750 0,2 kg - Palony EBC 1100-1500 0,45 kg - Płynny ekstrakt ciemny 2,4 kg chmiel: - East Kent Goldings 25 g - Challenger 150 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 90 min Chmielenie: - Challenger 150 g 60 min - East Kent Goldings - 25 g 10 min Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 14o C Fermentacja: -drożdże Fermentis US-05 -fermentacja 21 dni Zabutelkowano 27,5 L (alc 8,5% Brix z 24,8 do 14) Edytowane 26 Grudnia 2019 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Grudnia 2019 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2019 (edytowane) Warka #46 uwarzona 14.12.2019 - Desitka 11 Brix 26L słody: - Pilzneński 4 kg - Karmelowy EBC 20-30 0,5 kg chmiel: - Saaz 150 g Zacieranie: -50o C - 30 min -67o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Saaz 50 g 60 min - Saaz 50 g 15 min - Saaz 50 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 18 dni Zabutelkowano 25l (alc 3,8% Brix z 11 do 6) Edytowane 11 Stycznia 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2020 (edytowane) Warka #47 uwarzona 01.01.2020 - Funky Mexican Lager 13 Brix 25L słody: - Pale Ale 4 kg - Monachijski 0,2 kg - Płatki kukurydziane 1 kg chmiel: - Hallertauer 30 g - Motueka 80 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Hallertauer 30 g 60 min - Motueka 80 g 15 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 14 dni Zabutelkowano 25l (alc 4,7% Brix z 13 do 7) Edytowane 19 Stycznia 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 12 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 (edytowane) Warka #48 uwarzona 12.01.2020 - Ciemny Lager 13 Brix 25L słody: - Pilzneński 4,5 kg - Cookie 0,5 kg - Jęczmień palony 1500 EBC 0,3 kg chmiel: - Magnum 20 g - Saaz 30 g - Premiant 20 g Zacieranie: -63o C - 40 min -72o C - 20 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 20 g 60 min - Saaz 15 g 10 min - Premiant 10 g 10 min - Saaz 15 g 0 min - Premiant 10 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 14 dni Zakegowano 24 (alc 4,8% Brix z 13 do 6,8) Edytowane 19 Lutego 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Juniorek Opublikowano 12 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2020 Skąd miałeś jęczmień o takiej barwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2020 Z twojbrowar.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 22 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2020 (edytowane) Warka #49 uwarzona 22.01.2020 - Polskie jasne chmielowe 13,2 Brix 25L słody: - Pilzneński 5 kg - Karmelowy 30 EBC 0,5 kg chmiel: - Marynka 20 g - Lublin 100 g Zacieranie: -63o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Marynka 20 g 60 min - Lublin 50 g 15 min - Lublin 50 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 17 dni Zakegowano 24 (alc 4,8% Brix z 13,2 do 7) Edytowane 19 Lutego 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 (edytowane) Warka #50 uwarzona 08.02.2020 - Owocowe orzeźwienie 12 Brix 25L słody: - Pilzneński 4 kg - Karmelowy 30 EBC 1 kg chmiel: - Citra 35 g - Chinook 35 g - Centennial 35 g - Cascade 35 g - Simcoe 35 g Zacieranie: -62o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Citra 15 g 15 min - Chinook 15 g 15 min - Centennial 15 g 15 min - Cascade 15 g 15 min - Simcoe 15 g 15 min - Citra 20 g 0 min - Chinook 20 g 0 min - Centennial 20 g 0 min - Cascade 20 g 0 min - Simcoe 20 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 14 dni Edytowane 14 Marca 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2020 (edytowane) Warka #51 uwarzona 19.02.2020 - Po prostu Pils 12 Brix 25L słody: - Pilzneński 4,5 kg - Melanoidynowy 0,5 kg chmiel: - Magnum 20 g - Hallertauer Helsbrucker 50 g - German Tradition 50 g Zacieranie: -62o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 20 g - Hallertauer Helsbrucker 25 g 15 min - German Tradition 25 g 15 min - Hallertauer Helsbrucker 25 g 0 min - German Tradition 25 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 14 dni Edytowane 14 Marca 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2020 (edytowane) Warka #52 uwarzona 29.02.2020 - Po prostu Lager 12 Brix 25L słody: - Pilzneński 4,5 kg - Karmelowy 30 EBC 0,5 kg chmiel: - Magnum 20 g - Sladek 100 g Zacieranie: -62o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 20 g 60 min - Sladek 50 g 15 min - Sladek 50 g 15 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C Fermentacja: -drożdże Fermentis W34/70 -fermentacja 14 dni Edytowane 14 Marca 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Nowy gadżet w browarze Dziękuję koledze @maaciej6 za pomoc i ogarnięcie schładzarki w super cenie. Działa wyśmienicie ? OxyMoLot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaciej6 Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Piwo w beczce już się rwało do schładzarki co ? Niech długo i bezawaryjnie służy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2020 Warka #53 uwarzona 14.03.2020 - Czarny banan 12,5 Brix 25L słody: - Pszeniczny 2 kg - Pilzneński 1,5 kg - Monachijski 1,5 kg - Jęczmień palony 1450 EBC 0,2 kg chmiel: - Magnum 10 g Zacieranie: -44o C - 20 min -62o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 10 g 60 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mauribrew Weiss -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Warka #54 uwarzona 18.03.2020 - Miś Wojtek (klon) 13,5 Brix 25L Słody: - Pale Ale 2,5 kg - Pilzneński 2 kg - Pszeniczny 1 kg Chmiel: - Simcoe 20 g - Mosaic 20 g - Columbus 20 g - Chinook 20 g Dodatki: - Mięta 25 g Zacieranie: -62o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Simcoe 10 g 20 min - Mosaic 10 g 20 min - Columbus 10 g 20 min - Chinook 10 g 20 min - Simcoe 10 g 10 min - Mosaic 10 g 10 min - Columbus 10 g 10 min - Chinook 10 g 10 min - Mięta 25 g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Warka #55 uwarzona 04.04.2020 - Taka sobie IPA 13,5 Brix 25L Słody: - Pale Ale 3 kg - Pilzneński 2,5 kg Chmiel: - Pekko 10 g - Mosaic 30 g - Citra 30g - Centennial 30 g - Cascade 30 g - Azacca 10 g Zacieranie: -62o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Pekko 10 g 40 min - Azacca 10 g 40 min - Mosaic 10 g 10 min - Citra 10g 10 min - Centennial 10 g 10 min - Cascade 10 g 10 min - Mosaic 10 g 0 min - Citra 10g 0 min - Centennial 10 g 0 min - Cascade 10 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 18 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Warka #56 uwarzona 18.04.2020 - Cicha noc - klon 17 Brix 25L Słody: - Pale Ale 4,7 kg - Brown 130 EBC 0,5 kg - Karmelowy 300 EBC 0,5 kg - Płatki owsiane 0,5 kg - Czekoladowy 800 EBC 0,2 kg Chmiel: - Magnum 23 g - Styrian Goldings 20 g Dodatki: - Laktoza 0,5 kg - Łuska kakaowa 0,5 kg Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 23 g 60 min - Styrian Goldings 20 g 10 min - Laktoza 0,5 kg 5 min - Łuska kakaowa 0,5 kg 10 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże S-04 -fermentacja 14 dni Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 1 Maja 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Warka #57 uwarzona 01.05.2020 - Koniec Sezonu 13 Brix 25L Słody: - Pilzneński 3,5 kg - Monachijski 0,9 kg - Pszeniczny 0,4 kg - Karmelowy 20-30 EBC 0, kg Chmiel: - Magnum 22 g - Lemon Drop 20 g Dodatki: - Cukier Kandyzowany 0,5 kg - Skórka Pomarańczowa 35 g Zacieranie: -64o C - 60 min -72o C - 20 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 23 g 60 min - Lemon Drop 20 g 5 min - Cukier Kandyzowany 0,5 kg 10 min - Skórka Pomarańczowa 35 g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's M29 French Saison -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 9 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2020 Warka #58 uwarzona 09.10.2020 - Sprzątanie magazynu 12 Brix 25L Słody: - Pilzneński 1,5 kg - Monachijski 2 kg - Pszeniczny 0,5 kg - Pale Ale 1,5 kg Chmiel: - Pekko 40 g - Azacca 30 g - Mosaic 20 g - Simcoe 10 g - Citra 45 g - Willamette 60 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Pekko 20 g 10 min - Azacca 15 g 10 min - Mosaic 10 g 10 min - Citra 20 g 10 min - Willamette 30 g 10 min - Pekko 20 g 0 min - Azacca 15 g 0 min - Mosaic 10 g 0 min - Simcoe 10 g 0 min - Citra 25 g 0 min - Willamette 30 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 23 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2020 Warka #59 uwarzona 23.10.2020 - Miś Wojtek (klon2) 14 Brix 25L Słody: - Pilzneński 2,5 kg - Pszeniczny 1 kg - Pale Ale 2,5 kg Chmiel: - Mosaic 20 g - Simcoe 20 g - Chinook 20 g - Columbus 20 g Dodatki - Mięta 20 g Zacieranie: -65o C - 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Mosaic 20 g 20 min - Simcoe 20 g 20 min - Chinook 20 g 20 min - Columbus 20 g 20 min - Mosaic 20 g 10 min - Simcoe 20 g 10 min - Chinook 20 g 10 min - Columbus 20 g 10 min - Mięta 20 g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 6 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2020 Warka #60 uwarzona 06.11.2020 - Herbatka u Tadka 2 ( Earl Grey IPA) 15 Brix 25L Słody: - Pale Ale 5,5 kg - Karmelowy 20-30 EBC 1 kg Chmiel: - Citra 110 g - Lemon Drop 80 g Dodatki - Herbata Earl Grey 150 g Zacieranie: -50o C - 30 min -65o C - 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Citra 10 g 60 min - Citra 50 g 10 min - Lemon Drop 40 g 10 min - Citra 50 g 0 min - Lemon Drop 40 g 0 min - Herbata Earl Grey 150 g 2 dni cichej Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże US-05 -fermentacja 14 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 20 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2020 Warka #61 uwarzona 20.11.2020 - Cicha noc - klon 2 16 Brix 25L Słody: - Pale Ale 4,7 kg - Karmelowy 350 EBC 0,5 kg - Brown Malt 130 EBC 0,5 kg - Płatki owsiane 0,5 kg - Czekoladowy 900 EBC 0,2 kg Chmiel: - Magnum 23 g - Styrian Goldings 50 g Dodatki: - Łuska kakaowa 1 kg - Laktoza 0,5 kg Woda: - Zacieranie PH 5,6 - Wysładzanie PH 5,6 (korekta kwasem mlekowym) Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min -Mash Out 76o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 23 g 60 min - Styrian Goldings 50 g 10 min - Łuska kakaowa 0,5 kg 20 min - Łuska kakaowa 0,5 kg 10 min - Laktoza 0,5 kg 10 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM51 starter 2 litry z 2 fiolek mieszany 2 dni bez mieszadła Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 5 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2020 (edytowane) Warka #62 uwarzona 05.12.2020 - AIPA15,8 Brix 25L Słody: - Pale Ale 5,5 kg -Pilzneński 1 kg Chmiel: - Chinook 50 g - Citra 50 g - Cenntenial 50 g - Mosaic 50 g - Simcoe 50 g -Cascade 50 g Woda: - Zacieranie z dodatkiem 6ml kwasu mlekowego PH 6 - Wysładzanie z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego PH 5,6 Zacieranie: -64o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 45 min - 74o C 15 min -Mash Out 76o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Chinook 20 g 15 min - Citra 20 g 15 min - Cenntenial 20 g 15 min - Mosaic 20 g 15 min - Simcoe 20 g 15 min -Cascade 20 g 15 min - Chinook 30 g 0 min - Citra 30 g 0 min - Cenntenial 30 g 0 min - Mosaic 30 g 0 min - Simcoe 30 g 0 min -Cascade 30 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM51 - gęstwa Edytowane 5 Grudnia 2020 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 19 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2020 Warka #63 uwarzona 19.12.2020 - Desitka 10 Brix 25L Słody: - Pilzneński 4 kg - Karmelowy 20-40 EBC 0,4 kg Chmiel: - Saaz/Żatecki 150 g Woda: - Zacieranie z dodatkiem 2ml kwasu mlekowego PH 5,5 - Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5 Zacieranie: -50o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 30 min -67o C - przerwa 45 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Saaz/Żatecki 50 g 60 min - Saaz/Żatecki 50 g 15 min - Saaz/Żatecki 50 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - 2 litrowy starter z 2 fiolek kręcony na mieszadle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 (edytowane) Warka #64 uwarzona 02.01.2021 - Jasny Lager Raz 15 Brix 25L Słody: - Pilzneński 6 kg Chmiel: - Magnum 10 g - Callista 150 g Woda: - Zacieranie z dodatkiem 2ml kwasu mlekowego PH 5,5 - Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5 Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 10 g 60 min - Callista 50 g 30 min - Callista 50 g 15 min - Callista 50 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Edytowane 2 Stycznia 2021 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się