nike21 Opublikowano 16 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2021 Warka #65 uwarzona 16.01.2021 - Jasny Lager Dwa 15 Brix 25L Słody: - Pilzneński 6 kg Chmiel: - Barbe Rouge 150 g Woda: - Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5 Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Barbe Rouge 20 g 30 min - Barbe Rouge 65 g 15 min - Barbe Rouge 65 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 31 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2021 Warka #66 uwarzona 31.01.2021 - Jasny Lager Trzy 15 Brix 25L Słody: - Pilzneński 6 kg Chmiel: - Cascade 50 g - Cenntenial 50 g - Chinook 50 g - Citra 50 g Woda: - Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5 Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Cascade 15 g 20 min - Cenntenial 15 g 20 min - Chinook 15 g 20 min - Citra 15 g 20 min - Cascade 35 g 0 min - Cenntenial 35 g 0 min - Chinook 35 g 0 min - Citra 35 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 (edytowane) Warka #67 uwarzona 14.02.2021 - Czeska Trzynastka 14 Brix 25L Słody: - Pilzneński 4,8 kg - Wiedeński 0,4 kg - Monachijski 0,4 kg Chmiel: - Magnum 25 g - Saaz/Żatecki 50 g - Premiant 30 g Woda: - Zacieranie z dodatkiem 4 ml Kwasku mlekowego PH 5,5 - Wysładzanie z dodatkiem 4 ml kwasu mlekowego PH 5,5 Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 20 min - 72o C - 40 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 25 g 60 min - Saaz/Żatecki 25 g 10 min - Premiant 15 g 10 min - Saaz/Żatecki 25 g 0 min - Premiant 15 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Edytowane 14 Lutego 2021 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2021 Warka #68 uwarzona 27.02.2021 - Koziołek Matołek 16 Brix 25L Słody: - Pilzneński 2,5 kg - Monachijski 4 kg - Caramunich III 0,3 kg - Carared 0,3 kg - Karmelowy 500 0,2 kg Chmiel: - Taurus 30 g - Hersbrucker 40 g - Perle 15 g - Tradition 20 g Zacieranie: -65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 60 min -Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Taurus 30 g 20 min - Hersbrucker 20 g 20 min - Perle 15 g 20 min - Tradition 10 g 20 min - Hersbrucker 20 g 0 min - Tradition 10 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 14 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Warka #69 uwarzona 14.03.2021 - I'll be right black 2 21 Brix 25L Słody: - Wiedeński 3,5 kg - Monachijski 2 kg - Pale Ale 1 kg - Biscut 0,5 kg - Caraamber 0,5 kg - Karmelowy 60 0,4 kg - Karmelowy 1400 0,2 kg - Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg Chmiel: - Marynka 50 g - Lubelski 60 g Zacieranie: - 50o C - 30 min - 64o C - 75 min - Mash Out 75o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Marynka 50 g 60 min - Lubelski 30 g 15 min - Lubelski 30 g 5 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM30 - gęstwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 27 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2021 Warka #70 uwarzona 27.03.2021 - Gwoździe i Banany 12 Brix 25L Słody: - Pilzneński 2,7 kg - Pszeniczny 2,7 kg Chmiel: - Magnum 10 g Zacieranie: - 65o C - 60 min - Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 10 g 60 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM41 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 10 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2021 (edytowane) Warka #71 uwarzona 10.04.2021 - Dark Wheat 13 Brix 25L Słody: - Pilzneński 3,15 kg - Pszeniczny 2,3 kg - Carafa III 0,05 kg Chmiel: - Magnum 10 g Zacieranie: - 65o C - 60 min - Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Magnum 10 g 60 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM41 - gęstwa Edytowane 24 Kwietnia 2021 przez nike21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2021 Warka #72 uwarzona 24.04.2021 - PszeIPA 11 Brix 25L Słody: - Pilzneński 3 kg - Pszeniczny 2 kg Chmiel: - Mosaic 40 g - Citra 40 g - Centelnnial 40 g - Cascade 40 g Zacieranie: - 65o C - 60 min - Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Mosaic 20 g 10 min - Citra 20 g 10 min - Centelnnial 20 g 10 min - Cascade 20 g 10 min - Mosaic 20 g 0 min - Citra 20 g 0 min - Centelnnial 20 g 0 min - Cascade 20 g 0 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże FM52 - starter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nike21 Opublikowano 8 Maja 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2021 Warka #73 uwarzona 08.05.2021 - Guiness Clone 11 Brix 25L Słody: - Pale Ale 3,5 kg - Płatki jęczmienne 1 kg - Jęczmień palony 600 EBC 0,5 kg - Karmelowy 135 EBC 0,3 kg - Czekoladowy 900 EBC 0,1 kg Chmiel: - Fuggles 50 g - Challenger 50 g Zacieranie: - 50o C - 30 min - 65o C - 75 min - Mash Out 78o C - 10 min Gotowanie - 60 min Chmielenie: - Challenger 50 g 60 min - Fuggle 50 g 15 min Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C Fermentacja: -drożdże Mangrove Jack's Liberty Bell M36 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się