Skocz do zawartości

Browar Domowy Ambrosia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #65 uwarzona 16.01.2021 - Jasny Lager Dwa 15 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 6 kg

 

Chmiel:

 

- Barbe Rouge 150 g

 

Woda:

 

- Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Barbe Rouge 20 g 30 min

- Barbe Rouge 65 g 15 min

- Barbe Rouge 65 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #66 uwarzona 31.01.2021 - Jasny Lager Trzy 15 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 6 kg

 

Chmiel:

 

- Cascade 50 g

- Cenntenial 50 g

- Chinook 50 g

- Citra 50 g

 

Woda:

 

- Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Cascade 15 g 20 min

- Cenntenial 15 g 20 min

- Chinook 15 g 20 min

- Citra 15 g 20 min

 

- Cascade 35 g 0 min

- Cenntenial 35 g 0 min

- Chinook 35 g 0 min

- Citra 35 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #67 uwarzona 14.02.2021 - Czeska Trzynastka 14 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 4,8 kg

- Wiedeński 0,4 kg

- Monachijski 0,4 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 25 g

- Saaz/Żatecki 50 g

- Premiant 30 g

 

Woda:

 

- Zacieranie z dodatkiem 4 ml Kwasku mlekowego PH 5,5

- Wysładzanie z dodatkiem 4 ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 20 min

- 72o C - 40 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 25 g 60 min

- Saaz/Żatecki 25 g 10 min

- Premiant 15 g 10 min

 

- Saaz/Żatecki 25 g 0 min

- Premiant 15 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #68 uwarzona 27.02.2021 - Koziołek Matołek 16 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 2,5 kg

- Monachijski 4 kg

- Caramunich III 0,3 kg

- Carared 0,3 kg

- Karmelowy 500 0,2 kg

 

Chmiel:

 

- Taurus 30 g

- Hersbrucker 40 g

- Perle 15 g

- Tradition 20 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 60 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Taurus 30 g 20 min

- Hersbrucker 20 g 20 min

- Perle 15 g 20 min

- Tradition 10 g 20 min

 

- Hersbrucker 20 g 0 min

- Tradition 10 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #69 uwarzona 14.03.2021 - I'll be right black 2 21 Brix 25L

 

Słody:

 

- Wiedeński 3,5 kg

- Monachijski 2 kg

- Pale Ale 1 kg

- Biscut 0,5 kg

- Caraamber 0,5 kg

- Karmelowy 60 0,4 kg

- Karmelowy 1400 0,2 kg

- Ekstrakt słodowy ciemny 1,7 kg

 

Chmiel:

 

- Marynka 50 g

- Lubelski 60 g

 

Zacieranie:

 

50o C - 30 min

- 64o C - 75 min

- Mash Out 75o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Marynka 50 g 60 min

- Lubelski 30 g 15 min

- Lubelski 30 g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #70 uwarzona 27.03.2021 - Gwoździe i Banany 12 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 2,7 kg

- Pszeniczny 2,7 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 10 g

 

Zacieranie:

 

- 65o C - 60 min

- Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 10 g 60 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM41

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #71 uwarzona 10.04.2021 - Dark Wheat 13 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 3,15 kg

- Pszeniczny 2,3 kg

- Carafa III 0,05 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 10 g

 

Zacieranie:

 

- 65o C - 60 min

- Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 10 g 60 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM41 - gęstwa

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #72 uwarzona 24.04.2021 - PszeIPA 11 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 3 kg

- Pszeniczny 2 kg

 

Chmiel:

 

- Mosaic 40 g

- Citra 40 g

- Centelnnial 40 g

- Cascade 40 g

 

Zacieranie:

 

- 65o C - 60 min

- Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Mosaic 20 g 10 min

- Citra 20 g 10 min

- Centelnnial 20 g 10 min

- Cascade 20 g 10 min

 

 

- Mosaic 20 g 0 min

- Citra 20 g 0 min

- Centelnnial 20 g 0 min

- Cascade 20 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM52 - starter

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #73 uwarzona 08.05.2021 - Guiness Clone 11 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 3,5 kg

- Płatki jęczmienne 1 kg

- Jęczmień palony 600 EBC 0,5 kg

- Karmelowy 135 EBC 0,3 kg

- Czekoladowy 900 EBC 0,1 kg

 

Chmiel:

 

- Fuggles 50 g

- Challenger 50 g

 

Zacieranie:

 

- 50o C - 30 min

- 65o C - 75 min

- Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Challenger 50 g 60 min

- Fuggle 50 g 15 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's Liberty Bell M36

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.