pawel9093 Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 WitamMoj problem polega na tym że zamiast soku mam mus z jabłek,wiem ze powinien być sok ale sokowirówka odmowiła współpracy. Za tydzien zamierzam odcedzić cydr,tak by pozostał sam sok i dodać drożdze. Mus jest gęsty i nie wiem czy cos z niego bedzię,może wymieszać z przegotowaną wodą i wtedy odcedzić ? Czy drozdzę do cydru na 15-20litrów dadzą radę z 22litrami ? Narazie stoi sam mus (bez drożdzy)czy przez rurkę powinny przechodzić bombelki ? Proszę o pomoc.Pierwszy raz robię coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Nie wiem dokładnie jak wygląda ten mus. Doświadczenia z cydrami nie mam zbyt wielkiego, ale może w czymś pomogę. Jeśli masz jak to pomierz ile masz cukru w tym musie (Blg/Brix). Drożdże spokojnie dadzą radę. Nie wiem w jakiej temperaturze trzymasz mus, ale za tydzień to on sam może podjąć próbę przefermentowania (dzikie drożdże). Zdecydowanie polecam wykorzystanie enzymów pektolitycznych (np. Pektopol). Najwydajniej działają w ok 50°C +-10°C, ale w ciepłym pokoju też da radę, choć będzie trwało to kilka razy dłużej. U mnie próby zrobienia cydru na mętnych sokach skończyły się mętnym cydrem, który nie chce się klarować. W dodatku ciągle pachną drożdżami, które prawdopodobnie zawieszone są w cieczy przez mętność. Jeśli ten mus jest gęsty to spróbowałbym trochę rozcieńczyć go gorącą wodą, dodać pektopol i zobaczyć czy pozwoli to na chociaż częściowe sklarowanie. Bez prasy będzie bardzo ciężko wycisnąć cały sok z musu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel9093 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 (edytowane) Czyli już nie odcadzać dolać przegotowanej wody wymieszać i dodać drożdzę(lub Pektpol) plus pożywka Wybacz że tak pytam ale w czym ten Pektpol będzie lepszy od drożdzy ?Pektpol do soku i moszczu w buteleczce ? Temperatura 21"C Dodam zdjęcie poglądowe, http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b7ebe21f95c6d0a6.html Edytowane 1 Marca 2015 przez pawel9093 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Jeśli masz jak to pomierz ile masz cukru w tym musie (Blg/Brix) mierzenie Blg "spławikiem" jest bez sensu ,jak to jest tak gęste to będzie duże przekłamanie jedynie co to może pomóc przefiltrowanie tego ,ale to sporo roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 1 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 mierzenie Blg "spławikiem" jest bez sensu ,jak to jest tak gęste to będzie duże przekłamanie Oczywiście wrzucenie spławika do takiego musu jest bez sensu. Wyszedłem z założenia, że nie je to sama papka i stąd "jeśli masz jak". Poczytaj co to pektopol i jak działa. Nie jest to zamiennik drożdży. Lepiej zadać go przed zadaniem drożdży.Jeśli to jest takie gęste to może lepiej zrobić z tego dżem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel9093 Opublikowano 1 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2015 Sokowirowka juz działa wiec ten mus wielokrotnie przez nia przelałem i efekt jest naprawde nie zly,wszystko płynne i wychodzi fajny soczek,kolejno cały ten sok trafił do banaka cukier w gotujacej wodzie drozdze i pozywka.Bombelki leciały ,po upływie 30 min juz nie widze zadnych bombelkow w rurce,czy to zle ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 a po co cukier ? raz robiłem cydr i myślałem że to 100% sok ma być ,niektórzy wody słyszałem że dodają jak jest bardzo słodki sok,i drożdże dodałeś do tego gorącego syropu cukrowego ,bo tak z opisu wynika ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel9093 Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Moj bład cukier rozrobiłem w gotujacej wodzie a wody dodałem przed tym wszystkim jak jeszcze miałem gęsty mus w celu rozrobienia.Drożdze i pozywke dodałem po wszystkim.Dziwnie to wszystko wyszło ale licze na trochę szczęścia.Na koniec dopisze że problemu z fermentacją już nie mam wszystko pracuje a za tydzień sprawdze jak smakuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się