Zwiazkowiec Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam, Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym jak uwarzyć piwo podobne do Baltasa (bardzo, bardzo smakuje mojej żonie). Mam takie wrażenie, że jest to coś pomiędzy Witbierem a Weizenem. Wydaje mi się, że jest robiony na przenicy niesłodowanej ale nie tak głęboko odfermentowany jak witbier. Ma też w smaku taką specyficzną, orzeźwiającą kwaskowatość. Czy ktoś z was eksperymentował i próbował zrobić Witbiera bez kolendry i cytrusów lub Hafe Weizena na przenicy niesłodowanej ? Może macie jakiś inny pomysł jak osiągnąć smak podobny do baltasa ? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Witam, Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad tym jak uwarzyć piwo podobne do Baltasa (bardzo, bardzo smakuje mojej żonie). Mam takie wrażenie, że jest to coś pomiędzy Witbierem a Weizenem. Wydaje mi się, że jest robiony na przenicy niesłodowanej ale nie tak głęboko odfermentowany jak witbier. Ma też w smaku taką specyficzną, orzeźwiającą kwaskowatość. Czy ktoś z was eksperymentował i próbował zrobić Witbiera bez kolendry i cytrusów lub Hafe Weizena na przenicy niesłodowanej ? Może macie jakiś inny pomysł jak osiągnąć smak podobny do baltasa ? Pozdrawiam, Łukasz Nie wiem jak smakuje Baltas ale mam wrażenie, że coś pośredniego między Witem a Weizenem udało mi się osiągnąć. Robiłem piwo pszeniczne i uzyłem drozdży Brewferm Blanche. Kobietom bardzo smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 26 Października 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2009 Ja robiłem pszeniczne na drożdżach od wita, ale z Baltasem to niewiele miało wspólnego. Moim zdaniem trzeba warzyć jak weizena, a detale smakowe uzyskać poprzez zasyp ewentualnie dodatki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się