Hitchhiker Opublikowano 5 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) #0 Piwo domowe jasne piWES-01 (Brewkit) WarzenieBrzeczka - Puszka Piwo domowe jasne piWES-01 + 2 litry wody. Chłodzenie – Naturalne (czekałem aż brzeczka przestygnie w fermentatorze). Ilość dodanej wody 8l – przegotowana i ostudzona naturalnie.Drożdze – Z zestawu. Dodane po rehydratacji w temp ok 30*.Odstawienie na fermentację burzliwą. Temp ok 25* 24.11.2014 (data przybliżona) – Wstawienie na burzliwą 30.11.2014 (data przybliżona) - Zlanie na cichą – BLG 2. Temp ok 25*05.12.2014 - Butelkowanie. Niewielka warstaw drożdzy na dnie wiadra.Do refermentacji użyte niecałe 4g cukru na butelkę. 12.12.2014 – Przeniesienie butelek do piwnicy.Brewkit który dostałem wraz z zestawem (wygrana w konkursie). I niestety infekcja. Wygląd brzeczki ani zapach na żadnym etapie nie wskazywał nic niepokojącego. Pierwsza butelka otwarta po ok 2 tyg od butelkowania. Nagazowanie na dobrym poziomie, samo piwo dosyć mętne, zapach wydawał się być ok. Niemniej im mniej piwa pozostawało w kuflu tym zapach i smak zamieniał się w kwach. Z czasem pomimo nie stwierdzenia przegazowania w butelkach warka po otwarciu zaczęła sama z nich wychodzić. Piwo zostało przedystylowane na coś innego # 1 Psze-koza (Weizenbock)SłodySłód pszeniczny 3,4 EBC Litovel – 3kg Słód Pilzneński 2,8-4,2 EBC – 1,2 kg Słód Monachijski 12-18 EBC Soufflet – 1,2 kg Słód karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom – 0,5 kg Słód karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom – 0,2 kgChmiele60' Lubelski – granulat – 25gDrożdżeSafbrew WB-06 Zacieranie20' 45°C40' 67°C40' 72°C5' 76°C Gotowy zestaw w CP. Problemy zaczęły się od samego początku ponieważ dysponowałem dwoma termometrami (elektroniczny z sondą i analogowy), które pokazywały różne temperatury a nie skalibrowałem ich wcześniej. Temperatury zacierania mogły być zatem niedokładne mimo że się starałem. Filtracja za pomocą filtratora z oplotu poszła sprawnie i bez problemów. Wysładzałem do objętości i w rezultacie otrzymałem 23l brzeczki przedniej o 17blg (wysładzanie zakończyłem na 8 blg). Wydajność wysładzania wyszła na poziomie 66% (jak na pierwsze zacieranie chyba nie ma tragedii). Przy okazji nie obyło się bez mniejszych problemów i kluczowego błędu jakim było nie napowietrzenie brzeczki przed dodaniem drożdzy. Po wytrząśnięciu frementatora drożdze ruszyły jednak z kopyta. 22.01 – Wstawienie na burzliwą w temp ok 21-22* (podskoczyła do 25* na początku) 03.02 – Przelanie na cichą BLG 5* 10.02 – Rozlew BLG 3*Piwo po testach wyszło świetnie. Póki co każdemu kto próbował smakuje. Jest mocne, ale alkohol jest przyjemnie ukryty. Raczej długo nie postoi. Edytowane 5 Marca 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 (edytowane) # 2 (S)PA – (Strong) Pale AleSłodySłód pilzneński 2,65 kg Słód monachijski 1,45 kg Słód karmelowy jasny 0,35 kgChmiele60' Marynka, granulat, 40 g5' Lubelski, granulat, 40 g+ 10' Mech irlandzkiDrożdżeDanstar Nottingham Zacieranie80' 68°C5' 76°C Receptura to gotowy zestaw z CP przewidywany na 20l o blg 12. Jakimś cudem wyszła mi jednak kosmiczna wydajność (22*16*1.05/4,45=83%) i po wysładzaniu miałem 22litry brzeczki o BLG 16 (skończyłem wysładzać przy 3 blg). Dolałem 2-3 litry wody i w efekcie przed gotowaniem wyszło ok 25litrów 13 BLG więc ektrakt początkowy wyjdzie pewnie ok 15 BLG. Chłodzenie w wannie i nastawione na burzliwą w temp ok 18*.04.03.2015 – Wstawienie na burzliwą – 22,5 litra o BLG ok 15. 15.03.2015 - BLG 3. Oznak fermentacji brak od 2-3 dni. Jak nie spadnie za 2 dni to idzie w butelki. W smaku ok, gorzkie, alkoholowe. 19.03.2015 - Rozlew - 37 butelek 0,5l Edytowane 20 Marca 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 (edytowane) # 3 Grodziskie v.1SłodySłód pszeniczny 1,4 kg Słód wędzony 0,8 kg Słód pilzneński 0,6 kgChmiele60' Lubelski, granulat, 20 g10' Lubelski, granulat, 20 g+ 10' Mech irlandzkiDrożdżeSafbrew S-33 Zacieranie 20' 52°C70' 68°C5' 76°C Receptura to gotowy zestaw z CP przewidywany na 20l o blg 8. Po filtracji miałem 24litry o 7BLG, Po gotowaniu zostało 22litry o BLG 9. Wydajność słaba (24*7*1.05/4,45=63%) ale wydaje mi się, że to efekt problemów z filtacją (po raz pierwszy filtracja sprawiała problemy) jak i długiego wysładzania. Drożdze uwodnione i zadane w temperaturze ok 18°C i w takiej też temperaturze przebiega burzliwa.05.03.2015 – Wstawienie na burzliwą – 22litry i BLG 9. 16.03.2015 - Pomiar BLG 2,5. Aromat i smak 1 klasa. 20.03.2015 - Rozlew - 40 butelek 0,5l. Edytowane 20 Marca 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 20 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2015 #2 (S)PA - zabutelkowane wczoraj przy BLG3 - 37 butelek#3 Grodziskie - zabutelkowane dzisiaj przy BLG 2,5 - 40 butelekZakupiłem chłodnicę. W planach "obicie" jednej szafki styropianem, żeby zrobić coś na kształt pudła do fermentacji. Kolejna planowana warka - Dry StoutZainspirowany etykietami innych piwowarów zrobiłem nową wersję etykiet do #1 oraz #2 i #3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Nic aktualnie nie fermentuje, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje. W międzyczasie zbudowałem pudło do fermentacji: Oraz zakupiłem chłodnicę którą nie wiem jak podłączyć i głowię się nad tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 dobrze trzyma ta taśma? muszę też czymś zabezpieczyc styropian bo mnie coś trafia od tych kruszących się drobinek. ile rolek poszło? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 30 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Taśma zabezpiecza właśnie kruszenie i zapewnia pożądek. Trzyma się jak należy. Ciężko powiedzieć ile poszło bo miałem taśmy różnej długości, ale ogólnie idzie tego sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 (edytowane) #4 Bolkowskie – Dry stoutSłodySłód pilzneński 3 kg Słód monachijski 1 kg Słód barwiący 0,2 kg Jęczmień palony 0,3 kgChmiele60' Marynka, granulat, 30 g+ 10' Skórki z 2 pomarańczy + 10' Mech irlandzkiDrożdżeSafale S-04 Zacieranie90' 68°C10' 76°C Receptura to gotowy zestaw z CP przewidziany na 20l o 12LBG. Zacieranie z fakapem bo zapomniałem o wygrzewaniu i zatarciu palonych słodów i zawracałem całość z wiadra fermentacyjnego. Sama filtracja bez problemów. Początek fermentacji w niskiej temperaturze, podniesionej po 2-3 dniach do 17. Po 2 tygodniach BLG 5, temperatura podnoszona powoli do pokojowej.15.05.2015 – Wstawienie na burzliwą – 20 litrów o BLG ok 12. 29.05.2015 – BLG 5 – stopniowe podnoszenie do temp do pokojowej 02.06.2015 – BLG 4 – temp 2404.06.2015 – BLG 3 – temp 24 06.06.2015 – BLG 3 - butelkiKrótkie podsumowanie dotychczasowych warek:#1. Psze-koza - Bardzo dobre piwo gdy było świeże. Z czasem zrobiło się ciężkie i mniej pijalne. Zdażył się też tu granat oraz 1 lub 2 przegazowane butelki. #2. (S)PA - Piwo od początku do końca rewelacyjne. Smakuje wszystkim i już nic go praktycznie nie zostało - zdecydowanie będę ponawiał. #3. Grodziskie - Miałem inne wyobrażenie o tym piwie i nie spełniło moich oczekiwań. Mimo to obiektywnie jest dobre - smakuje osobom które wiedzą jak powinien smakować grodzisz oraz mojej żonie przez co łaskawiej patrzy na rosnącą ilość "gratów" w kuchni. #5 Embargo - Cydr Gozdawa Cydr z zestawu gotowego Gozdawy. Koncentrat po rocieńczeniu smakował wyśmienicie. Fermentacja 2 tyg w 23 stopniach. Drożdze zjadły wszystko i oblizały wiadro. Całość poszła w butelki z lekkim nagazowaniem. Niestety efekt końcowy nie powala choć jest pijalny. Następnym razem zdecydowanie skłonię się jednak w kierunku „żywych” jabłek i lepszych drożdzy.04.06 - BLG 9 – temp 23 19.06 – BlG 0 - rozlew Edytowane 24 Czerwca 2015 przez Hitchhiker Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hitchhiker Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 #6 Witkac – WitbierSłodySłód pilzneński 2,2 kg Pszenica niesłodowana 1,8 kg Płatki owsiane 0,4 kgChmiele60' Lubelski, granulat, 25 g+ 10' Kolendra 15 g + 10' Curacao 20 gDrożdżeBrewferm Blanche Zacieranie30' 62°C 50' 72°C10' 76°C Receptura to gotowy zestaw z CP przewidziany na 20l o 11,5LBG. Trochę bałem się filtracji z uwagi na dużą ilość skłądników niesłodowanych w zasypie ale okazało się, że niepotrzebnie. Na chwilę obecną brzeczka jest jednak dosyć mętna co mnie niepokoi trochę, ale zobaczymy. Drożdze uwodnione i zadane w temperaturze 22-23°C. Póki co siarkowodoru w wyziewach z rurki brak.20.06.2015 – Wstawienie na burzliwą – 17 litrów o BLG ok 11,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się