mikusek23 Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Witam, mam problem z decyzja czy butelkować piwo, jest to polish ipa iunga od dłuższego czasu trzyma się 5 blg a blg początkowe to 17. Jest to moja pierwsza warka z zacieraniem. Blg nie spadnie niżej bo zacierałem na słodko? zasyp: 5kg pale ale 300g carapils 300g carahell 200g melanoidynowy zacieranie: 62stopnie 40min 72 stopnie 40min a później mash out chmielenie: 25g iunga 60min 25g iunga 20min 50g iunga 10min na cicha 100g burzliwa fermentacja 8dni i 15dni cicha Pieslav 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 a w jakiej temperaturze przebiegała fermentacja? pokojowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusek23 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) 20-19 stopni, w sumie odkąd przelałem na cicha spadło tylko 0,5blg Edytowane 16 Marca 2015 przez mikusek23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusek23 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 safale us-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 (edytowane) hmm, powinny jeszcze troszkę dojeść, ale skoro blg od jakiegoś czasu nie spada to wypada butelkować.. ...a "cichą" robiłeś w tej samej temp? Edytowane 16 Marca 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusek23 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 tak, w tej samej temperaturze. Ile powinienem dodać glukozy do refermentacji na butelkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Odfermentowanie 71%, przy zacieraniu na słodko wygląda ok. mikusek23 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Myślę, że możesz butelkować. Jeśli chcesz mieć pewność że z piwem nie dzieje się nic złego to po tygodniu sprawdź jedną z butelek. Będziesz miał skrócony obraz tego co z piwa wyjdzie za parę tygodni mikusek23 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikusek23 Opublikowano 16 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 wielkie dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
watson Opublikowano 16 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2015 Ile powinienem dodać glukozy do refermentacji na butelkę? ten kalkulator Tobie pomoże http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Albo ten http://www.brewersfriend.com/beer-priming-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kospi Opublikowano 17 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2015 Generalnie chyba jak na pierwszą warkę to wybrałeś trudne piwo. Znaczy z wysokim BLG początkowym. Z mojego może niewielkiego ale jednak doświadczenia wydaje się że przy wysokim BLG fermentacja burzliwa powinna być delikatnie dłuższa niż jeden tydzień oraz ilość drożdży też ma znaczenie. Nie wiem jak wyglądało zadawanie drożdży - czy odpowiednio napowietrzyłeś brzeczkę przed zadaniem? - to robimy żeby drożdże szybciej się namnożyły. Przy standardowym BLG 12 nie ma to takiego znaczenia a przy większym BLG ma. Jestem taki mądry bo sam popełniłem podobny błąd. Też nie chciało mi odfermentować i też było wysokie BLG 5,5 przy butelkowaniu i też nie miałem doświadczenia. Jakie były skutki? ano wszytko było w miarę po zabutelkowaniu oprócz dwóch granatów - nic się nie stało tylko skrzynki się uwaliły w piwie. Po tym miałem trochę traumy i dopiero ostatnio warzyłem saison z 16 BLG. Mam nadzieje że teraz będzie ok . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się