krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 Witam! Warzenie rozpocząłem ze dwa lata temu, idzie mi to opornie, częściowo lenistwo, częściowo trochę zniechęcenie powodowane słabymi wynikami. Ostatnio bardzo zmotywowała mnie Gdyńska Inicjatywa Piwowarów, za co bardzo dziękuję Jeśli komuś będzie chciało się to czytać, będę wdzięczny za wskazówki i uwagi! Warzenie rozpocząłem od razu od zacierania ze słodów. Jestem fanem angielskich ales. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 #1 Pale Ale Warzenie: 24.04.2013 zestaw słodów z Centrum Piwowarstwa, gdzie zakupiłem zestaw startowy. Słód pale ale 4,1 kg Słód karmelowy jasny 0,35 kg Chmiel Marynka, granulat, 40 g Chmiel Lubelski, granulat, 40 g Zacierałem 90 min w 67C. Mashout 76C. Wysładzanie 13l. 60 minut gotowania. Po gotowaniu dodałem 3,5l przegotowanej ostudzonej wody, by trafić w 12 blg. Piwo po tygodniu zeszło do 2 blg, 03.05.2013 przelałem na cichą, zabutelkowane 17.05 z użyciem 6g glukozy na litr. Piwo zdatne do wypicia, duża cierpkość, ściągający smak. Podejrzewam, że wysładzałem poniżej 2 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #2 Ordinary Bitter Warzenie: 03.05.2013 Zestaw ze słodów z twojbrowar.pl: Słód Pale Ale 3,5kg Słód Crystal 0,2kg Chmiel Challenger 45g Chmiel Fuggles 45g Zacieranie 90 min. w 67C. Mashout. Wysładzanie 14 l. 60 min. Challenger 45 g 25 min. Fuggles 25 g 10 min. chłodnica. 5 min. Fuggles 20 g Wpadłem na świetny pomysł, by sprawdzić szczelność chłodnicy aluminiowej zakupionej od kolegi tajlera, podłączyłem wężykami do kranu w garażu, nalałem do niej wody, wszystko ok. No i na 10 min. przed końcem gotowania wpakowałem ją do gotowania, z tą zimną wodą w chłodnicy... Zadane drożdże Danstar Nottingham, po rehydratacji. Blg 11, po burzliwej 2 blg. Burzliwa 2 tyg. przelałem na cichą na tydzień. Zabutelkowane 25.05, 6 g glukozy na litr. Piwo hm... zdatne do picia. Wady - ponownie cierpki ściągający smak, do tego ze względu na temperaturę fermentacji 22-24C smak landrynkowy... Dwie pierwsze warki z podobnym smakiem ściągającym. Z literatury i porad kolegów i forumowych, wychodzi, że albo wysładzam do zbyt niskiego blg albo coś nie halo z wodą. Trzeba zakupić refraktometr. Edytowane 22 Marca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #3 Angielska IPA 14blg Warzenie: 17.02.2014 Zestaw z Browamatora. Skład zestawu:- słód pale ale Weyermann 4,5 kg - słód Caraamber 0,3 kg - Challenger 60 g - Fuggles 30 g - Safale S-04 Kolega piwowar sprezentował mi "dziennik piwowara" z browamatora, tak więc notatki są już nieco bardziej uporządkowane Zacieranie: w 16l wody, 66-67C przez 75 minut. Nie potrafię utrzymać właściwej temperatury. Warzę w garażu, mam spore spadki temperatury w garze (Olkusz 30l), gar stoi na taborecie gazowym i jest przykrywany kocem. Sprawdzam termometrem z Ikei (tuningowany koszulką termokurczliwą). Widzę, że spadło do 62C, podgrzewam. Za słabo mieszam, termometr piszczy 72C, panikuję, dolewam zimnej wody. Po kolejnych warkach dojdę do wniosku, że przed sprawdzeniem temperatury najpierw dobrze zamieszać, potem ewentualnie podgrzać na NIEDUŻYM ogniu, powoli i ciągle mieszając. Mashout. Wysładzanie jakieś 1,5h. 12,5 blg. Gotowanie: 60 min. 55 min. Challenger 30g 25 min. Challenger 30g 3 min. Fuggles 10 g 0 min. Fuggles 20 g na 20-30 min. Podczas gotowania odparowało 4,5l (60 min gotowania i 30 min. postoju bez przykrywki). Do fermentora poszło 20 litrów. Drożdże zadane w 21 C. Piwo zabutelkowane 11.03.2014 r., 90 gram glukozy w 640 ml wody. Piwo ciekawsze w smaku niż pierwsze dwie warki, wciąż nieco ściągający smak. Edytowane 22 Marca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #4 English Porter 11blg Warzenie: 26.04.2014 Zestaw z Browamatora. Skład zestawu:- słód pale ale Weyermann 3,6 kg - słód Caraaroma 0,3 kg - słód Carafa Special Typ I 0,1 kg - Challenger 30 g - Fuggles 30 g - Safale S-04 Wpadłem na pomysł, by przegotować wodę przed warzeniem, do zacierania i warzenia, przez 15 min. Może coś to zmieni. Zacieranie: Wg instrukcji z browamatora: "Wsypać do 13l wody słód pale ale oraz Caraaroma i trzymać w 67-68C aż do negatywnej próby jodowej. Następnie dodać Carafa, podgrzać do 76C i filtrować. Wysładzać tak, by zebrać ok. 22 litry brzeczki słodkiej". Tak też zrobiłem. Choć może temp. utrzymywałem w zakresie 66-67C. Wydaje mi się, że przez późne dodanie Carafy, kolor mało porterowy. Wysładzanie: Poczekałem na ułożenie złoża jakieś 20 min. Wysładzałem do 1.038. I tak za mało, bo po gotowaniu dolalem 2 litry wody, by mieć 20 litrów i 11,5 blg. Gotowanie: 70 minut 65 min. Challenger 30 g 20 min. Fuggles 30 g 10 min. chłodnica Do fermentora trafiło 20 litrów 11,5 blg, drożdże zadane w 21C, fermantacja w podobnej temperaturze. Koniec fermentacji 2,5 blg. Zabutelkowane 20.05.2014, glukoza 90 g w 780 ml wody. Jest to pierwsze piwo, które mogłem określić jako "dobre" Praktycznie brak smaku ściągającego. Edytowane 22 Marca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Z początkiem roku działalność rozpoczęła GIP, Gdyńska Inicjatywa Piwowarów. Bardzo fajne i MOTYWUJĄCE przedsięwzięcie. W każdym razie, w 1,5 miesiąca machąłem cztery warki, czyli tyle, ile od początku mojego warzenia. # 5 English Bitter Warzenie: 01.02.2015 Zestaw z www.esencjesmaku.pl Zakupiłem taki zestaw, by posłużył w sumie jako baza do wypróbowania drożdży płynnych. Po prezentacji Filipa z FM, zakupiłem FM10 "O czym szumią wierzby". Skład zestawu: Pale Ale Strzegom, 4,6 kg Karmelowy Strzegom 600 EBC, 0,4 kg. Challenger 30 g EKG 2x30 g Nie robiłem nic z wodą. Jakoś zapomniałem. Kolega powiedział, żebym po gotowaniu chłodził niżej niż 21-22C, może to przyczyna tego ściągającego smaku. Zacieranie: 90 minut w 66-67C Wysładzanie: Zebrałem 27 litrów 1.040 W trakcie wysładzania ogarnąłem się, że coś jest nie halo, bo wychodzi mi wysoki ekstrakt, a mam niby celować w 11,5 blg. Spojrzałem na skład i się ogarnąłem, w końcu 5 kg słodów. Chyba ktoś tam coś źle policzył. Nic to. Gotowanie: 60 min. 45 min Challenger 30g 15 min EKG 30 g 10 min chłodnica w zestawie była jeszcze druga paczka EKG, nie pamiętam, czy w przepisie też... w każdym razie stwierdziłem, że na zwykły bitter 2x ekg po 30 g to chyba przesada. Chłodzenie do 19C zajęło 55 min. Drożdże - zrobiłem litrowy starter z 100 g suchego ekstraktu, 30h przed zadaniem. W słoiku. Mało nim mieszałem, stał sobie w 20C. Fermentacja: Drożdże zadane w 19C. Ruszyły po ponad 24h. Tydzień w 19C, po tygodniu sprawdziłem blg - 7. Wszystkie suchary dawno miały już 2 blg, no cóż, tu jest widocznie inaczej. Przeniosłem fermentor do pomieszczenia 20C na kolejny tydzień, kołysałem nim parę dni. 18.02 przelałem na cichą, 4 blg. Piwo wyglądało jak błoto. Drożdże bardzo słabo flokulują. Temperatura cichej ok. 18-19C. 05.03 blg zmierzone - 3. Piwo bardzo ładnie się sklarowało. Butelkowanie 05.03, 95 g glukozy rozpuszczonej w wodzie. Po tygodniu piwo ok, po dwóch bardzo dobre w smaku, mocno karmelowe, kolega mówi, że czuje tytoń. Nieznacznie ściągające, jeden kolega potwierdza taki smak, inni nie Edytowane 22 Marca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #6 Fuller's London Pride clone Warzenie: 13.02.2015 Zabieram się za klonowanie. Zakupiłem trochę słodów i chmielu, koniec z gotowymi zestawami Słody angielskie z TB. Receptura i czasy zacierania i warzenia z Brew Your Own British Real Ale autorstwa Grahama Wheelera. Słody: 3100 g Pale Ale Maris Otter 305 g Crystal 160 EBC Zacieranie: 90 minut w 66C, 12 l wody. Wysładzanie: Celuję w 1.030, żeby po gotowaniu uzyskać 1.040. Wyszło mi z tego wysładzania 1.040, więc dodałem wody. Wyszło ze 25-26 litrów, to sobie myślę, zachmielę wg przepisu na 25l. Głupota. Przecież po gotowaniu 90 min wyjdzie ledwo 19l... Gotowanie: 90 min: Target 14g Challenger 8 Northdown 8 10 min: chłodnica Golding 10g Mech 3g Za dużo tego chmielu, ale to się zorientowałem po fakcie. Fermentacja: Drożdże s-04 zadane z 19C. 1.040 OG. Przebieg fermentacji w 19C. Po tygodniu przelane na cichą, 2 blg. Na cichej wrzuciłem parę szyszek EKG. Chyba za wcześnie, bo na 12 dni. Potem doczytałem, by na zimno chmielić ostatnie 3-5 dni cichej... oh, well. Mech niesamowicie klaruje. Tak to wygląda po tygodniu w fermetorze: Zabutelkowane 03.03, glukoza 80g w 800 ml wody. Piwo ma mocno goryczkowy i bardzo ściągający smak. Poleży ze 2-3 mce w butelkach, zobaczymy co z tego wyjdzie. Po 1,5 m-ca w butelkach, smak ściągający ustąpił, choć nie do końca. Piwo jest mocno nachmielone, brak mu "ciała", jak to określił kolega. Lekki bitterek na lato. Piwo pijalne, choć płaskie i w niczym nie przypomina oryginału. Edytowane 17 Maja 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 # 7 Fuller's London Porter clone Warzenie: 20.02.2015 Kolejny przepis z BYOBRA. Tym razem nic nie kombinowałem z ilością chmielu. Słody: 3490 g Pale Ale Maris Otter 550 g Brown Malt 455 g Crystal Malt 92 g Choco Malt Zacieranie: 3:1, 14 litrów wody, 90 min w 66C, mashout 75C 5 min. Wysładzanie: Do 1.044, ok 27 litrów. Gotowanie: 90 min Fuggle 53 g 10 min Fuggle 18 g chłodnica Po gotowaniu dolałem ciupkę wody żeby było te 1.053. Schłodzone do 19C. Razem 21,5 litra. Fermentacja: S-04 zadane w 19C. Burzliwa i cicha w jednym fermentorze, do 16.03. Temp. fermentacji 19-20C. Zmierzyłem blg a nie zapisałem. Ale ze mnie trąba. Chyba było coś koło 2-3 blg. rozlane 16.03, 4,5 g glukozy na litr piwa, rozrobione w 730 ml wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) #8 Worthington White Shield clone Warzenie: 09.03.2015 Receptura z BYOBRA. Przeliczyłem sobie na 20.3 litra, bo akurat miałem resztkę słodu pale ale i wyliczyłem tak, by zużyć go w całości. Surowce: 3525 g Pale Ale Maris Otter 293 g Crystal Malt 422 g cukier Postanowiłem podejść jakoś do tematu wody. Podejrzenie jest takie, że cierpkość wynika z alkaliczności wody i tym samym tanin. Jedyne dobre piwo to porter, w którym były słody ciemne, czyli zakwaszające - tak? Zrobiłem to na najprostszy sposób opisany w BYOBRA, gotowanie wody przez pół godziny, niewielka domieszka gipsu. Woda zdekantowana. Przygotowałem w ten sposób w sumie ok. 35 litrów wody. Zacieranie: 90 min w 66C. W miarę opanowałem kontrolę temperatury, wiem kiedy i ile podgrzać. Ze względu na fakt, że stukam praktycznie same ales i portery, zastanawiam się nad przejściem na lodówkę turystyczną. Wysładzanie: Pierwszy raz spróbowałem ciągłego wysładzania. To znaczy, do tej pory było to takie niby ciągłe, bo dolewalem wody, poczekałem 5 minut i otwierałem kranik, ale bez mieszania słodu. Tak gdzieś było napisane w jakiejś instrukcji i tego się trzymałem. Teraz po vorlaufie otworzyłem kranik na minimum, na złoże poszedł odwrócony durszlak i na niego lałem, tak by się rozchlapywało na wszystkie możliwe strony. Wysładzanie do 1.040. Dolałem trochę wody, bo podczas gotowania dojdzie jeszcze prawie pół kilo cukru, czyli kolejne 2 blg. Wyszło jakieś 24l. Gotowanie: Odstępstwo od przepisu Grahama, gotuję 60 min zamiast 90 min. Za duże straty objętości przy 90 min. 60 min Challenger 23g Northdown 16g 10 min Northdown 13 Mech szczypta chłodnica Po gotowaniu mam 1.050, czyli wg przepisu. Fermentacja: 19,5 l schłodzone do 19C. Drożdże FM10, gęstwa 40 ml zebrana z cichej warki #5. Po burzliwej też miałem, ale dosć nieładnie to wyglądało, a jeszcze nie umiałem przemywać. Podszkoliłem się w międzyczasie, zebrałem z cichej, ładnie przemyłem, zrobiłem starter litrowy. I tak nie będę wykorzystywał tych drożdży więcej razy, więc raz z cichej może być. Fermentacja w 19-20C. Dzisiaj dam na cichą, żeby się jeszcze ładnie wyklarowało. Dwa dni temu sprawdziłem blg wyszło 1,5. Trochę podejrzane. Sprawdziłem cukromierz, fuck, zaniża o o 1 blg. Ciekawe od kiedy... Po zakupie sprawdzałem go na czystej wodzie i pokazywał zero... To znaczy, że FG ostatnich warek mogło być inne Butelkowanie: 30.03.2015, nagazowanie 1.8, 83 g glukozy w 660 ml wody. Próbka pobrana i skorygowana o zaniżający cukromierz (o 2 blg) pokazuje 3 blg. Próbka w smaku bardzo obiecująca. Nie wyczuwam ściągającego smaku, piwo określone przez małżonkę jako "aksamitne". Zobaczymy, jak to się ułoży w butelkach. 04.05.2015. Po burzliwej w chwili zlewania na cichą był posmak zielonych jabłek. Po cichej, podczas butelkowania nie było. Po dwóch-trzech tygodniach próba zabutelkowanego piwa, bardzo mocny aromat zielonego jabłka. Chyba jednak ta gęstwa z cichej była zbyt wymęczona, albo coś się przyplątało po drodze. Wczoraj spróbowałem, aldehyd ustępuje. Gdyby nie ten posmak, piwo byłoby wspaniałe. Jest pełne, słodowe, choć goryczka jak na India Pale Ale słaba. Wpakowałem butelki do lodówki na 10-11C, wiki mówi, że to pomaga w eliminacji aldehydu octowego. Edytowane 4 Maja 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 22 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2015 (edytowane) Chcę robić dobre piwa, a ten ściągający smak trochę mi krzyżuje te plany. Mieszkam pod Gdynią, mój zakład wodociągów w raporcie o stanie wody nie podaje żadnych informacji istotnych dla piwowara. Kolega z Wysp poradził mi zrobienie analizy wody. Wysłałem próbkę, oto wyniki: ph 7,30 Azotany 3,30 Twardość całkowita (jako CaCO3) 347,00 Wapń 127,60 Magnez 14,22 Chlorki 40,27 Siarczany 139,12 Alkaliczność (jako CaCO3) 201,00 Dostałem zalecenia, ile czego dosypać dla danego gatunku piwa. Kolejna warka będzie już przygotowana. Edytowane 22 Marca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) #9 Karmelkowy bitter v2 Warzenie: 29.03.2015 Niespodziewanie wypadł mi wolny weekend, zakupiłem szybciutko surowce i powtarzam warkę nr #5, która całkiem nieźle wyszła. Oczywiście skoro mogę, to trochę pozmieniam. Dam mniej słodu karmelowego i skoro nic mi nie bulga, to rozbiję warkę na dwa fermentory z różnymi drożdżami. Surowce: 4500 g Pale Ale Strzegom 250 g Karmelowy 600 EBC Strzegom 35l wody przygotowane dzień wcześniej, przegotowana przez 25 min z dodatkiem gipsu (wg BYOBRA). Zdekantowana. Nie używałem jeszcze CRS/DLS, bo nie przyszły. Zacieranie: 90 min w 67-68C. Do tej pory większość robiłem w 66C, chcę się przekonać jaki będzie rezultat zacierania w nieco wyższej temperaturze. Znaczy wiem, co powinno być Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, 48 minut, stop przy 1.010, ogółem 1.050. Rozcieńczyłem do 1.045. Wyszło jakieś 27-28L. Prawie pod rant. Gotowanie: 60 min Challenger 32g 10 min East Kent Golding 30g Mech 3g chłodnica Tyle miałem brzeczki w garze, że Challengera wrzucałem peletka po peletce, żeby nie wykipiało. Przydałby się większy gar. Po gotowaniu mam 1.052. Fermentacja: 20 l schłodzone do 18C. 11 litrów w fermentorze nr 1 zadane FM10, bez startera, zobaczymy czy sobie poradzą. Radzą sobie. 9 litrów w fermentorze nr 2 zadane uwodnionymi S04. Butelkowanie: 22.04.2015, zabutelkowany fermentor z S04, nagazowanie 1.9, 40 g glukozy. Blg 3.5. 29.04.2015, zabutelkowany fermentor z FM10, nagazowanie 1.9, 46 g glukozy. Blg 3.5. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 (edytowane) #10 JBK IPA Warzenie: 15.04.2015 Na dziesiątą warkę wybrałem recepturę forumową z angielskiego forum jimsbeerkit. Niestety trochę mi się popieprzyło przy składaniu zamówienia w TB i nie kupiłem chmielu Progress. Zastąpiłem go chmielem Fuggles. Warka 20l. OG 1.050. Surowce: Pale Malt Maris Otter 3840 g Crystal Malt 225 g Caramalt (dałem jasny karmelowy 30 EBC) 225 g Prażona pszenica 225 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, stop przy 1.010, wyszło 1.046. Rozcieńczyłem do 1.043. Gotowanie: 60 min Challenger 53 g 15 min Fuggles 32g (miało być 35, ale zabrakło) 10 min Mech 3g flameout EKG 38 g (miało być 35, ale dałem 3g więcej ) EKG potrzymałem kilka minut, zanim uruchomiłem chłodnicę. Po gotowaniu mam 1.049. Zakładane OG było 1.050. Fermentacja: 19,5 l schłodzone do 20C. Zadana gęstwa FM10 z warki #9. Fermentacja przebiega w następujących temperaturach: 15.04 - 19.3C, 16.04 - 20.0C widać malutki kräusen, 17.04 - 20.3C kräusen na jakieś 6-7 cm, 18.04 - 19.5C, 19.04 - 19.2C, 20.04 - 19.2C, 21.04 - 19.0C 22.04 chciałem zmierzyć blg, ale nie zmierzyłem, bo wciąż utrzymuje się kräusen. Nie jestem zaskoczony, bo przy #5 było tak samo z FM10, piana dłuuuugo się utrzymywała na powierzchni piwa. Uwagi: Piwo trzymałem ponad miesiąc w fermentorze, było bardzo mętne, przelałem na cichą i na ostatnie parę dni przed rozlewem wpakowałem do lodówki styropianowej, obniżyłem w niej temperaturę do 5-7C. Tak poszło do rozlewu - bardzo klarowne. Warka dawała i wciąż nieco daje aldehydem octowym, choć mniej niż warka nr 8. Może to mniej to kwestia cold crash. Po dwóch tygodniach w butelkach może być. Ma wadę w postaci aldehydu, ale wypić można. Oczywiście moi znajomi tego nie czują :-| Edytowane 10 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) #11 Bath Ales Gem clone Warzenie: 17.04.2015 Kiedyś pojechałem sobie na wycieczkę do angielskiego miasteczka Bath. Kupiłem piwko Bath Ales Gem, które całkiem mi posmakowało. Lekkie, przyjemne piwo. Coś w sam raz na cieplejsze dni. Znalazłem recepturę opartą na informacjach od piwowara z browaru Bath Ales. Warka 20l. OG 1.043. W recepturze było 1.046, Beer Engine wyliczył mi 1.043. Surowce: Pale Malt Maris Otter 3480 g Crystal Malt 170 g Crystal Wheat 170 g Choco Malt 26 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, stop przy 1.010, wyszło 1.045. Trochę rozcieńczyłem, żeby uwzględnić straty podczas gotowania. Gotowanie: 60 min Challenger 18 g 10 min Golding 27 g Mech 3g Po gotowaniu mam 1.042. Chłodzenie trwało 38 minut. Fermentacja: 20 l schłodzone do 19C. Drożdże Whitelabs WLP007, litrowy starter. Fermentacja przebiega w następujących temperaturach: 18.04 - 20.3C, 19.04 - 20.4C, 20.04 - 19.9C, 21.04 - 19.5C, 22.04 - 19.3C 24.04 zmierzone 4 blg. 08.05 zmierzone 3 blg. Rozlew: 09.05, 89 g glukozy w 850 ml wody. 1.9 vol. Uwagi: poczytałem sobie książkę Grahama i oświeciło mnie, że słód pszeniczny to nie jest Crystal Wheat Czyli do tej warki poszło więcej słodu crystal, niż powinno. Próbka pobrana przy mierzeniu blg smakuje bardzo dobrze. Nie mogę doczekać się otwarcia pierwszej butelki. 13.05 nie wytrzymałem i otworzyłem butelkę, piwo właściwie nagazowane, smakuje bardzo dobrze. 14.05 poszły trzy butelki pod rząd Edytowane 15 Maja 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 30 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) #12 Fuller's London Pride cloneWarzenie: 28.04.2015Ponowne podejście do LP wg receptury z BYOBRA.Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania.Wartości podane dla warki 20L, wymyśliłem teraz zrobić wersję butelkową, czyli 1.048 OG.Słody:3910 g Pale Ale Maris Otter385 g Crystal 160 EBCZacieranie:90 minut w 66-68C, 13 l wody. Trochę chyba przesadziłem ze strike temp. bo po wsypaniu słodów miałem 68C - celowałem w 67C.Wysładzanie:Wysładzałem do 1.015, przy tej wartości spuściłem wszystko co było w złożu, dolałem wody do gara warzelnego do samej góry.Gotowanie:60 min:Target 12gChallenger 7Northdown 710 min:chłodnicaGolding 8gMech 3gPo gotowaniu mam 22 L, 1.046, czyli 11,5 blg.Fermentacja:Ponieważ starter z WLP002 pachniał dość nieprzyjemnie, odstawilem go do lodówki, zdekantowałem i stwierdziłem, że skoro może być trafiony, to lepiej zepsuć pół warki, niż całą.Tak więc podzieliłem warkę na dwa fermentory.Do pierwszego poszła gęstwa FM10 i 13L, do drugiego zdekantowany starter WLP002 i 9L. Starter wyjąłem kilka godzin wcześniej z lodówki, po zdekantowaniu, a przed zadaniem, trochę go rozruszałem świeżą brzeczką.Drożdże zadane w temp. 20C. Pierwszy i drugi dzień fermentacji 19.5C. Kolejny upgrade w domowym browarze - przezroczyste fermentory. Polecam każdemu początkującemu piwowarowi, który koniecznie musi wiedzieć, co się dzieje w środku 16.05 pomiar blg. FM10 3 blg. Jabłka. Chyba coś złapałem przy przemywaniu drożdży. Albo te drożdże mają tak intensywny profil owocowy, ale to raczej nieprawdopodobna opcja. WLP002 blg 3.2. Piwko smakuje WYBORNIE. Jestem w ciężkim szoku. Nie ma w ogóle porównania do warki bez dopasowania profilu wody i na suchych s04. Zabutelkowana partia WLP002, 1.9 vol. Uwagi: Piwo na FM10 rozlałem z cukrem i dałem synowi na ognisko. Piwo na WLP002 zostawiłem sobie, przeklinając, że tak mało. Po trzech tygodniach w butelkach smakuje bardzo dobrze. Cofnął się diacetyl, który było czuć tydzień po rozlewie - z tego co czytałem, diacetyl to specyfika drożdży Fullersa. Chyba jeszcze na tej gęstwie zrobię stouta. Aha, już nie przemywam gęstwy wodą, zostawiam litr piwa w fermentorze, bełtam i całość zlewam do słoja. Ponoć mniejsze ryzyko zakażenia. Edytowane 10 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Grzegorz Żukowski 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) #13 Bath Ales Gem clone Warzenie: 09.05.2015 Piwo tak mi posmakowało, że powtarzam je w mocniejszej wersji. Przeliczyłem sobie w Beer Engine. Warka 20l. OG 1.049. Surowce: Pale Malt Maris Otter 3700 g Crystal Malt 185 g Crystal Wheat 185 g Choco Malt 28 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 66-67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, bardzo słaba wydajność mi wyszła, nie wiem, czy słód ześrutowany za długo leżał, czy to eksperyment z zaciskiem na wężyk. Wysłodzone i rozrobione do 1.042. Gotowanie: 60 min Challenger 11 g EKG 9 g - bo zabrakło mi Challengera 10 min Golding 28 g Mech 3g Po gotowaniu mam 1.049. Fermentacja: 19 l schłodzone do 19,3C. Drożdże Whitelabs WLP007, zalewam wiadro po #11, które tego samego dnia butelkuję. Fermentacja przebiega w następujących temperaturach: 10.05 - 19,8-20,2C, 11.04 -19.9C, 12.05 - 19.8C, 14.05 - 19.7C, 16.05 - 19.4C Czujnik przyklejony do wiadra. 16.05 zmierzone 3,5 blg. Rozlew: 02.06.2015. Rozlane 18L piwa, 78 g glukozy, 1.9 vol. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2015 (edytowane) #14 Fuller's Discovery clone Warzenie: 16.05.2015 Bardzo mi to piwo Fullersa smakowało. Graham w swojej książce podaje 1.038 czyli 3.7% z wersji z kija. Piłem z kija w pubach Fullersa i z butelki. Z butelki smakowało zdecydowanie lepiej. Przeliczam sobie zatem na 1.046. Warka 20l. OG 1.046. Surowce: Maris Otter Pale 3300 g Pszeniczny Weyermann 605 g Crystal 175 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 66-67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, przy 1.015 spuściłem to co zostało w złożu, wyszło coś 1.050, rozcieńczyłem wodą do 1.040 pod rant garnka. Gotowanie: 60 min Liberty 41 g 10 min Saaz 13 g Mech 3g 0 min Saaz 8 g po ostudzeniu do 80C Po gotowaniu mam 1.046, czyli tak jak założyłem :-o Fermentacja: 19L schłodzone do 19C. Drożdże Whitelabs WLP002, zalewam wiadro po #12, które tego samego dnia butelkuję. Ciekawostki: Chmiel Liberty nie był dostępny w polskich sklepach, kupiłem w UK. Dostępny był tylko jako "leaf". Spora ilość brzeczki mi została w tych chmielinach. Rozlew: 05.06.2015. Rozlane 17,5L piwa, 80 g glukozy, 1.9 vol. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 (edytowane) #15 JBK IPA Warzenie: 19.05.2015 Powtarzam warkę #10, która wyszła średnio. Chyba zakaziłem gęstwę, albo za mało jej zadałem, bo w dwóch warkach mam aldehyd octowy. Ciekawi mnie to piwo, więc próbuję ponownie z innymi drożdżami - wg receptury forumowej. Warka 20l. OG 1.050. Surowce: Pale Malt Maris Otter 3840 g Crystal Malt 225 g Caramalt (dałem jasny karmelowy 30 EBC) 225 g Prażona pszenica 225 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 66-67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, przy 1.015 spuściłem to, co było z złożu, wyszło 1.049. Rozcieńczyłem do 1.044. Gotowanie: 60 min Challenger 53 g 15 min Progress 35 g 10 min Mech 3g flameout EKG 35g EKG potrzymałem 8 minut, zanim uruchomiłem chłodnicę. Po gotowaniu mam 1.052. Zakładane OG było 1.050. Fermentacja: 20 l schłodzone do 19,3C. Zadane uwodnione Danstar Windsor. Po 9 godzinach, fermentacja trwa w najlepsze, skoczyło do 20,3C. 16.06 zmierzone 3,5blg. Zapach mocno estrowy. Ostatnie cztery dni cold crash do 6C, ze względu na mętność piwa (drożdże, jak sądzę). Rozlew: 20.06.2015. Rozlane 19,5L piwa, 80 g glukozy, w temp. 6C. Trochę zmieniłem wyliczoną glukozę ze względu na niską temperaturę rozlewu, kalkulator podał coś poniżej 50g, ostatnio jak dałem taką małą ilość glukozy piwo się trochę słabo nagazowało, teraz daję więcej, niż twierdzi kalkulator. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 #16 Belhaven 80/- Warzenie: 04.06.2015 Warka 20l. OG 1.040. Surowce: Pale Malt Maris Otter 3000 g Crystal Malt 225 g Black Malt 51 g Cukier 255 g Woda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania. Zacieranie: 90 min w 66-67C. Mashout 75C. Wysładzanie: Wysładzanie wodą 75C, przy 1.011 spuściłem to, co było z złożu, wyszło 1.037. Rozcieńczyłem do 1.030. Gotowanie: 90 min Whitbread Golding 34 g 10 min Mech 3g Whitbread Golding 12 g Po gotowaniu mam 1.041. Fermentacja: 19,5 l schłodzone do 19C. Zadany litrowy starter Fermentum Mobile FM12. 05.06 krausen na 1,5 cm. 06.06 drożdże wychodzą z wiadra. Temp. fermentacji 21C. Uwagi. W trakcie chłodzenia zauważyłem, że nieznacznie puściła obejma na wlocie do chłodnicy... trochę kranówy wyciekło do chłodzonej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) #17 Timothy Taylor LandlordWarzenie: 10.06.2015Warka 20l. OG 1.042. Kolejny klon z "Brew Your Own British Real Ale".Surowce:Pale Malt Maris Otter 3700 gBlack Malt 26 gWoda przygotowana pod profil Bitter/Pale wg Murphy's. 0,88 ml CRS na litr, 7,2 g soli DLS do zacierania.Zacieranie:90 min w 66-67C.Mashout 75C.Wysładzanie:Do 1.010. Wyszło cos 1.042. Rozcieńczone na straty z gotowania.Gotowanie:60 minGolding 28 gStyrian Goldings 28 g10 minMech 3gStyrian Golding 18 gPo gotowaniu jest 1.042.Fermentacja:Starter 300ml skos Brewlab Timothy Taylor. 20L w 19.8C. Drożdże wystartowały bez problemu, po dwóch dniach piana podchodzi pod dekiel. Temperatura podeszła do 21.5C, przeniosłem dzisiaj do lodówki styropianowej, 20.7C. Czuć siarkowodór. Edytowane 13 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ile IBU? Ile cukru do refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ile IBU? Ile cukru do refermentacji? do którego piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Ostatniego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu_72 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 (edytowane) Receptura w książce podaje 35 IBU, kolor 20 EBC. Cukru/glukozy do refermentacji jeszcze nie liczyłem, bo zauważ, że warzenie miało miejsce przedwczoraj Natomiast pewnie dam coś pod 1.9vol, liczone kalkulatorem brewersfriend. btw do przeliczania tych receptur z 19 na 20 L używam bardzo prostego programiku autorstwa Grahama, Beer Engine. Pokaże też IBU, EBC, wyliczy strike itp. Edytowane 12 Czerwca 2015 przez krzychu_72 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się