seler Opublikowano 15 Stycznia 2010 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2010 Witam serdecznie! Mam pewne pytanie. Własnie "uwarzyłem" siódmą warkę. Póki co cały czas trzymam się ekstraktów. Przymierzam się powoli do zacierania ale przeraża mnie fakt bardzo skomplikowanej technologii. Pozdrawiam Odwagi! Miałem tak jak ty i po pierwszym zacieraniu okazało się że to wcale nie jest aż takie trudne, owszem popełnia się błędy ale moje najmniej smaczne piwo z zacierania było owieeele smaczniejsze od tych z ekstraktów. Nie ma się co lękać, napieraj! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 2 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2010 I znowu Stout..Płatki pszenne błyskawiczne nadają się do Dry Stouta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gesio0 Opublikowano 8 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2010 (edytowane) No i popełniłem kolejnego Stouta. Właśnie przelałem na cichą. Niestety chyba przesadziłem ze słodami specjalnymi a ściślej rzecz ujmując niepotrzebnie dodałem ekstraktu barwiącego. Po tygodniu odfermentewoało do 5°Blg z początkowych 12°Blg (brzeczka nastawna 22l). Chmiel Marynka i Lubelski, drożdże S-04, płatki 0,4 kg. Piwo warzone z ekstraktów jasnego i ciemnego WES do których dodałem 0,2kg Carafy II, 0,2kg czekoladowego Litovel, 0,1kg karmelowego ciemnego Strzegom (steeping). I do całości jeszcze mała puszka barwiącego... Będzie coś z tego piwa? Jest dosyć gęste, na pierwszym planie leciuteńka słodycz, która później jest atakowana goryczą i smakiem kawy. Smak zbliżony do Portera ale ze zdecydowaną mniejszą zawartością alkoholu. Ja lubię ciemne, gorzkie piwo ale mam wrażenie, że chyba moim znajomym nie zasmakuje. Edytowane 8 Marca 2010 przez gesio0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się