hajclander Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Witam. Chciałbym poznać Wasze opinie nt dezynfekcji. Ja po ponad 50 warkach skłaniam się do wniosku, iż jest to zagadnienie troszkę "rozdmuchane". Może mam szczęście i jeszcze nic nie zakaziłem ale mój stosunek do sterylności jest taki trochę średniowieczny. Tylko przy pierwszej puszce użyłem pirosiarczanu i do teraz mam go w sloiku. Teraz jak to robię: - fermentory myję ludwikiem i płuczę gorącą wodą - lidle myję po użyciu ciepłą wodą tą samą gąbeczką od roku - chłodnicę gotuję 15 min przy chmieleniu - rurkę do rozlewu sterylizuję w spirytusie (home made) - butelki znalezione w błocie myję ręcznie szczotką, te już moje tylko płuczę, a przed rozlewem gotuję parę minut w garze Może bardziej bym się przejmował gdybym nie poczytał jak w dawnych czasach mierzono temperaturę podczas zacierania- mistrz piwowar mieszał palcem brzeczkę. A co tym palcem robił wcześniej (o ile go w ogóle umył) to już pomińmy. Na poważnie proszę o info od czego może najbardziej się zakazić nasze piwo. Pozdrawiam Edytowane 26 Marca 2015 przez hajclander Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 A śledzisz wątek piaskownica piwowarska ? Jak często się pojawiają pytania w sprawie infekcji ? No nie wiem.. może z powodu burzy się biorą te zakażenia co chwila u ludzi czy co ? Bo przecież chyba nie dlatego że stosują wrzątek... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 To masz szczęście:D Jak Ci raz wlezie w aparaturę to będziesz musiał wymienić/użyć ciężkiej chemii, jak naoh. Co do twoich metod: mycie fermentorów ok, gąbkę warto częściej wymieniać Ja po umyciu zalewam kilka l ciepłej wody z odrobiną piro, pośmierdzi parę godzin to wyginie wszystko na lidle wystarczy, garnek też tak myję. chłodnica odkażona, gotowała się rurki w spirytusie? Dezynfekcja jest. butelki dezynfekujesz przez gotowanie. Od "mojego" różni się to nie dezynfekowaniem fermentorów. Oprócz tego jak pobieram próbki to wypalam chochlę nad palnikiem i często myję fermentory w naoh. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hajclander Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 ok, dzięki. Czyli nie jestem aż takim syfiarzem jak mi się wydawało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) Może bardziej bym się przejmował gdybym nie poczytał jak w dawnych czasach mierzono temperaturę podczas zacierania- mistrz piwowar mieszał palcem brzeczkę. A co tym palcem robił wcześniej (o ile go w ogóle umył) to już pomińmy. Cofnij się w czasie, spróbuj tego znakomitego piwa, może Ci się odmieni. Swoją drogą nie pamiętam żeby ktokolwiek pisał że na pewno coś załapiesz nie używając ciężkiej chemii - to raczej jest wynik prostej statystyki jak wielu się już kwas przydarzył i w nią poszli. Tak więc do pierwszego kwasa... Edytowane 27 Marca 2015 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 (edytowane) mój stosunek do sterylności jest taki trochę średniowieczny W Piwowarze czytałem kiedyś że w średniowieczu, lub coś koło tego, warzelnie bardzo dokładnie myto, od piwowarów wymagano czystości, a tego kto się do tego nie stosował, skazywano na baty. (Myślę, że nic nie pokręciłem) W sumie skłaniałbym się do opinii że tak, masz szczęście. Edytowane 27 Marca 2015 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się