PiotrekU Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 Mojemu pierwsze podejście do Saison na t58 wyszło raczej średnio. Z 15 blg po 10 dniach fermentacji zeszło tylko do 5 blg. Fermentacja w 18 stopniach. Piwo wyszło pełne i słodkie liczyłem na coś wytrawnego i lekko kwaśnego. Postanowiłem zabutelkować połowę warki, druga połowa zlana na cichą, potrzymam jeszcze ze 14 dni. Zastanawiam się nad celowym zakażeniem np 2 litrów piwa lub nowej brzeczki, sterelizacją jej i wlaniem do fefmentatora. Ktoś coś kiedyś próbował? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) Nie kombinuj... Butelkuj bo takimi zabiegami tylko zepsujesz sobie to piwo, a nie chce mi się wierzyć że jest niepijalne. Wykorzystaj doświadczenie w przyszłości, zatrzyj bardziej na wytrawnie, a to piwo wypij jakie jest. ps. Jeśli już tak bardzo chcesz zakwasić to czemu nie znajdziesz łatwiejszych sposobów? Kwas fosforowy/mlekowy, kwasek cytrynowy? edyt. Poza tym, oceniać końcowy smak piwa po 10ciu dniach fermentacji to trochę za wcześnie. Edytowane 26 Marca 2015 przez dzeju Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 T58 to nie są drożdże typowe do saison. Pewnie gdybyś skorzystał z płynnych, dedykowanych do tego stylu efekt byłby lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 No i temperatura... Moim zdaniem kluczem do dobrego Saisona jest wysoka temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 27 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Tu masz krótką dyskusję na temat specjalnego zakwaszania saisona i opinię specjalisty co trzeba zrobić: http://www.piwo.org/topic/15186-201506-xiii-konkurs-piw-domowych-birofilia-2015-w-%C5%BCywcu/page-2?do=findComment&comment=303280 w skrócie - używać dobrych drożdży a nie później kombinować z kwasami/lacto itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Poczekaj jeszcze kilka dni. Kwasowość moze zaczac dopiero wychodzic. Daj piwku się ułożyć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się