josh.kowalski Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Witam, upatrzyłem sobie Black IPA do uwarzenia, razem z moim współpiwowarem i troszeczkę przerobiłem recepturę scoobiego. zasyp: pilzneński - 5kg carafa II special -250 g melanoidynowy - 250 g karmelowy 150 - 100g cukier brązowy - 250 g zacieranie: 66 stopni - 60 minut chmielenie: 60 min - iunga 25 g, marynka 25 g 30 min - lubelski 25 g 5 min - lubelski 25 g na zimno - lubelski 50 g sybilla 50 g ma to być polish BIPA, tylko i wyłącznie na polskich chmielach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Jak dla mnie to bardzo średni pomysł żeby "spolszczać" ten gatunek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pyjotrek Opublikowano 30 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2015 Moim zdaniem Polish Black IPA może być bardzo fajnym piwem, ale zmieniłbym dwie rzeczy: -Zamień Lubelski na Iungę. Chyba, że jesteś fanem Lubelskiego, ale mnie ogrom trawy i siana jaką ten chmiel wnosi do piwa odstrasza. Generalnie widziałbym chmielenie tak: 60min - 40g Marynki albo 25g Iungi 30min - 25g Iungi 15min - 25g Iungi 0min - 25g Iungi Na zimno jest jak najbardziej okej. -Druga rzecz to Carafę dodaj na wygrzew albo filtrację, żeby uniknąć aromatów stouta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) A ja bym zrobił tak: 60min - Marynka na goryczkę 20min - 30g Iungi 0min - 50g Iungi Na zimno 60 - 100 g Iungi jeśli ma to być Polish Black IPA. Możesz również zastąpić słód Carafa II Special ekstraktem barwiącym z WESa 9000 EBC, który nie wnosi żadnych nut palonych (sprawdzone). Możesz również ekstrahować na zimno carafę i dodać np. do gotowania (również sprawdzone). Edytowane 31 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 goryczka homeopatyczna wyjdzie 50g to minimum dla pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josh.kowalski Opublikowano 31 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Możesz również zastąpić słód Carafa II Special ekstraktem barwiącym z WESa 9000 EBC, który nie wnosi żadnych nut palonych (sprawdzone). tylko Carafa special bez łuski tez jakoś tych nut dużo nie wniesie, a szczerze mówiąc ja jednak lubie słonecznik w CDA. A co powiecie na takie chmielenie: 60 min - 30g Iunga 30 min - 25g Iunga 5 min - 25 g Sybilla na zimno - po 50 g Iunga i Sybilla Brewtarget liczy 68 IBU, ale jak chłodzę w wannie z lodem to mi wyjdzie więcej jak zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Jakbym już musiał taki wynalazek robić to chmieliłbym skrajnie na 60` i na 0 żeby coś tego aromatu wybiło się ponad słód ale szczerze to wątpię czy polskie chmiele dadzą rade. Nawet sypiąc na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grisha Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 Zrobił bym tak: zasyp: pilzneński -5kg carafa II special-250 g - dałbym 350g dla głębszego koloru. Wrzuć przy grzaniu na mashout. melanoidynowy - 250 g - niby się nie daje do CDA, ale moim zdaniem fajnie "chlebowe" nuty grają z polskimi chmielami. karmelowy 150 - 100g cukier brązowy - 250 g - wywal i dodaj słodu. Nie ma sensu dodawać cukru. zacieranie: 66 stopni - 60 minut chmielenie: 60 min - iunga 40 g - ma świetną goryczkę, moim zdaniem lepszą od marynki. 20 min - lubelski 25 g + Sybilla 25g + 5 min - po 20g Lubelski + Sybilla + Iunga na zimno - lubelski 50 g sybilla 50 g Możesz sobie pozamieniać chmiele jak chcesz i do ibu jak chcesz. Czym się kierować: Na gorycz, nie kombinuj - nie ma większego sensu specjalnie kupować marynki jak masz pozostałe 3. Na smak i aromat jak uważasz, byle by ilość była rzędu 50-70g na smak, ok 50g na aromat, na zimno wg mnie optymalnie jest sypać 3g/L. przy 4-5g/L mogą Ci wyjść trawiaste posmaki z polskich chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 31 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2015 (edytowane) cukier brązowy - 250 g - wywal i dodaj słodu. Nie ma sensu dodawać cukru. Nie wywalaj cukru. Podbije troszkę chmiel a piwko przy tym będzie bardziej wytrawne. Co więcej, postarał bym się żeby stanowił 5% zasypu. Nie musi to być koniecznie cukier brązowy. Spokojnie zwykły biały wystarczy. Edytowane 31 Marca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dvbelm Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Robiłem BPIPA na iundze i na sybilli oba single hopy. Do pierwszej wartki na chmielu Iunga dodałem melanoidynowego i i nie bardzo to współgrało. Moim zdaniem chleb nie pasuje za bardzo do takiego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się