TurTle Opublikowano 3 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 Witam, na wstępie witam wszystkich, jeszcze nie pisałem nic na forum. Postanowiłem popisać trochę o swoich, na razie nielicznych, warkach. Zaczynam od warki nr 3, poprzednie dwie były dawno, z puszek i już niewiele pamiętam. #3 Irish Red Ale zestaw z BA, wersja śrutowana, warzenie 3.10.09. Cały proces ściśle wg. przepisu. Popełniłem trochę błędów organizacyjnych, przez co zajęło mi to duuużo czasu. Ostatecznie uzyskane 20 l. ekstrakt 12 Blg. Na cichą zlane 11.10, 3 Blg. Butelkowane 22.10, do refermentacji dodane 170 g glukozy przegotowane w 0,5 l. wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 3 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2009 (edytowane) #4 Hefe-Weizen 31.10 Pszeniczny jasny 3 kg Pilzneński 3 kg Cara-hell 0,25 kg Lubelski szyszki 50 g Safbrew WB-06 zacieranie: miało być 42°C - 20', ale za bardzo podgrzałem wodę przed wsypaniem słodów i wyszło 47°C, potem już bez pomyłek: 64°C - 35' 72°C - 20' negatywna próba jodowa, 75°C i filtracja wysładzanie - 2 x 7 l. chmielenie 60': 20 g - 0' 30 g - 45' ostatecznie 26 l, 13°Blg, zadane 'na sucho' wsypanymi drożdżami. Teraz podziwiam ładną piankę i jeszcze przyjemniejszy zapach Edytowane 3 Listopada 2009 przez TurTle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 12 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2009 Wczoraj Weizen poszedł na cichą. BLG zeszło do 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 Właśnie skończyłem butelkować Weizena z dodatkiem 170 g glukozy. Miałem w planach w ten weekend uwarzyć Dunkelweizena, ale dopadł mnie jakiś wirus i dałem radę tylko z tym butelkowaniem. Warzenie za tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 27 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 Dobra, wezmę i napiszę o mojej warce #5 - Dunkelweizenie Uwarzona co prawda 13-go ale jakoś nie mogłem się zebrać do opisania. Zasyp: pilzneński 1,3 kg pszeniczny jasny 2 kg monachijski ciemny 0,6 kg Carawheat 0,2 kg pszeniczny czekoladowy 0,05 kg lubelski szyszka 40g Zacieranie temperaturowe: 10' w 46°C 15' w 53°C 30' w 63°C 10' w 72°C, negatywna próba jodowa, podgrzanie do 76°C i filtracja. Wysładzanie 2 x 7l. Chmielenie 80', 20g w 10' 10g w 50' 10g w 75' Piwo wyszło eksperymentalne. Zadane gęstwą WB-06 z poprzedniego warzenia (zebrałem dla eksperymentu, sprawdzenia sterylności, jaką mogę uzyskać, a po miesiącu w lodówce tak ładnie się prezentowała wizualnie i zapachowo, że nie miałam serca jej wylać). Pierwsze użycie ClO2, w tym do przepłukania gęstwy. I niestety brzeczka, w wyniku błędu, wyszła za rzadka. Wziąłem za dużo wody do zacierania. w czasie wysładzania brzeczka miała 6°Blg i żal było przerwać przed końcem. Nie zmierzyłem Blg całości, bo już się grzała w czasie wysładzania, więc nie wiedziałem, ile wyszło. Odparowaną wodę w czasie chmielenia uzupełniałem wrzątkiem i koniec końców po schłodzeniu okazało się, że mam ok. 23 l. o Blg 11. 26-go zlałem na cichą przy Blg ok 1,5. Aż się zdziwiłem, to normalne, że tak nisko spada? Fermentacja w temp. 21-25°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2009 te drożdże są żarłoczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 30 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2009 te drożdże są żarłoczne Oj, owszem. Ale chyba jakoś dodatkowo zmutowały, bo w poprzedniej warce tak nie szalały. Teraz, na cichej, w szczelnie zamkniętym fermentorze muszę co jakiś czas lekko 'popuszczać gazy' bo się wieko wybrzusza... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 8 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2010 Coś mi kiepsko idzie z aktualnością wpisów... Dunkel 10-go stycznia poszedł w butelki, dodałem 150 g glukozy. Jak podejrzewałem, wyszło cieniutkie. Czuć, że powinno być bardziej ekstraktywne. Ale i tak jest dobre Za to wczoraj była warka #6, Wittbier. Przepis wg Dori, lekko zmodyfikowany: pilzn. 2,3 kg psz. jasny 1 kg płatki psz. błyskawiczne 0,8 kg pł. ows. błyskawiczne 0,4 kg marynka 25 g kolendra 16 g kurakao 10 g skórka stara z pomarańczy, świeża, 20 g drożdże Brewferm Blanche zacieranie całości od razu, bez kleikowania: 45°C - 20' 65°C - 90' 72°C - 40' podgrzanie do 75°C i filtrowanie. Nawet dobrze szło, wolniej niż wcześniejsze, ale szybciej niż się nastawiałem. Wysładzałem 2 x po 7 l, ale przerwałem na jakieś 2-3 l przed końcem, bo skończyło się miejsce w garze Tych 3 litrów zabrakło, bo po wszystkim mi wyszło 15°Blg. Gotowanie 60': w 0' - marynka w 45' i 55' po połowie kolendry i skórek. Chłodzenie itd, nawet dobrze poszło i przed spaniem dodałem drożdże. Rano już pracowały. Wyszło ok. 22 l przy 15°Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TurTle Opublikowano 28 Lutego 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Muszę przekalibrować fermentatory. Mam jeden z BA z oryginalną skalą, pozostałe skalowałem sam garnkiem z zaznaczonymi pojemnościami i mam różne wskazania W każdym razie tydzień temu zlałem na cichą wita, przy ok. 2°Blg. Dzisiaj zabutelkowałem z dodatkiem mieszanym - 60g glukozy i 70 g sacharozy (skończyła mi się glukoza). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się