Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Skonstruowałem dzisiaj samodzielnie zaworek zwrotny do dekantacji. Teraz dekantacja to bułka z masłem i jeszcze nigdy nie była tak łatwa i przyjemna. Zrobiłem coś takiego: Najważniejsze, to dopasować tak grubość długopisu, kulki i wężyka, żeby kulka poruszała się swobodnie w wężyku na około 2 cm wolnej przestrzeni, ale nie wpadała do długopisu. Długopis można dodatkowo trochę zasklepić nad płomieniem. Od strony wężyka trzeba zrobić w długopisie kilka nacięć, żeby kulka się nie zasysała. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Robin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Są takie do spuszczania paliwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Są, ale ostatnio jakoś ich nie ma na Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Jak to działa bo nie ogarniam coś tak jak jak na filmiku??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Tak, dokładnie. Tu jest coś podobnego, ale za taką cenę to prawie mam surowce na 20 l piwa. No i jak to myć i dezynfekować. http://allegro.pl/pompa-pompka-do-spuszczania-paliwa-1-2-cala-a-ph1-i5088260120.html U kolegi winiarza widziałem coś prostszego, za co dał 6 zł razem z wężem, ale już ich nie ma. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Robin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 A takie cuś : http://www.malinowynos.pl/produkt/831/sciagacz-do-wina-z-pompka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 2 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2015 (edytowane) Już widzę ten syf, który się tam nagromadzi po kilku użyciach. Odpada. Słusznie napisali, że do wina. Wino i tak traktuje się pirosiarczynem, więc można sobie pozwolić. Edytowane 2 Kwietnia 2015 przez Robin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 A takie cuś : http://www.malinowynos.pl/produkt/831/sciagacz-do-wina-z-pompka Nie polecam, jeden z najgorszych zakupów, poleciało to to do śmieci. Robin Jeśli chodzi o zbieranie syfu to akurat z tym nie ma problemu, wszystko można rozebrać i zdezynfekować. Przez to, że łatwo się rozbiera można spokojnie to wyczyścić NaOH, później zalać piro czy czymś innym do dezynfekcji i będzie czyste i "sterylne" (na tyle sterylne, na ile możemy o tym mówić w warunkach domowych). Problemem jest to, że: - wolno ściąga, - piwo się "wzburza" zarówno na tym karbowaniu, jak i w miejscu montowania pompki, więc dodatkowo nam się utlenia. Użyłem tego badziewia 2-3 razy, później wisiało rok w szafie i poleciało do śmieci. Zwykły wężyk igielitowy mający przekrój o połowę mniejszy przelewał wino i piwo co najmniej tak samo szybko, a wydaje mi się, że nawet szybciej. Producent był inny, ale generalnie różnice widzę minimalne, więc zakładam że działa tak sammo "dobrze". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dobrze, ale co z drobinkami chmielu, płatkami dębowymi, bądź jakimikolwiek większymi cząsteczkami osadu. Przecież wszystko się tam będzie zbierać i zatykać przepływ, zbędny gadżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Mnie nic się nie zbiera. Zbędny czy niezbędny możesz powiedzieć dopiero jak wypróbujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi