ThoriN Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Ostatnio wymodziłem sobie mieszadło magnetyczne - kręci jak szalone. Wkrótce zamierzam uwarzyć Belgian Pale Ale ~12Blg. Posiadam drożdże z aktywatorem Wyeast 3522 Belgian Ardennes, które mają datę produkcji 27.08.2014. No i teraz mam problem z kalkulatorami, ponieważ przy tak starej dacie produkcji kalkulator pokazuje, że żywotność drożdży = 0. Zakładam, że jest to oczywiście nieprawda, natomiast jaką wartość przyjąć, aby obliczyć wielkość startera? A może jest to w ogóle nieistotne przy drożdżach z aktywatorem - po prostu robić standardowy starter dla warki 12 Blg 23litry, czyli ok. 1.1 litra 9-10Blg? Korzystałem z tego kalkulatora: http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 To nie są aż tak tragicznie stare drożdże, chyba że podajesz datę ważności a nie "produkcji". Ja przy starszych drożdżach bądź takich niepewnych przyjmuję żywotność na poziomie 10% i od tego liczę startery. Czyli jeśli masz Wyeasty gdzie producent deklaruje 100 miliardów komórek, to ja przyjmuję, że żywych zostało 10 mld. I korzystam z tego http://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 (edytowane) Hmm czyli w moim przypadku wychodzi, że dla uzyskania 276 miliardów żywych komórek potrzebuję startera 1.7 litra 10Blg ze startowymi 10 miliardami żywych komórek. Nie wydaje Ci się, że trochę spory ten starter, jak na piwko 12Blg? Spodziewałem się, że 1 litrowy powinien załatwić sprawę.. No i druga sprawa jest taka, że przecież drożdże są z aktywatorem - przecież powinny się namnożyć już w saszetce... Edytowane 11 Kwietnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 uwazam ze to prewda zywotnosc 0 wczoraj wrzuciłem 3787 trappist z podobna data i nic sie nie dzieje piwo uwazone a tu lipa ma 10 Wyeast kupionych 10 wyladowalo w koszu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 A aktywowales je przez rozbicie kapsułki i poczekaniu aż napuchnie (nawet kilka dni) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Nie wydaje Ci się, że trochę spory ten starter, jak na piwko 12Blg? Jak chcesz na 12Blg 276 mld komórek, to lepiej zrób taki, ale na zwykłego ale'a 12Blg 1-litrowy wystarczy zapewne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi