gangrena Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Po ponad miesiecznej przerwie uwarzylem wczoraj drugie piwko. Tym razem zdecydowalem sie na zestaw z browamatora jak w temacie. W zestawie byly dwie puchu z plynnym niechmielonym ekstraktem, 40g chmielu lubelskiego, 20g chmielu marynka i drozdze US-05. Robilem wg instrukcji. Poniewaz nie posiadam wiekszego garnka, zagotowalem 9 litrow wody, po czym dodalem obie konserwy. Wyszlo wiec ponad 11 litrow brzeczki. Dodalem 20g marynki i 30g lubelskiego. Mieszajac co 5 minut gotowalem godzinke. Na 10 minut przed koncem dodalem reszte chmielu lubelskiego. Kurcze, jak fajnie pachnialo w mieszkaniu. Nieporownywalnie do pierwszego Coopersa. Pewnie przy zacieraniu to bedzie totalny odlot Do fermentora wlalem ok. 9 litrow, dolalem brzeczke (nie filtrowalem, bo granulat byl w podwojnej siateczce), uzupelnilem woda do 22 litrow. Z drozdzy przygotowalem starter w letniej wodzie. W intsrukcji pisali, ze powinno stac 15 minut. Niestety nie sprawdzilem wczesniej temperatury w fermentorze, a byla 38°C. Musialem wiec czekac az ostygnie. Po poltorej godziny bylo 28°C. Popbralem probke, wyszlo 9,5°Blg wiec dla mnie OK. Dodalem drozdze, zaktylem fermentor. Byla 23.30... Dzis rano o 7.00 fermentacja szla juz na maksa W Coopersie czekalem ponad 36 godziny. A tu mysle ze po 6 juz szlo. Czy to sprawa innych drozdzy, temperatuty, czy przygotowania startera? Na razie nie wiem Fakt jest taki, ze co 5-10 sekund slychac jak sie robi kolejny browarek Poszlo duzo lepiej niz przy pierwszym, chociaz tam nie bylo chmielenia. Przedewszystkim po przeczytaniu wielu postow, sprawniej poradzilem sobie z dezynfekcja sprzetu. A nastepna wareczka bedzie juz z zacieraniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się