Deuce Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Proszę o weryfikacją receptur przez bardziej doświadczonych piwowarów. White IPA Zasp: - 1kg pszeniczny - 1kg pilzneński - 2kg Pale Ale - 2kg pszenica niesłodowana - 200g płatki owsiane - łuska orkiszowa (wsparcie filtracji) Chmiel: - warrior (goryczka) - chinook (smak) - amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat) dodatki: - cukier -kolendra -trawa cytrynowa -skórka pomarańczy -rumianek Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków. Chcę uzyskać piwo łatwo pijalne, orzeźwiające, z bogatym cytrusowym aromatem. (Smoked) Rye IPA Zasyp: - 4kg Pale Ale - 1kg żytni wędzony -900g płatki żytnie - 300g Amber Crisp - łuska orkiszowa (wsparcie filtracji) Chmiel: - galaxy (goryczka) - simcoe (smak) - galaxy, chinnok, simcoe (aromat) - amarillo (na zimno) Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości płatków o połowę, a podwoić ilość słodu żytniego wędzonego. Nie chcę jednak, aby dym dominował to piwo, a grał raczej rolę drugoplanową. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Deuce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się