Skocz do zawartości

White IPA i Rye IPA - prośba o weryfikację


Deuce

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o weryfikacją receptur przez bardziej doświadczonych piwowarów.

 

 

White IPA 

Zasp: 

- 1kg pszeniczny

- 1kg pilzneński

- 2kg Pale Ale 

- 2kg pszenica niesłodowana

- 200g płatki owsiane

- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

 

Chmiel:

- warrior (goryczka)

- chinook (smak)

- amarillo, sorachi ace, mosaic (aromat)

 

dodatki:

- cukier

-kolendra

-trawa cytrynowa

-skórka pomarańczy 

-rumianek

 

Celuję w 14 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże jakich mam zamiar użyć to brewferm blanche. Nie będę chyba tego piwa chmielił na zimno, aby nie przykryć aromatu dodatków. Chcę uzyskać piwo łatwo pijalne, orzeźwiające, z bogatym cytrusowym aromatem.

 

 

(Smoked) Rye IPA 

Zasyp:

- 4kg Pale Ale

- 1kg żytni wędzony 

-900g płatki żytnie

- 300g Amber Crisp

- łuska orkiszowa (wsparcie filtracji)

 

Chmiel: 

- galaxy (goryczka)

- simcoe (smak)

- galaxy, chinnok, simcoe (aromat)

- amarillo (na zimno)

 

Celuję w 13 BLG i około 27l brzeczki nastawnej. Drożdże: Safale US-05. Zastanawiam się czy nie zmniejszyć ilości płatków o połowę, a podwoić ilość słodu żytniego wędzonego. Nie chcę jednak, aby dym dominował to piwo, a grał raczej rolę drugoplanową. 

Edytowane przez Deuce
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.