szamankfc Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Ponieważ zbudowałem sobie mieszadło magnetyczne na magnesach neodymowych zastanawiam się jaki wpływ na drożdżaki ma silne pole magnetyczne? Ze studiów wiem że na przykład silne pole elektromagnetyczne poważnie upośledza rozwój np. zarodków ryb. Do mutacji dochodzi przy podziale komórek nie będę się tu wdawał w szczegóły. Wiem że drożdże rozmnażają się w trochę inny sposób (pączkowanie) więc się pytam :rolleyes: Czy ktoś z szacownego grona coś wie na temat zaburzeń w rozwoju drożdży w polach magnetycznych? dałem ten temat tu bo zagadnienie dotyczy mieszadła magnetycznego Edytowane 8 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Nie sądzę, aby ktoś z nas zwracał na to uwagę. Mutacja drożdży pod wpływem pola magn. jest ostatnią rzeczą, która może spieprzyć piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Wyjdzie z tego drożdżo-Godzilla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Nie sądzę, aby ktoś z nas zwracał na to uwagę. Mutacja drożdży pod wpływem pola magn. jest ostatnią rzeczą, która może spieprzyć piwo. Ok ale ja się pytam z ciekawości. Bo czy idzie tak usrać piwo to się sam dowiem eksperymentalnie Porostu zboczenie no muszę wiedzieć Wyjdzie z tego drożdżo-Godzilla dzięki uśmiałem się jak norka w nocy wyjdzie z fermentatora zakradnie sie do mojego łózka i Edytowane 8 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 8 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ok ale ja się pytam z ciekawości. A ciekawość to pierwszy stopień do .... małżeństwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 Ok ale ja się pytam z ciekawości. A ciekawość to pierwszy stopień do .... małżeństwa albo do zboczenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 8 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2009 (edytowane) Ok ale ja się pytam z ciekawości. A ciekawość to pierwszy stopień do .... małżeństwa albo do zboczenia w sumie po namyśle na jedno wychodzi Edytowane 8 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 To lepiej daj foty i opis tego urządzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 9 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 (edytowane) To lepiej daj foty i opis tego urządzenia http://www.piwo.org/forum/t691-Jak-tanio-zrobic-mieszadlo-magnetyczne-.html zrobiłem prosto przez potencjometr z włącznikiem 1k bo schemat mi podkapcał po za tym prosto nie znaczy źle Edytowane 9 Listopada 2009 przez szamankfc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 9 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2009 takiego typu mieszadla są powszechnie uzywane, wiec nie sadze, zeby mialy negatywny wplyw na piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi