Majtor Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam, Jestem nowy w tym temacie. Kupiłem Brewkit z BULLDOGA "Four Finger Jack APA" w instrukcji jest napisane żeby w 4 dniu (cała fermentacja 10 dni) fermentacji zapodać chmiele. Zagotować je w 250 ml wody, gotować przez 10 min. Wlać zagotowaną wodę i saszetkę z chmielem do fermentatora na pozostałe dni fermentacji. Ja chce przeprowadzić fermentację cichą, tak po 8-9 dnia burzliwej zlać na cichą na około tydzięń. Kiedy najlepiej zapodać chmiele. Chmiele w zestawie to: - Zeus około 30 g - Centennial około 30 g Brzeczka 21 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon.Warzecha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 A po co cicha przy brewkicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Ale ten brewkit to jest nachmielony?? Nie rozumiem po co gotować chmiel w wodzie i dolewać go w trakcie fermentacji. Nachmiel piwo na pożądany poziom podczas warzenia. A później dosyp chmiele na fermentację cichą (jeśli ją będziesz robił)- chmielenia na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 W tym rzecz, że brewkitów się nie gotuje z reguły zatem jak ma nachmielić podczas warzenia? Majtor wrzuć te chmiele na 3-7 dni przed końcem fermentacji niezależnie czy będziesz robił cichą czy nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pinhead Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 A po co cicha przy brewkicie ? A czym się rożni fermentacja brewkitu od zacieranej brzeczki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szuwar71 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jakieś dziwne te "warzenie" z brewkitów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majtor Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Dzięki za pomoc. Czyli robię według przepisu i zlewam na cichą na tydzień jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się