Nomad Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Warzylem wczoraj piwko. Jasne, cos w stylu witbira. Niestety w czesci gotowania okazalo sie że kolendra którą miałem sypać jest a raczej jej nie ma! Na szybko wymyśliłem z przypraw sproszkowany imbir. Zastanawiam się czy juz ktoś sypał morze tą przyprawę do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 imbir stosuje się świeży, jeśli mnie pamięć nie myli to sproszkowany ciężko się klaruje. a co do kolendry to nic straconego, kup, zaparz, pogotuj te 10minut i wywar dolej do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Z klarowaniem no problem, robie na WB-06 i do tego zasyp z slodem pszenicznym i płatkami owsianymi w skladzie. Zobaczymy co wyjdzie, mam nadzieję tylko że bez zadnych farfocli:-) Kolendre juz odpuszczę zeby poczuć co z tego imbiru wyszlo. Dzieki za info o świeżym. Nastepnym razem jak mi posmakuje to piwo to wykonam z świeżym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maaniek Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Ja dodałem na 26l Desitki kawowo-imbirowej 50g świeżego startego imbiru. Jest to zdecydowanie za mało, ponieważ nic nie czuć w smaku i zapachu. No chyba, że kawa i chmiel przykryły cały imbir, Proponuje dać więcej na koniec gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 imbir stosuje się świeży, jeśli mnie pamięć nie myli to sproszkowany ciężko się klaruje. a co do kolendry to nic straconego, kup, zaparz, pogotuj te 10minut i wywar dolej do fermentora.Hmm a jak myslisz czy mozna by tak zrobić na koniec burzliwej? Takie doprawienie na koniec.. np kolendra i wywar ze skorki pomarańczy dolane na cicha? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 myślę, że nie powinno być z tym problemu, jedynie kwestia zachowania odpowiedniej higieny, ba taki wywar możesz nawet dodać przed samym butelkowaniem razem z syropem cukrowym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 myślę, że nie powinno być z tym problemu, jedynie kwestia zachowania odpowiedniej higieny, ba taki wywar możesz nawet dodać przed samym butelkowaniem razem z syropem cukrowym.Dzięki za pomoc:-) pomyślę czy tak nie zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się