honeyglass Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Po miesiącach czytania forum i oglądania filmików na YouTube postanowiłem, że już na najbliższe wakacje przygotuje sobie parę własnych piw. Po trzeciej warce postanowiłem prowadzić skrupulatne zapiski. Warka #1 Equinox IPA Warka #2 Milk Stout Warka #3 Mosaic APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #1 Equinox IPA (15L, 15 BLG) Skład: Słód: Pale Ale (Strzegom) - 4,5kg Chmiel: Equinox 2014 13,9% aa - 150g (z tego 75g na cichą) Drożdże: US-05 (rehydratyzowane) Zacieranie: 60' - 66->61C 20' - 72->69C mash-out - 76C Gotowanie: 60' - 15g Equinox 30' - 15g Equinox 15' - 15g Equinox 0' - 15g Equinox whirpool - 15g Equinox Fermentacja: 3 tygodnie burzliwej 5 dni cichej (+75g Equinox) Butelkowanie: Zabutelkowane z dodatkiem 65g cukru białego rozpuszczonego w mniej więcej 0,5l wody. Komentarz: To było moje pierwsze piwo, od razu z zacieraniem a co za tym idzie popełniłem kilka błędów. Po pierwsze planowałem, że to będzie APA. Niestety nie pomyślałem wcześniej o sposobie zmierzenia objętości brzeczki w garze. Jak przelałem do fermentora okazało się że mam 15L z 15BLG. No cóż. Życie. Gorzej, że w trakcie chłodzenia wąż doprowadzający wodę dwukrotnie spadł mi z chłodnicy i zimna woda z kranu w garażu wlała mi się do brzeczki. Przez cały czas fermentacji bałem się, że na pewno w środku jest infekcja i nic z tego nie będzie. Piwo stoi zabutelkowane i póki co żadnej infekcji nie wyczułem (wypiłem na razie jedno). Co do gotowego piwa to aromatu chmielowego bardzo dużo nie ma, za to jest dość garbnikowe, poczucie ściągania na języku. Wysycenie średnie w stronę wysokiego. Jak najbardziej pijane. Zwłaszcza jak na pierwsze piwo. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez honeyglass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #2 Milk Stout (zestaw z CP) 14.04.2015r. (21L, 16 BLG liczone z laktozą) Skład: Zasyp: pilzneński - 1,8kg monachijski - 1,65kg kawowy - 0,3kg karmelowy ciemny - 0,3kg czekoladowy jasny - 0,2kg jęczmień palony - 0,3kg Chmiel: Marynka - 30g Inne: laktoza - 500g Drożdże: S-04 (rehydratyzowane) Zacieranie: 90' - 69->64C mash-out - 76C Gotowanie: 60' - 30g Marynka 10' - Laktoza 500g Fermentacja: Planowana na 3 tygodnie w jednym fermentorze. Wyszło prawie 4 tygodnie. Końcowa gęstość = 7 BLG (2 z laktozy) Butelkowanie: Zabutelkowane z dodatkiem 55 g cukru białego. 33 butelki 0,5l + 9 butelek 0,33l, czyli w sumie 19,5L gotowego piwa. Komentarz: Drugie piwo, błędów zdecydowanie mniej. Filtracja na chwilę utknęła ale ponacinałem złoże nożem i poszło. Edytowane 11 Maja 2015 przez honeyglass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Warka #3 Mosaic Session IPA (25.04.2015r.) (21L, 12 BLG) Skład: Zasyp: Pale Ale (Strzegom) - 3,9kg pszeniczny (Strzegom) - 0,75kg Chmiel: Mosaic 2014 12% aa - 250g (100g na cichą) Drożdże: US-05 (rehydratyzowane) Zacieranie: 60' - 66->61C 20' - 72->69C mash-out - 76C Gotowanie: 60' - 25g Mosaic 30' - 25g Mosaic 10' - 15g Mosaic 0' - 45g Mosaic whirpool - 40g Mosaic Fermentacja: Planowane 2 tygodnie burzliwej + tydzień cichej (+100g Mosaic) Butelkowanie: Komentarz: Pierwszy raz w zasypie słód pszeniczny. Nie wiem czy to z tego powodu, czy ze względu na dużą ilość chmielu, ale brzeczka po chmieleniu jest bardzo mętna (błoto). Mam tylko nadzieję, że się choć trochę wyklaruje. Czas pracy: 6,5h (ze sprzątaniem) Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez honeyglass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Nie wiem czy to z tego powodu, czy ze względu na dużą ilość chmielu, ale brzeczka po chmieleniu jest bardzo mętna (błoto). Mam tylko nadzieję, że się choć trochę wyklaruje. Jeśli zatarte było "do końca" i filtrat był klarowny to nie powinno być problemów , a i tak po chmieleniu na zimno piwo będzie raczej mętne. Warka #3 Mosaic APA 60' - 25g Equinox 30' - 25g Equinox 10' - 15g Equinox 0' - 45g Equinox whirpool - 40g Equinox Fermentacja: Planowane 2 tygodnie burzliwej + tydzień cichej (+100g Equinox) To w końcu Equinox czy Mosaic? ps. Przy takim chmieleniu ze względu na IBU to będzie raczej AIPA niż APA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Źle wkleiłem. Warka #3 chmielona Mosaic. W sumie racja ale ekstrakt na IPA nie pasuje. Session IPA? Filtrat leciał klarowny wiec może się trochę sklaruje za jakiś czas Recepture poprawie jak wrócę z pracy. Dzięki za uwagi Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez honeyglass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzeju Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 W sumie racja ale ekstrakt na IPA nie pasuje. Session IPA? Tu nie chodziło mi o zmianę nazwy, bo każdy robi co mu pasuje i to co lubi . Bardziej o zwrócenie uwagi na dość sporą goryczkę przy tym ekstrakcie i czy miałeś takową na celu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Jak najbardziej taki byl plan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
honeyglass Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Warka #4 Hefeweizen (zestaw z CP) - 17.05.2015r. (23L, 13 BLG) Skład: Zasyp: pilzneński - 2,1kg pszeniczny - 2,3kg Chmiel: Lubelski 2014 4,5% aa - 25g Drożdże: WB-06 (nie rehydratyzowane) Zacieranie: 20' - 44°C 90' - 71°C->62°C (początek miał być w 69°C ale trochę się zagapiłem) mash-out - 78C Gotowanie: 60' - 25g Lubelski Fermentacja: Planowane 2 tygodnie. Butelkowanie: Komentarz: Tym razem błędy pojawiły się przy zacieraniu. Za mocny ogień na taborecie gazowym spowodował, że trochę skarmelizował mi się zacier przy dnie. Mam nadzieję, że nie wpłynie to negatywnie na piwo. Nareszcie udało mi się zorganizować skrzynię do fermentacji, mam nadzieje, że to uchroni mnie przed rozpuszczalnikiem w tym i kolejnych piwach. Czas pracy: 7,5h (bez sprzątania) Edytowane 18 Maja 2015 przez honeyglass Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się