Skocz do zawartości

Coopers Ale - parę pytań amatora


svieru

Rekomendowane odpowiedzi

Rozlałem. W smaku gorzkie bardzo. Moim zdaniem wali drożdżami, brat i mama mówią, że ciemnym piwem... ja czuję się zaniepokojony trochę tym zapachem. Zobaczymy. Kolejne pytanie - w instrukcji piszą, żeby teraz 4 dni trzymać w temperaturze 21-27°C a następne 10 dni w temperaturze 18-20°C. Postąpić tak właśnie, czy lepiej po tych 4 dniach znieść je do piwnicy czy też wystawić na balkon na zimniejszą temperaturę niż to 18°C? Zaznaczam, że to jest ALE. No i potem te 2-3 miesiące piwko ma dochodzić najlepiej w pokojowej temperaturze czy jednak piwnicznej;>? Z góry dzięki, pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na początek kilka dni w 20°C żeby wytworzył się CO2. Potem można w piwnicy. Piwo w wyższej temperaturze szybciej "dochodzi" i szybciej się psuje. Natomiast w niższej może leżeć bardzo długo. Podejrzewam, że to piwo nie będzie leżało dłużej niż rok (ba! pewnie nie dłużej niż miesiąc ;) ) więc może być w wyższej.

Na początku czuć drożdże potem już nie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.