svieru Opublikowano 17 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Rozlałem. W smaku gorzkie bardzo. Moim zdaniem wali drożdżami, brat i mama mówią, że ciemnym piwem... ja czuję się zaniepokojony trochę tym zapachem. Zobaczymy. Kolejne pytanie - w instrukcji piszą, żeby teraz 4 dni trzymać w temperaturze 21-27°C a następne 10 dni w temperaturze 18-20°C. Postąpić tak właśnie, czy lepiej po tych 4 dniach znieść je do piwnicy czy też wystawić na balkon na zimniejszą temperaturę niż to 18°C? Zaznaczam, że to jest ALE. No i potem te 2-3 miesiące piwko ma dochodzić najlepiej w pokojowej temperaturze czy jednak piwnicznej;>? Z góry dzięki, pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cieplyl Opublikowano 17 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2009 Na początek kilka dni w 20°C żeby wytworzył się CO2. Potem można w piwnicy. Piwo w wyższej temperaturze szybciej "dochodzi" i szybciej się psuje. Natomiast w niższej może leżeć bardzo długo. Podejrzewam, że to piwo nie będzie leżało dłużej niż rok (ba! pewnie nie dłużej niż miesiąc ) więc może być w wyższej. Na początku czuć drożdże potem już nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
svieru Opublikowano 18 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2009 Za 2 tygodnie zamierzam spróbować jedno i sprawdzić czy to się w ogóle do spożycia nadaje, a tak to zamierzam poczekać ze spożyciem ze 2-3 miesiące, tak jak radzą w instrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się