Dąbal Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Witam Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jak najprostszym piwem ale z charakterem ;]. Zainspirowała mnie trochę prawo czystości piwa reinheitsgebot wiem ze mówi o 3 częściach składowych piwa i pomyślałem zęby wziąć jeden składnik z każdej kategoria czyli słód chmiel i wodę. Chce zrobić piwo według takiej receptury co o tym myślicie: Słody :4.8kg Pale AleChmiel:50g Citra - 60 min 50g Citra - na zimno gotowanie 60min zacieranie 65'Cceluje w jakieś 14 BLG, 70 IBU, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Ja bym jeszcze użył jakichś drożdży. amorph i AGR 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Citra to dobry wybór na SH. Policz IBU bo wydajw mi się trochę za wysokie. Ja bym sypnął jeszcze coś na 5' i 0'. Warzyłem American Wheat. Na warkę poszło 50 g Citry 60' 5' 0' z aromatu jestem bardzo zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dąbal Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Drożdże us 05. Mogę podzielić te 50 g na 3 porcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 2 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2015 Drożdże us 05. Mogę podzielić te 50 g na 3 porcje Witam Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad jak najprostszym piwem ale z charakterem ;]. Zainspirowała mnie trochę prawo czystości piwa reinheitsgebot wiem ze mówi o 3 częściach składowych piwa i pomyślałem zęby wziąć jeden składnik z każdej kategoria czyli słód chmiel i wodę. Chce zrobić piwo według takiej receptury co o tym myślicie: Słody : 4.8kg Pale Ale Chmiel: 50g Citra - 60 min 50g Citra - na zimno gotowanie 60min zacieranie 65'C celuje w jakieś 14 BLG, 70 IBU, Ja od jakiegoś czasu ćwiczę taki układ: Monachijski 5 kg zacieranie: 40 ' - 62 C 40 ' - 72 C 10 '- 80 C gotowanie 70 ' chmiel: 70' - 30 g goryczkowy 10' - 30 g aromatyczny drożdż: jakikolwiek do górniaków... miesiąc fermentacji , bez cichej... przy rozlewie, 1 tabletka Cologranu na butelkę towarzystwo przy spijaniu mruczy jak koty...:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 przy rozlewie, 1 tabletka Cologranu na butelkę OMG OMG !!!!jeden Jeden Krafty płaczą :( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 przy rozlewie, 1 tabletka Cologranu na butelkę OMG OMG !!!!jeden Jeden Krafty płaczą :( Nie kumam.. można prosic o translate ? :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Słodzik do piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Słodzik do piwa? A dlaczego nie? Jeżeli smakuje mnie i tym , którzy ze mną piją...? że nie w stylu? ja się nie znam na stylach, robie tak jak lubie..:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 A dlaczego nie? Nie prościej zatrzeć w 68-72C zamiast 65? -.- Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 ja się nie znam na stylach, robie tak jak lubie..:-) Rób jak lubisz, ale innym nie obrzydzaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panoramiks Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 jeden lubi ogórki, drugi ogrodnika córki.. jest gdzieś lista szczegółowa, o czym wolno pisać, a o czym nie, by nie obrzydzać życia innym uczestnikom forum? zgoda 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawgin Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Mój single to 10kg pale ale plus 30 gr azacca 60'' 20gr azacca 20'' plus 50gr azacca na 7dni cichej razem wyszło 30l 15blg 70IBU i jest genialne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 3 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2015 Single to nuda, produkt edukacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Single to nuda, produkt edukacyjny. Dlatego na początek przygody z piwowarstwem są jak znalazł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 4 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2015 Jakiś czas temu uwarzyłem APA Single Hop Citra (zbiór 2014, 12 alfa), 12 BLG, 40 IBU i piwo było ekstremalnie pijalne. Ten chmiel jest super! Na 10 l dałem: 5 g - 60 min 10 g - 30 min 10 g - 5 min 15 g - 0 min + 30 g na zimno 100% zasypu stanowił pale ale, zacierałem w 65 st. C i piwo bardzo mocno odfermentowało (US-05) - do 2 BLG (83%). Dlatego skorygowałbym trochę temperaturę lub dodał 5-10% carapils (ew. jakiegoś jasnego karmelowego) i celował w odfermentowanie 75%. Receptura będzie na pewno podstawą do kolejnych testów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtekpl Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Singiel to bardzo dobre piwko po pracy.Nie wiem o co niektórym chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Single to nuda, produkt edukacyjny. Dlatego na początek przygody z piwowarstwem są jak znalazł. Nie uważam, że robienie rzeczy nudnych ma głębszy sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Do SMaSh to ostatnio Equinox modny. Trochę się jednak zgodzę ze Zgodą. Jest na rynku tyle składników i możliwości kombinacji, że 20 litrów takiego singla to nudy . Jak chcesz się bawić w "projekt edukacyjny", to uzbieraj sobie z piekarni wiaderek 5L. Z 21-litrów brzeczki nachmielonej czymś neutralnym na gorączkę uzyskasz 7 wareczek po 3L. Za jedną zabawą zrobisz przegląd 7 gatunków chmielu (aromat i smak). Powiesz, że za dużo babrania. Wcale nie, w razie czego odezwij się, a powiem jak ja to ogarnąłem. No i wtedy masz jakieś realne wnioski z takiej singlowej zabawy. Edytowane 18 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marciu11 Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 A santa pisz otwarcie. Niejeden skorzysta. No chyba że to wiedza tajemna i pod klucz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Tajemna to nie, z resztą nie ma w tym żadnej odkrywczości. Może tylko trochę herezji . Trzeba mieć 8 wiaderek 5L, piekarnia albo jakiś kebab pomoże. 7 na piwo, 1 na rozlew. Można więcej, jeśli brzeczki zatrzesz więcej, ja się trzymam docelowych 21L. Brzeczka ok. 12 BLG, normalnie gotowana, nachmielona powiedzmy do 25-30 BLG czymś neutralnym (np. Iunga). Wszystko jak w standardowej warce. Potem dekantacja ciepłej brzeczki do małych wiaderek, trzeba uważać przy zasysaniu, używać węża silikonowego i mieć rękawiczki kuchenne na łapkach. Polipropylen ma wytrzymałość do 100C, więc wiaderkom nic złego nie będzie. Zanim stworzy się stożek, to temperatura spadnie pewnie do 90C. W gorącej brzeczce tlen się słabo rozpuszcza, więc nie ma ryzyka napowietrzenia. Pewnie zastanawiasz się dlaczego brzeczka ma być gorąca, a nie schłodzona. Otóż brakuje tu dawek smakowo-aromatycznych. Zależy mi, żeby tych małych warek nie gotować, bo to dopiero byłoby babranie. Więc chmiel dodaję do tej ciepłej brzeczki (powiedzmy po 15 gr. do każdego wiaderka), zamykam, odczekuję pół godziny i wstawiam do wanny z zimną wodą (lub na balkon zimą), gdzie się ona powoli schładza. No dobra, ale co z chmielinami? Otóż (tu herezja) zostawiam je w brzeczce. Ona była dekantowana, nie ma tam żadnych syfów, osadów białkowych, tylko chmieliny. Nie zauważyłem, żeby wpływały one w jakiś negatywny sposób na fermentację. Aromat natomiast jest jak najbardziej w porządku, bardzo intensywny. Po określonym czasie otwieram wiaderka i dodaję chmiel na zimno, np. kolejne 15 gr. (sklep, w którym się ostatnio zaopatruję sprzedaje chmiel po 30 gr.). Po zakończeniu chmielenia przygotowuję syrop dla wszystkich warek i po kolei rozlewam. Jeśli przygotuje się brzeczkę zgodnie ze sztuką, to takim piwom nic nie będzie brakowało. Za jednym zamieszaniem można uzyskać 7 single hopów. Plusem robienia ich w jednym momencie jest to, że będziesz je miał gotowe do spożycia w jednym momencie. To oznacza, że będziesz je mógł dowolnie mieszać w szklance. Wiesz, jaka zabawa? Zaznaczam, że jest to mój "projekt edukacyjny", jak mnie raz na kwartał jakieś porównywanie najdzie. Nie należy tego czytać, a już na pewno stosować . Edytowane 18 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dobre do badania aromatu, ale single hopami tego nie nazywaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dobre do badania aromatu, ale single hopami tego nie nazywaj. Gdyż? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Gdyż single hop z założenia pokazuje chmiel w całej krasie. Nie tylko aromat, ale i wpływ pod koniec gotowania oraz goryczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 (edytowane) Ok, myślałem, że ustrzelisz mnie za zostawianie chmielin, że to się nie godzi . Masz rację, SH jest tu pojęciem nieco naciąganym. Gotowanie 7 partii na goryczkę nie wchodzi w grę, natomiast dałoby się ją uzyskać od odpowiednio dużej dawki po gotowaniu. Do zrobienia w kolejnej iteracji . Dąbal, wybacz off topic. Edytowane 18 Maja 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się