Tytus Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Cześć, Czy ktoś zna i próbował zamieniać ekstrakty na słody? Oczywiście chodzi mi o receptury zza oceanu gdzie część receptur jest łączona - zacieranie z użyciem ekstraktów. Pytanie czy są wzory na przeliczenie ekstraktów suchych i co daje dodanie ekstraktu zamiast słodu i na odwrót? Znalazłem przeliczenie na płynne ekstrakty: "Typowo, ekstrakt słodowy w syropie ma 80 (+/-2) % ekstraktu w "suchej masie". Znaczy to, że 1 kg syropu zawiera 800 (+/- 20) g ekstraktu.Z drugiej strony, wydajność domowej warzeleni, to zwykle 70 (+/-2) %, tzn. że z 1 kg słodu (jaki jest) udaje nam się otrzymać 700 (+/- 20) g ekstraktu.Z powyższego wynika, że odpowiednikiem 1 kg ekstraktu w syropie jest ok. 1,15 kg słodu (ziarna)." nie wiem czy prawidłowe z góry dzięki za info Edytowane 6 Maja 2015 przez Tytus AGR 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę. Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem 2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg) W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie Edytowane 6 Maja 2015 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 6 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę. Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem 2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg) W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie Przy sprawdzaniu jednej receptury, która ma między innymi zawiera 1,8 kg ekstraktu suchego, uzyskałem te same parametry po zmianie 1,8 DEM na 3kg słodu. Ale i tak przydałby się jakiś wzór. Edytowane 6 Maja 2015 przez Tytus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vpatyk Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) Mi wyszło trochę inaczej, ale też nie wiem czy dobrze liczę. Jak warzyłem z ekstraktów, to na 20 l warkę wlewałem 2 puchy Wesa po 1,7 kg, które dawały średnio 12 blg (więc jedna dawałaby 6 blg, a 1 kg dawałby zatem 3,53 blg) W BS- żeby uzyskać Blg 3,53 przy "batch size" 20 l i wydajności na poziomie 70% przyjmując, że np. daje słód Pale Ale ze Strzegomia wychodzi mi, iż musiałbym rzucić go ok 1,37 kg. Różnica zatem między naszymi wyliczeniami wynosi 0,27 kg słodu, co w sumie jest sporą różnicą. Czekamy zatem na inne opinie Przy sprawdzaniu jednej receptury, która ma między innymi zawiera 1,8 kg ekstraktu suchego, uzyskałem te same parametry po zmianie 1,8 DEM na 3kg słodu. Ale i tak przydałby się jakiś wzór. Ja pisałem o płynnych ekstraktach - suchych nie miałem okazji używać. Edytowane 6 Maja 2015 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 (edytowane) O ile pamietam z własnego doświadczenia: 1,7kg esktraktu płynnego + 1 kg cukru dawało ok 12blg na 23L. 1kg cukru mozna było zastąpić 2gą puchą ekstraktu. łacznie 3,4kg ekstraktu płynnego dawało ok 12°Blg. Tak jak to policzył @vpatyk. Hałewer, gdy liczę to za pomocą PPPP to wychodzi mi brzeczka o stężeniu ~10°Blg przy użyciu cukru, lub ~11°Blg przy 2 puchach. To oznacza że w moim przypadku było 85-90% ekstraktu w syropie, a nie 80%. Nie wiem na ile to prawdziwe. Edytowane 6 Maja 2015 przez lukasmac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Liczcie słód nie z samej wydajności ale ekstraktywność słodu * wydajność. Powinno wam się zacząć zgadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się