czeburaszka710 Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 (edytowane) Witam nie wiedziałem gdzie to zacząć , tu najbezpieczniejszej . Odkopałem ten specyfik jako preparat do oczyszczania drożdży od bakteryjnych zakażeń , stosowany w piwowarstwie do konserwacji piwa i hodowli drożdży . Działa wybiorczo , szczególnie polecany przy stosowaniu suchary . Jednocześnie nie zbyt chwalony kwas fosforowy który też do mycia drożdży używany przemysłowo . Czy ktoś coś wie ? Może używał ? Jakieś uwagi ? Gdzie idzie w sensownej cenie nabyć ? Edytowane 11 Maja 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 w piwowarstwie domowym nie widzę sensu stosowania lizozymu wiem, że można używać do stabilizacji piwa niepasteryzowanego w kegach wtedy to ma sens, a o ile taki zabieg może wydłużyć życie piwa to nie wiem a jak ktoś stosuje to się pewnie nie chwali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Z tego co wczoraj rozmawiałem z Leszczem: 1. Jest cholernie drogie 2. Działa dobrze tylko na bakterie Gram +, bo te gram ujemne mają bardziej dodatkową błonę komórkową czy jakoś tak. Ogólnie stosunek ceny i skuteczności wskazuje na odpowiedź: NIE. Więc jak koniecznie chcesz, to szukaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukasmac Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 preparat do oczyszczania drożdży od bakteryjnych zakażeń Czy dobrze rozumiem, że może się nadać do płukania i przechowywania gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Z tego co pamiętam to skuteczne stężenie w piwie ok 1 ml/l piwa czyli wcale nie musi wychodzić drogo. Ale jest to środek hamujący rozwój mikro i do tego selektywne działający także cudów nie ma że uratuje zakażoną gestwe Edytowane 13 Maja 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Tu sobie możesz poczytać o płukaniu ClO2 gęstw, co częściowo je oczyszcza z zanieczyszczeń mikrobiologicznych http://www.piwo.org/topic/388-mrozenie-drozdzy/page-9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 12 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 (edytowane) Czy dobrze rozumiem, że może się nadać do płukania i przechowywania gęsty Dokładnie do tych celów miałem zamiar używać , ale cena skutecznie odstrasza . Dziękuję wszystkim za zainteresowanie się tematem Edytowane 12 Maja 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2015 (edytowane) 1l(stężenie ok 20%) kosztuje poniżej 100zł przy dawkowaniu kilku ml nie wychodzi wcale drogo, większym problemem jest dostępność oraz to że nie kupisz małej ilości oraz to że w domu to bez sensu Edytowane 13 Maja 2015 przez dhanab Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się