wolf83 Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Ja tez mam pytanie Ile EBC ma słód pilzneński ze zbiorów 2014r. ? W kwietniu 2015r. zakupiłem cały worek danego słodu i niestety nie mam takiej informacji. Bo wydaje mi się że ma więcej jak 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viking Malt Opublikowano 27 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2015 Słód z tego czasu zakupu ma barwę 3,25 EBC. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2018 (edytowane) Trochę czasu już upłynęło od zadania pytania o różnicę w jakości słodów ze Strzegomia i Weyermann'a. Jakie jest teraz Wasze zdanie/opinie o ww. słodach? Dlaczego pytam: kilka lat minęło a różnica w cenie słodów się nie zmieniła a i Strzegom to teraz Viking Malt, może za nową nazwą jest teraz i nowa jakość? Robię duże warki po ok. 80lit i przyznam że Wasza opinia mnie interesuje, bo jak każdy nie lubię przepłacać ? Edytowane 4 Grudnia 2018 przez kefa81 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał z Łodzi Opublikowano 28 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2019 (edytowane) On 12/3/2018 at 3:15 PM, kefa81 said: Trochę czasu już upłynęło od zadania pytania o różnicę w jakości słodów ze Strzegomia i Weyermann'a. Jakie jest teraz Wasze zdanie/opinie o ww. słodach? Dlaczego pytam: kilka lat minęło a różnica w cenie słodów się nie zmieniła a i Strzegom to teraz Viking Malt, może za nową nazwą jest teraz i nowa jakość? Robię duże warki po ok. 80lit i przyznam że Wasza opinia mnie interesuje, bo jak każdy nie lubię przepłacać ? Nie mam dużego doświadczenia w domowym warzeniu ale od początku korzystam głównie ze Słodu VM ( głowny powód to, że mam sklep piwowarski 3km od domu a tam maja tylko słody z VM, wiec nie płace za przesyłkę ). Niektórzy pisali ze mieli problemy z filtracją albo brzeczka była mętna ale ja takich problemów u siebie ze słodami VM nie miałem, cały proces przebiegał bardzo sprawnie. Jesli chodzi o blg to zawsze wychodzi tyle ile z przepisu z brewness. A bywało tak, że autor przepisu korzystał ze słodów Wayermann'a a ja i tak kupuje z VM i wydajnosc na takim samym poziomie albo minimalna różnica. Wiec ja osobiście nie widzę potrzeby aby kupić słód innej firmy za wyższą stawkę a w moim przypadku doszłyby jeszcze koszty kuriera. Na wiki jest fajne zestawienie słodów Weyermann do Strzegomia. Ale jest to tabela z 2012 roku. https://www.wiki.piwo.org/Porównanie_słodów_Weyermann_oraz_Słodowni_Strzegom Widzę, że brak tam słodów Carafa I, II, III special. Carafa I Special ( 800-1000 EBC ) można zestawić z VM Barwiący Obłuszczony ( 800-1000 EBC ) ale Strzegom chyba nie ma odpowiednika do Spacial typ II oraz typ III. Jesli w przepisie mam Carafa III Special ( bez łuski ) to można by zrobić tak ze kupujemy słod barwiacy z VM ( ten z łuską, EBC w obu taki sam ) i dodamy go na ostatnie 20 min zacierania aby oddał kolor ale mniej paloności ? Edytowane 28 Października 2019 przez Rafał z Łodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi