Skocz do zawartości

Długa fermentacja na Fermentis US-05


copytko

Rekomendowane odpowiedzi

Urządzenia standardowe, nie podejrzewam ich o zbytnie przekłamywanie wyników. Jak robię stauty  na S-04 to rzeczywiście niżej niż 5 blg nie pokaże, ale US-05 dają radę ;) Pisząc wytrawne zacieranie , mam na myśli 62 max 63 c :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym bardziej po schłodzeniu pod koniec fermentacji - kompletnie tego nie rozumiem. Nie dość że dałeś wysoką temp na początek - gdzie tworzy się najwięcej estrów itp i powinna być niska - to obniżyłeś ją pod koniec, gdzie drożdże są słabe, dojadają swoje resztki i łatwo je uśpić. I jeszcze się dziwisz że masz wlokącą się końcówkę fermentacji...Daj to piwo do ciepłego jeszcze na tydzień- dwa i dopiero butelkuj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.