Nanoist Opublikowano 25 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2015 Witam wszystkich! Nazywam się Dominik i mieszkam na Bemowie. Jestem studentem Politechniki, gdzie zajmuję się eksperymentalną fizyką cząstek elementarnych dla CERN. Piwowarstwem domowym interesuję się od zeszłego roku, a to forum służy mi jako skarbnica wiedzy z ogromną ilością wskazówek i doświadczenia starszych piwowarów. Warzę od listopada 2014r., z zestawów surowców z zacieraniem z różnych sklepów. Łącznie wyszło 8 warek w tym sezonie: #1 Grodziskie 8 BLG #2 Orkiszowo-Żytnie 12 BLG #3 Altbier 14 BLG #4 APA Cascade 12 BLG #5 AIPA 18.5 BLG #6 American Bitter 12 BLG #7 Summer Ale 12 BLG #8 Brown Porter 13 BLG Główną bolączką fermentacji w domu było nieutrzymywanie prawidłowej temperatury fermentacji. Z tego powodu warki 2, 3, 4 uderzały zawartością estrów. Wakacyjna przerwa pozwala na poprawienie i przemyślenie metodologii oraz podciągniecie techniczne browaru. Dotychczas zbudowałem własną chłodnicę przepływową z rurki miedzianej fi=8mm i jestem zadowolony z czasu chłodzenia warek ~23l. W tym momencie przymierzam się do konstrukcji własnego filtratora rurkowego, ponieważ fałszywe dno z BA nie spełnia swojej roli - 3h filtracji to było "szybko", a wygrzewanie wiele nie pomagało. Kolejny krok to komora fermentacyjna z chłodzeniem wykorzystującym moduł/y Peltiera Chętnie podzielę się doświadczeniem z tej budowy w dziale DIY, jeżeli będzie zainteresowanie. Jeżeli ktoś jest z okolicy i będzie chciał się wymienić gęstwą lub doświadczeniami to bardzo chętnie od początku nowego sezonu! Pozdrawiam, Dominik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dario Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Filtrator z oplotu dobrze spełnia swoją rolę a przy tym nie jest drogi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HomoChemicus Opublikowano 31 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2015 Ja jestem z Chemicznego ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się