vpatyk Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Witam. Wczoraj po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych (Wyeast Forbidden Fruit) - w niedziele aktywowałem saszetkę, która napęczniała jak w instrukcji. Wczoraj ok godz 19 wrzuciłem gotowy starter na mieszadło (litr wody+ 100 g ekstraktu wcześnie przegotowane + schłodzone do ok 26 stopni). Od tamtej pory minęło po nad 20 godzin, lecz nie zauważyłem żadnych zmian (poza zapachem). Pytanie- czy wszystko w porządku i czy można domniemywać, że starter gotowy, bo jestem właśnie w trakcie warzenia i ok 19-20 chce zadać drożdże (mieszadło ciągle włączone), a niestety doświadczenia w tej materii brakuje... P.S. Zapach lekko kwaśny siarkowy, ale raczej mi znany z poprzednich fermentacji , więc zakładam, że infekcji nie ma- z ostrożności zapytam jednak jaki powinien być zapach startera? Edytowane 26 Maja 2015 przez vpatyk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 http://www.piwo.org/topic/13023-starter-fotorelacja/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Starter pachnie różnie, ale rzadko przyjemnie. Często mocno daje siarkowodorem. Natomiast zapachy infekcyjne jak: kwach, DMS, kanaliza (merkaptan) wskazują raczej na infekcję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się