Skocz do zawartości

Koniec startera drożdżowego...?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj po raz pierwszy użyłem drożdży płynnych (Wyeast Forbidden Fruit) - w niedziele aktywowałem saszetkę, która napęczniała jak w instrukcji. Wczoraj ok godz 19 wrzuciłem gotowy starter na mieszadło (litr wody+ 100 g ekstraktu wcześnie przegotowane + schłodzone do ok 26 stopni). Od tamtej pory minęło po nad 20 godzin, lecz nie zauważyłem żadnych zmian (poza zapachem). Pytanie- czy wszystko w porządku i czy można domniemywać, że starter gotowy, bo jestem właśnie w trakcie warzenia i ok 19-20 chce zadać drożdże (mieszadło ciągle włączone), a niestety doświadczenia w tej materii brakuje...

P.S.

Zapach lekko kwaśny siarkowy, ale raczej mi znany z poprzednich fermentacji , więc zakładam, że infekcji nie ma- z ostrożności zapytam jednak jaki powinien być zapach startera?

Edytowane przez vpatyk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Starter pachnie różnie, ale rzadko przyjemnie. Często mocno daje siarkowodorem. Natomiast zapachy infekcyjne jak: kwach, DMS, kanaliza (merkaptan) wskazują raczej na infekcję. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.