destrakt Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. uznałem, że skoro moja pierwsza warka już za mną i druga fermentuje właśnie, to najwyższy czas powoli zapisywać i dzielić się swoimi recepturami. 01 - FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek) 02 - LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja ) Edytowane 23 Lutego 2016 przez destrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 (edytowane) 01 - FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek) : Słody: 4 KG - Pilsneński 0,25 KG - Karmelowy Chmiele: Cascade 50 g Centenial 50 g Willamette 50 g Drożdze: US - 05 Zacieranie:Słody wrzucone w temp 74°C do 13 litrów wody 67 °C przez 60 min, 76 °C przez 10 min,Wysładzanie 19 listrami wody w temp 76 °C Gotowanie (60 min.):30 g Centennial od początku, 25 g Willamette na 10 min przed końcem gotowania,25 g Cascade po wyłączeniu palnika 25 g Willamette po wyłączeniu palnikaChmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): 25 g Cascade20 g Centennial Fermentacja: 18- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą, do 2 BLG Butelkowanie:24-05-2014 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. Była to moja pierwsza warka, która miała być na początku Black IPA, jednak po konsultacji doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić coś prostszego i nadającego sie idealnie do wypicia podczas zbliżających się wtedy upałów Troche zamieszania oraz stresu związanego z pierwszym warzeniem sprawiło, że zacierałem nieco dłużej niz w pierwotnej recepturze, koło 1,40 h, przez co piwo trochę wiećej odfermentowało niż zakładałemi jest bardziej wytrawne, nie mniej jednak według mnie efekty są nawet bardziej niż zadowalające. W fermentorze jest juz kolejna warka.Etykieta: Edytowane 11 Czerwca 2015 przez destrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 02 - LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja ) : Słody: 2,5 KG - Pszeniczny 2 KG - Pilznenski Chmiele: Simcoe 65 g Citra 50 g Amarillo 50 g Willamette 50 g Drożdze: US - 05 Zacieranie:Słody wrzucone w temp 73°C do 16 litrów wody 68 °C przez 60 min, 76 °C przez 10 min,Wysładzanie 16,6 litrami wody w temp 76 °C Gotowanie (60 min.):20 g Amarillo od początku,20 g Citra od początku, 10 g Simcoe na 5 min przed końcem gotowania,30 g Amarillo na whirpool 25 g Simcoe na whirpoolChmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): 30 g Simcoe30 g Citra Fermentacja: 19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą Butelkowanie:koniec czerwca 2015 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. Piwo wyszlo bardzo mętne, myślę, że za sprawą zbyt obfitego chmielenia. Skutkiem dodania zbyt duzej ilości chmielu a zwłaszcza chmielu Simcoe jest również zbyt intensywny aromat chmielowy, momentami drażniący gardło. Mimo wszystko piło się je przyjemnie, zwłaszcza, że warka wbiła się idealnie na okres upałów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2016 03 - American Brown Ale 13 BLG 21 L (własna receptura) : Słody: 4 KG - Pilznenski 0,5 KG - Pszeniczny 0,25 KG - Carafa II Special Chmiele: Pacific Gem 50 g Simcoe 25 g Cascade 15 g Drożdze:US - 05 Zacieranie: Słody wrzucone w temp 73°C do 12 litrów wody 65 °C przez 75 min, Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C Gotowanie (60 min.): 15 g Pacific Gem od początku, 15 g Simcoe po wyłaczeniu palnika, Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): 35 g Pacific Gem 10 g Simcoe 15 g Cascade Fermentacja: 19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą Butelkowanie: Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 (edytowane) 05 - ŚWITEZIANKA, AMERICAN WITBIER 11 BLG 20 L (zacieranie wg receptury dori z malymi poprawkami, chmielenie własna fantazja) : Słody: 2 KG - Pilznenski 1 KG - Pszeniczny 0,8 KG - Płatki pszenne 0,5 KG - Płatki owsiane Chmiele: Cascade 25 g Citra ?? g Drożdze: S-33 Zacieranie:Kleikowanie płatków w temperaturze 68 °C w 7 l wody około 30 minut.Słody wrzucone w temp 69°C , dodano 6 litrów wody,64 °C przez 100 min, 72 °C przez ok. 30 min,Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C Gotowanie (60 min.):10 g Cascade od początku,10 g Cascade na 30 min,8g kolendry i 5g curacao w 45 minucie gotowania7g kolendry i 10g curacao w 55 minucie gotowania 20 g Citra w 0 mininucie gotowania 15 g Citra na whirpool Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem): ?? Fermentacja: 19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą Butelkowanie:Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. Edytowane 15 Listopada 2016 przez destrakt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się