Skocz do zawartości

Beer 4 Beard Brewery


Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

 

uznałem, że skoro moja pierwsza warka już za mną i druga fermentuje właśnie, to najwyższy czas powoli zapisywać i dzielić się swoimi recepturami.

 

01 -  FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek)

 

02 - LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja )

Edytowane przez destrakt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

01 -  FAFNIR, American Pale Ale 12 BLG 20 L (receptura by rabbek) :

 

Słody:

 

  • 4 KG - Pilsneński
  • 0,25 KG - Karmelowy

Chmiele:

  • Cascade 50 g
  • Centenial 50 g 
  • Willamette 50 g

Drożdze:

  • US - 05

Zacieranie:

Słody wrzucone w temp 74°C do 13 litrów wody

67 °C przez 60 min,

76 °C przez 10 min,
Wysładzanie 19 listrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

30 g Centennial od początku,

25 g Willamette na 10 min przed końcem gotowania,
25 g Cascade po wyłączeniu palnika

25 g Willamette po wyłączeniu palnika

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 

25 g Cascade
20 g Centennial
 

 

Fermentacja:

 

18- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą, do 2 BLG
 

Butelkowanie:

24-05-2014 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

 

Była to moja pierwsza warka, która miała być na początku Black IPA, jednak po konsultacji doszedłem do wniosku, że lepiej zrobić coś prostszego i nadającego sie idealnie do wypicia podczas zbliżających się wtedy upałów  :) Troche zamieszania oraz stresu związanego z pierwszym warzeniem sprawiło, że zacierałem nieco dłużej niz w pierwotnej recepturze, koło 1,40 h, przez co piwo trochę wiećej odfermentowało niż zakładałemi jest bardziej wytrawne, nie mniej jednak według mnie efekty są nawet bardziej niż zadowalające. W fermentorze jest juz kolejna warka.

Etykieta:

 

ETYKIETA

Edytowane przez destrakt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

02 -  LETNIAK, American Wheat 12 BLG 20 L (zacieranie dori, chmielenie własna fantazja ) :

 

Słody:

 

  • 2,5 KG - Pszeniczny
  • 2 KG - Pilznenski

Chmiele:

  • Simcoe 65 g
  • Citra 50 g
  • Amarillo 50 g 
  • Willamette 50 g

Drożdze:

  • US - 05

Zacieranie:

Słody wrzucone w temp 73°C do 16 litrów wody

68 °C przez 60 min,

76 °C przez 10 min,
Wysładzanie 16,6 litrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

20 g Amarillo od początku,
20 g Citra od początku,

10 g Simcoe na 5 min przed końcem gotowania,
30 g Amarillo na whirpool

25 g Simcoe na whirpool

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 

30 g Simcoe
30 g Citra
 

 

Fermentacja:

 

19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą
 

Butelkowanie:

koniec czerwca 2015 Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

 

Piwo wyszlo bardzo mętne, myślę, że za sprawą zbyt obfitego chmielenia. Skutkiem dodania zbyt duzej ilości chmielu a zwłaszcza chmielu Simcoe jest również zbyt intensywny aromat chmielowy, momentami drażniący gardło. Mimo wszystko piło się je przyjemnie, zwłaszcza, że warka wbiła się idealnie na okres upałów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

03 -  American Brown Ale 13 BLG 21 L (własna receptura) :

 

Słody:

  • 4 KG - Pilznenski
  • 0,5 KG - Pszeniczny
  • 0,25 KG - Carafa II Special
Chmiele:
  • Pacific Gem 50 g
  • Simcoe 25 g
  • Cascade 15 g 
Drożdze:
  • US - 05
Zacieranie:

 

Słody wrzucone w temp 73°C do 12 litrów wody

65 °C przez 75 min,

 

Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C

 

Gotowanie (60 min.):

 

15 g Pacific Gem od początku,

15 g Simcoe po wyłaczeniu palnika,

 

 

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):

 

35 g Pacific Gem

10 g Simcoe

15 g Cascade

 

 

Fermentacja:

 

19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą

 

Butelkowanie:

 

Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

05 -  ŚWITEZIANKA, AMERICAN WITBIER 11 BLG 20 L (zacieranie wg receptury dori z malymi poprawkami, chmielenie własna fantazja) :
 
Słody:

  • 2 KG - Pilznenski
  • 1 KG - Pszeniczny
  • 0,8 KG - Płatki pszenne
  • 0,5 KG - Płatki owsiane

Chmiele:

  • Cascade 25 g
  • Citra ?? g

Drożdze:

  • S-33

Zacieranie:

Kleikowanie płatków w temperaturze 68 °C w 7 l wody około 30 minut.
Słody wrzucone w temp 69°C , dodano 6 litrów wody,
64 °C przez 100 min, 72 °C przez ok. 30 min,

Wysładzanie 20 litrami wody w temp 76 °C
 
Gotowanie (60 min.):

10 g Cascade od początku,
10 g Cascade na 30 min,
8g kolendry i 5g curacao w 45 minucie gotowania
7g kolendry i 10g curacao w 55 minucie gotowania 
20 g Citra w 0 mininucie gotowania

15 g Citra na whirpool
 

Chmielenie na zimno (5 dni przed butelkowaniem):
 
??
 
 
Fermentacja:
 
19- 21 °C przez 14 dni, bez zlewania na cichą
 
Butelkowanie:

Butelkowanie z użyciem 6g cukru na litr. 

Edytowane przez destrakt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • destrakt zmienił(a) tytuł na Beer 4 Beard Brewery

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.