ceemte Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Post nie pasuje do zadnego innego dzialu, wiec spytam sie tutaj. W weekend bylem w Pradze po raz pierwszy i jestem zachwycony tym miastem Ale do rzeczy: czy ktos moze mi podsunac pomysl, jakie receptury dadza piwo zblizone do: - Staropramen Granat - Velkopovicky Kozel Tmave - Staropramen Cerny Lezak bede wdzieczny za wszelkie sugestie, linki, przepisy dori edit - post przeniesiony z działu wsparcie Piwowarskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 (edytowane) - Staropramen Cerny Lezak to po naszemu bedzie schwarzbier ;-) na ~19l: pilsnenski 4.08kg monachijski 0.45kg carafa special II 0,312kg zacieranie 66C ekstrakt poczatkowy 11,6 koncowy 2,6 gotowanie 90 min, zebt pobyc sie dms chmielenie - hallertau 4%AA 47g - 60min 14g - 20 min 14g - 0 min koncowe ibu 30 kolor - 45ebc fermentujemy np bohemian lager 2124, albo innymi lagerowymi czeskimi lub niemieckimi woda raczej miekka na podstawie brewing classic styles. tez sie do tego piwka przymierzam - przypadlo mi bardzo do gustu krusovice cerne :-) Edytowane 24 Listopada 2009 przez yemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ceemte Opublikowano 25 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2009 Dzieki yemu! To teraz mam motywacje, aby zbudowac skrzynie izolowana do fermentacji dolniaka. I w koncu kupic dokladna wage aby postapic dokladnie wedlug receptury. Musi wyjsc przednie, bo zamierzam uwarzyc to piwko "na prezent" swojej drugiel polowie 19l akurat mi wejdzie do baniaczka po wodzie. Jeszcze poszukuje informacji na temat "Granata". Dawno mi tak zadne komercyjne piwo nie smakowalo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi