Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

po fermentacji klasycznego saisona planuję użyć gęstwy 3724 belgian saison do zrobienia czegoś w stylu Belgian IPA

 

~5 kg słodu pale ale

~1,3 słodu pszenicznego jasnego

~0,5 kg słodu żytniego

i 0,5 kg płatków owsianych

 

Chmielenie:

28g Simcoe 60 min

14 g Simcoe 30 min

14 g Citra 30 min

14 g Citra 15 min

14 g Simcoe na flameout

+ zastanawiam się czy jest sens dawać jeszcze np skórkę cytryny na aromat na ostatnie 5 min - jakieś 50 g byłoby wystarczającą ilością?

+ chmielenie na zimno 28g citrą i simcoe 

ogólnie przepis pobrany stąd http://www.craftedpours.com/homebrew-recipe/hoppy-saison-homebrew-recipe

inspirowany Praire Hops. Pytanie brzmi czy coś zmieniać i jest sens dawać skórkę cytryny na sam koniec?

2 pytanie: jak długą mają ważność drożdże pobrane z gęstwy?

Edytowane przez stjimmyjos
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.