Rafał Pałka Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Czy ktoś z szanownego grona robił porównanie (empirycznie) tych dwóch sposobów chmielenia? Mam w planach taki eksperyment: APA chmielona w 60 20 i 5 minucie gotowania prawdopodobnie jedną odmianą, Następnie schłodzenie do 80 C i podział warki na pół. Pierwsza połowa będzie nadal chłodzona a do drugiej trafi porcja chmielu na "hop stand" pewnie na około 2 h. Taka sama porcja chmielu trafi do pierwszej połowy na dry hopping. Jestem ciekawy co przyniesie lepszy efekt przy identycznych pozostałych parametrach całego procesu. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia w temacie i chciałby się podzielić to zapraszam do podzielenia się nimi i do dyskusji. Przy okazji jeszcze jedno pytanie: Ile przeciętnie chmielu zużywacie na standardową 20 litrową warkę APA a ile na IPA? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Czytałeś to? http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Uwzględnienie chmielenia na zimno Innym punktem do rozważenia jest jak potraktować chmielenie na zimno w mocno chmielonych piwach, w których zastosowano przerwę chmielową. Rock Bottom Restaurant & Brewery przeprowadziło szerokie badania nad przerwą chmielową i chmieleniem na zimno, pod kierownictwem mistrza piwowarskiego Portland (Oregon), w tym czasie był to Van Havig (obecnie Gigantic Brewing Co, Portland, Oregon). Badania zostały opublikowane przez Master Brewing Assosiation i zawierały testy piw chmielonych w 4 różne sposoby: krótka przerwa chmielowa (50 minut) i brak chmielenia na zimno długa przerwa chmielowa (80 minut) i brak chmielenia na zimno brak przerwy chmielowe i chmielenie na zimno połowa chmielu w długiej przerwie chmielowej (80 minut) i połowa do chmielenia na zimno Zarówno piwa chmielone tylko z przerwą chmielową i piwa tylko z chmieleniem na zimno charakteryzowały się bardzo dobrą charakterystyką chmielową, ale były pewne niuanse. Długa przerwa chmielowa pozwoliła uzyskać więcej aromatu i smaku niż krótka przerwa chmielowa, co prowadzi do konkluzji, że olejki wciąż rozpuszczają się w brzeczce po 50 minutach. Piwa chmielone tylko na zimno otrzymały dobre oceny za aromat, wyższe niż te chmielone tylko podczas przerwy chmielowej, ale gorsze za smak. Piwo chmielone pół na pół otrzymało za to wysokie noty zarówno za aromat jak i smak. Badania Haviga pokazały również, że dodanie na zimno 0,45kg Amarillo na 117l daje taki sam poziom aromatu jak 0,23kg na 117l - co wskazuje na zmniejszanie efektu przy zwiększaniu ilości chmielu dodawanego na zimno. A więc, jeśli zdecydujesz się spróbować tej techniki, oto co proponuję na podstawie powyższych rezultatów: weź cały chmiel jak chcesz dodać na późne chmielenie i chmielenie na zimno i podziel na pół. Połowę dodaj po wyłączeniu palnika, połowę na zimno. I nie czuj potrzeby przesadzania w ilościach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Artykuł bardzo praktyczny i dziękuję tłumaczowi za jego pracę. Temat pozostawiam otwarty w oczekiwaniu na piwowarów którzy robili podobne testy w domu i mogą się podzielić spostrzeżeniami. Autor poruszył też kwestię ilości chmielu na aromat. Wynika z tego, że 40 g chmielu na zimno na 20 l da taki sam efekt co 80 g. Można z tego wnioskować, że 100 g chmielu to optymalna ilość do uwarzenia 20 l APA. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Nie do końca. Do chodz chmiel na smak, goryczkę. Do tego możesz chmielić różnymi odmianami na aromat, więc też możesz dać tych kolejnych chmieli po trochę. Z 100 g chmielu powinieneś mieć dobre, aromatyczne piwo i w pełni będzie ono APA. Natomiast jeśli chcesz buchania chmielu, potężnego aromatu, to może nie wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się