Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

#50 Pogromca Psycholi

2000,00 g Pilsner

1000,00 g Munich Malt (17,7 EBC)

1000,00 g Vienna Malt (6,9 EBC)

150,00 g Caramunich II (124,0 EBC)

50,00 g Caraamber (70,0 EBC)

50,00 g Melanoiden Malt (60,0 EBC).

Zacieranie dekokcyjne jednowarowe.

Chmielenie:

20,00 g Northern Brewer [10,00 %] - 60,0 min

10,00 g Northern Brewer [10,00 %] - 20,0 min

35,00 g Select Spalt szyszka [5,70 %] - 10,0 min

15,00 g Hallertauer Hersbrucker [4,00 %] - 10,0 min.

Drożdże Wyeast Munich Lager - starter ze skosu.

Ekstrakt 13,2 °Blg, 20 litrów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#51 Ameryka, Panie!

2000,00 g Pale Malt

2000,00 g Pilsner

150,00 g Crystal 400EBC

Chmielenie:

15,00 g Admiral [15,30 %] - 60,0 min

10,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - 30,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - 15,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - 5,0 min

10,00 g Cascade [7,60 %] - 0,0 min

White Labs Belgian Ale (WLP550) - starter ze skosu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Odfermentowało z 12 Blg do 3 Blg. Po burzliwej zlane do kega.

 

#52 Hände weg! Urbock

3000,00 g Munich Malt (17,7 EBC)

2000,00 g Smoked Malt (4,5 EBC) Weyermann

500,00 g Pszeniczny wędzony od hasintusa

400,00 g Caramunich III (150,0 EBC)

200,00 g Caraamber (70,0 EBC)

25,00 g Perle [8,20 %] - Boil 90,0 min - 23,4 IBUs

10,00 g Perle [8,20 %] - Boil 30,0 min - 4,8 IBUs

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #53 to Beertje - quadrupel. Receptura później.

 

#54 Desitka

3,30 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC)

20,00 g Perle [8,00 %] - 60,0 min 21,0 IBUs

10,00 g Tettnang [3,50 %] - 30,0 min 2,3 IBUs

15,00 g Tettnang [3,50 %] - 10,0 min 1,4 IBUs

Drożdże Saflager W34/70 starter 2 litry z saszetki.

Coś pomieszałem przy ważeniu słodu, bo wyszło 25 litrów brzeczki 10 Blg.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #54 wyszła bardzo dobrze, jedno z najlepszych piw jakie nawarzyłem. Większość zakegowana, w związku z czym bardzo szybko się rozeszła. Mit o robieniu startera z suchych drożdży uważam za obalony.

#55 Żytnia Krówka - piwo marcowe dymione

0,80 kg płatki żytnie (3,9 EBC)

0,20 kg Caramunich III (150,0 EBC)

0,20 kg Munich Malt (17,7 EBC)

2,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

0,50 kg wędzony Weyermann (17,7 EBC)

0,05 kg Carafa I (900,0 EBC)

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie:

20,00 g Northern Brewer [10,00 %] - Boil 60,0 min 26,3 IBUs

15,00 g Spalt Select [6,30 %] - Boil 20,0 min 4,2 IBUs

W34/70 - starter 2 litry z 3 łyżek gęstwy.

Znowu spierdzieliłem pomiar i dolałem za dużo wody. Zamiat 14 Blg wyszło 11 Blg, czyli będzie lagerbier. Może to i lepiej, będzie się lepiej piło z kranu.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.