darko Opublikowano 2 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2011 Ekstrakt końcowy 3,5 Blg. Dwa dni temu zakegowałem, a dziś nastąpiło "odszpuntowanie beczki" w kegeratorze. Dzięki temu odkryłem piwowarstwo na nowo Spawacze nas wykukali, jutro więc zacieranie i filtracja marcowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 5 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2011 #50 Pogromca Psycholi 2000,00 g Pilsner 1000,00 g Munich Malt (17,7 EBC) 1000,00 g Vienna Malt (6,9 EBC) 150,00 g Caramunich II (124,0 EBC) 50,00 g Caraamber (70,0 EBC) 50,00 g Melanoiden Malt (60,0 EBC). Zacieranie dekokcyjne jednowarowe. Chmielenie: 20,00 g Northern Brewer [10,00 %] - 60,0 min 10,00 g Northern Brewer [10,00 %] - 20,0 min 35,00 g Select Spalt szyszka [5,70 %] - 10,0 min 15,00 g Hallertauer Hersbrucker [4,00 %] - 10,0 min. Drożdże Wyeast Munich Lager - starter ze skosu. Ekstrakt 13,2 °Blg, 20 litrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Listopada 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2011 #51 Ameryka, Panie! 2000,00 g Pale Malt 2000,00 g Pilsner 150,00 g Crystal 400EBC Chmielenie: 15,00 g Admiral [15,30 %] - 60,0 min 10,00 g Amarillo Gold [8,50 %] - 30,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - 15,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - 5,0 min 10,00 g Cascade [7,60 %] - 0,0 min White Labs Belgian Ale (WLP550) - starter ze skosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Odfermentowało z 12 Blg do 3 Blg. Po burzliwej zlane do kega. #52 Hände weg! Urbock 3000,00 g Munich Malt (17,7 EBC) 2000,00 g Smoked Malt (4,5 EBC) Weyermann 500,00 g Pszeniczny wędzony od hasintusa 400,00 g Caramunich III (150,0 EBC) 200,00 g Caraamber (70,0 EBC) 25,00 g Perle [8,20 %] - Boil 90,0 min - 23,4 IBUs 10,00 g Perle [8,20 %] - Boil 30,0 min - 4,8 IBUs Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 4 Grudnia 2011 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2011 Zacieranie - podwójna dekokcja. Gotowanie 90 minut. Wyszło 21 litrów brzeczki 17,5 °Blg. Okazało się, że połączenie węża i chłodnicy jest nieszczelne, do każdej warki szło 1-2 litry kranówy . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 27 Stycznia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Warka #53 to Beertje - quadrupel. Receptura później. #54 Desitka 3,30 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 0,20 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 20,00 g Perle [8,00 %] - 60,0 min 21,0 IBUs 10,00 g Tettnang [3,50 %] - 30,0 min 2,3 IBUs 15,00 g Tettnang [3,50 %] - 10,0 min 1,4 IBUs Drożdże Saflager W34/70 starter 2 litry z saszetki. Coś pomieszałem przy ważeniu słodu, bo wyszło 25 litrów brzeczki 10 Blg. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 24 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2012 (edytowane) Warka #54 wyszła bardzo dobrze, jedno z najlepszych piw jakie nawarzyłem. Większość zakegowana, w związku z czym bardzo szybko się rozeszła. Mit o robieniu startera z suchych drożdży uważam za obalony. #55 Żytnia Krówka - piwo marcowe dymione 0,80 kg płatki żytnie (3,9 EBC) 0,20 kg Caramunich III (150,0 EBC) 0,20 kg Munich Malt (17,7 EBC) 2,50 kg Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC) 0,50 kg wędzony Weyermann (17,7 EBC) 0,05 kg Carafa I (900,0 EBC) Edytowane 24 Marca 2012 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 (edytowane) Chmielenie: 20,00 g Northern Brewer [10,00 %] - Boil 60,0 min 26,3 IBUs 15,00 g Spalt Select [6,30 %] - Boil 20,0 min 4,2 IBUs W34/70 - starter 2 litry z 3 łyżek gęstwy. Znowu spierdzieliłem pomiar i dolałem za dużo wody. Zamiat 14 Blg wyszło 11 Blg, czyli będzie lagerbier. Może to i lepiej, będzie się lepiej piło z kranu. Edytowane 25 Marca 2012 przez darko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się