trzciała Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 witam dziś wieczorem przymierzać się będę do uwarzenia APA, mam pewne wątpliwości co do chmielenia dlatego zamieszczam swoją recepturą celem zasięgnięcia opinii APA:około 12-13 BLG wybicie ok. 20 Lcel goryczkowy - średnia (około 40-45 IBU) zależy mi na intensywnym aromacie chmielu amerykańskiego SŁODY (Strzegom):pale ale - 4kgpszeniczny - 0,3kgkarmelowy 150 - 0,3 kg carapils (Wayermann) - 0,2 kg drożdże suche US-05 dodatki: mech irlandzki - 5g chmielenie: Simcoe 10g - 60' Equinox 10g - 60' Citra 10g - 30' Amarillo 15g - 15' Citra 20g - 0' chłodzenie na zimno około tygodnia:Simcoe 20g Equinox 20g Amarillo 15g fermentacja w temp około 19-20 stopni tydzień burzliwa i tydzień cicha według wyliczeń wyjdzie około 45 IBU, nie wiem czy nie za dużo na gotowanie dałem, może lepiej więcej na cichą dać? Jak to widzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daft Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 od equinoxa 2014 goryczka powinna wyjść mocno grejpfrutowa - jeżeli taki masz cel to zrezygnowałbym z Simcoe na 60 min. w ogóle dałbym tylko 10 g na goryczkę i wtedy polecałbym zwiększenie Citry 2014 na smak do 20 g - będzie wyraźnie smakowało mango i owocami tropikalnymi. informacje powyższe zgromadziłem na podstawie Single Hopów na tych chmielach, które ostatnio uwarzyłem. ogólnie jeśli zależy ci mocno na aromacie to chmielu w ostatnich 15 minutach powinno być zdecydowanie więcej - ja osobiście na warkę ok. 10 l daję na aromat 30 g chmielu (na 5 min i na 0 min) + dodatkowo na zimno 30-40 g i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Również uwazam,ze powinienes dac wiecej chmielu w okolicach ostatnich minut (5 minuta-0). Chmielenie możesz zacząć później co też powinno wpłynać na lepszy smak i aromat. W ostaniej APA'ie zacząłem chmielenie Chinookiem w 30'. Efeków jeszcze nie znam, bo piwko fermentuje, ale takie chmielenie polecili mi bardziej doświadczeni koledzy. Polecali również Hop Sand 60 minutowy, co zrobiłem ; ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 to zaryzykuję i spróbuję, dam więcej chmielu na koniec gotowaniaa hop sand to co? bo pierwsze widzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Inaczej Whirpool ; ) Odsyłam do bardzo fajnego artykułu: http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Cała Citra i Amarillo na hop stand. Wywal słód karmelowy. Edytowane 15 Lipca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 oo bardzo ciekawy artykuł przy nastepnym warzeniu z pewnością zastosuję tą technikę w praktyce dziś raczej czasowo się nie wyrobie, chce do północy zamknąc cały proces warzenia i wstawić piwo na fermentację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Za jakis tydzien bede przelewał na cichą i jestem strasznie ciekawy jakie beda efekty takiego chmielenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Za jakis tydzien bede przelewał na cichą i jestem strasznie ciekawy jakie beda efekty takiego chmielenia "Takiego chmielenia" = hop stand? Jeśli tak, to mogę powiedzieć że jest bardzo dużo smaku, mniej aromatu. Właśnie dziś rozlałem do butelek APA, którą chmieliłem tylko na goryczkę 40' + hop stand 60' - w smaku jest moc Po nagazowaniu powinno być jeszcze lepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 15 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 10% karmelowego w zasypie to duże wyzwanie dla chmielu, tym bardziej, że jest jego tylko 120 g Jeżeli zależy Tobie na intensywnym aromacie chmielu amerykańskiego to odstaw ten karmel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 Karmelowego jest 6% bo sypneło mi się więcej Pale Ale niż zamierzałem (docelowo 4,2 kg), ale dziwi mnie czemu wyszło mi 14 BLG przy 20 litrach brzeczki po gotowaniu, powinno wyjść 13 BLG no i zmieniłem nieco chmielenie 15 g Amarillo na 0'i 20 g Citry tak jak radziliście na "hop stand" choć dość krótki bo około 15 minut Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 No to za krótki ten hop stand. Następnym razem wydłuż do min. 50 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 dziwi mnie czemu wyszło mi 14 BLG przy 20 litrach brzeczki po gotowaniu, powinno wyjść 13 BLG Czemu Cię to dziwi? Z niezłą wydajnością (pod 80%) uzyskujesz z 4,2kg słodu ok 23 litry 12Blg - przynajmniej ja tak mam. Ty miałeś zasyp 4,8kg - powinieneś bez większych problemów uzyskać więcej brzeczki - moim zdaniem mogłeś wysłodzić spokojnie jeszcze 2-3 litry więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trzciała Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 już nie miałem więcej przygotowanej wody i się troche śpieszyłem wysładzałem 15 litrami wodywedług BrewTarget wydajność była rzędu 85%, tak więc poszedłem na osobisty rekord no nic to zobaczymy co wyjdzie za 2 tygodnie po fermentacji, ale odliczając osady itd. wyjdzie pewnie około 19 litrów gotowego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 16 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2015 Za jakis tydzien bede przelewał na cichą i jestem strasznie ciekawy jakie beda efekty takiego chmielenia "Takiego chmielenia" = hop stand? Jeśli tak, to mogę powiedzieć że jest bardzo dużo smaku, mniej aromatu. Właśnie dziś rozlałem do butelek APA, którą chmieliłem tylko na goryczkę 40' + hop stand 60' - w smaku jest moc Po nagazowaniu powinno być jeszcze lepiej. Tak, chodziło mi o Hop stand. Wydaje mi się,ze z 90 gramami chmielu na chmielenie na zimno powinno byc fajnie chmielowo w smaku jak i w aromacie Na zimno jeszcze dodam w dwóch etapach. Około 60 gram na tydzien, ze 30 gram na ostanie 2 dni. Oczekuję sporo po tym piwku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Ja ostatnio robię eksperymenty z odejściem od chmielenia na zimno - nie lubię tej metody. Jest problematyczna, zmętnia piwo i dodatkowo podnosi ryzyko infekcji. Aktualnie właśnie robiłem APA z samym chmieleniem HopStand - zobaczę za kilka dni (jak się nagazuje) jaki będzie efekt. Jeżeli będzie ok, to zrobię takie samo podejście do Polskiego IPA - wyniki mogą być ciekawe, bo jak wiadomo aromat kontynentalnych chmieli jest średni, ale w smaku coś tam da się ukręcić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 To będzie dopiero moja druga próba z Chmielniem na zimno. Mam nadzieję, że wszystko będzie dobrze. Możliwe że w przyszłości też dojde do pewnych konkluzji na temat tego Chmielnia. W pierwszej Warce się udało, piwko było w miarę klarowne, chodź z chmielem nie zaszalalem. Dodałem jakieś 15 gram na 12 litrów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 Dodałem jakieś 15 gram na 12 litrów... Efekt znikomy, szkoda było "brudzić" piwo Jak wrzucisz 100g/20 litrów luzem, bez żadnych skarpet, to zobaczysz o co chodzi i gdzie są problemy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 17 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2015 (edytowane) Efekt znikomy, szkoda było "brudzić" piwo Jak wrzucisz 100g/20 litrów luzem, bez żadnych skarpet, to zobaczysz o co chodzi i gdzie są problemy No fakt, z efektu jakos super zadowolony nie bylem. Mam nadzieje,że przelewanie piwa z gaza/ponczocha da jakis efekt w postaci w miare klarownego piwa. Edytowane 17 Lipca 2015 przez Ledaro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się