Jasiu Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 (edytowane) I jakies biologiczne wyjasnienie dlaczego miesieczne drozdze mialyby zaprzestac produkowania charakterystycznych dla siebie produktow fermentacji? Edytowane 2 Sierpnia 2015 przez Jasiu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2015 Słabe głodne komórki które nie mają pouzupelnianych składników odżywczych, w jakie je zaopatruje producent żeby miały mniejszą śmiertelność i dłuższą datę, a których nie ma w brzeczce pod koniec fermentacji. Do tego leżą w nie do końca przyjaznym środowisku, są lekko zmutowane po 1 piwie które przepracowały itp. Do tego dodaj zanieczyszczenia mikrobiologiczne, które w miarę czasu zwiększają swoją ilość, bo zawsze dla jakiejś bakterii to bedzie ok środowisko. Nie bez powodu nie zaleca się używania starej gęstwy. ThoriN 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mpyrkosz Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2015 Ja postanowilem na te chwile uwarzyc kolejne piwko na sucharach a do ok 1/4 uzyje tej zebranej gestwy. Trzeba eksperymentowac zeby sie czegos nauczyc ; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się