Łysy Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Witam wszystkich! Jestem nowy na forum. Ogólnie zajmuje się muzyką, w piwowarstwie jestem jeszcze zielony. Jak dotąd popełniłem kilka brewkitów (lagery, draught), teraz leży na cichej IRA(zacierana) i miodowe z jej resztek. Jak na razie brak zakażeń. Znalazłem ostatnio coś takiego: Przepis z pisma "Pszczelarz polski i ogród" z roku 1937. Na 4,5 litra wody bierzemy 60 dkg. miodu, gotujemy przez 30 minut zabierając szumowiny. Gdy woda wygotuje się dolewamy nowej, tak aby po skończonym gotowaniu było 5 litrów płynu. Po odszumowaniu płynu zanurzamy w woreczku z rzadkiego płótna l dkg chmielu i gotujemy chmiel w płynie przez dalsze 30 minut. Szumowiny zbieramy, następnie wyjmujemy woreczek i wyciskamy z niego płyn. Całość odstawiamy od ognia, aby ostygła. Odlewamy l litr płynu i studzimy przez wstawienie naczynia do zimnej wody aż stanie się letnim (około 30°). Trochę drożdży (na koniec noża) używanych do ciasta rozrabiamy letnim płynem i wrzucamy do mniejszego naczynia, które ustawiamy w ciepłym miejscu. Gdy drożdże zaczną pracować (wydzielać bańki gazu), przelewamy ostudzoną już resztę płynu do gąsiora i dolewamy płyn z drożdżami czyli zaczyn. Szyjkę gąsiora zawiązujemy czystą gazą lub wstawiamy weń rurkę fermentacyjną. Gąsior należy trzymać w ciepłym miejscu. W ciągu 3 do 5 dni będzie się odbywać burzliwa fermentacja. Po upływie tego czasu przenosimy gąsior w chłodniejsze miejsca na 3 dni, zlewamy piwo do czystych butelek i korkujemy wyparzonymi korkami. Butelki z piwem miodowym należy trzymać w chłodnym miejscu - przechowywane w ciepłym mieszkaniu mogą powysadzać korki. Piwem ciężko to nazwać, więc zastąpię to dalej "miodem chmielonym" Co o tym myślicie? Chętnie bym spróbował, tym bardziej, że wszystkie składniki mam w domu. Zmienił bym tylko drożdże na jakieś normalne piwowarskie i niewielki dodatek miodu gryczanego (15-20%). Ma to w ogóle sens? Będzie to pijalne, próbował ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 dziwny trunek,wydaje mi się że będzie wodnisto alkoholowe to ,na pewno dobry pomysł z drożdżami że by zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się