rubezahl Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Sos doskonały do mięs, makaronu, ryżu.Mając w zapasie słoiczek, można w kilka chwil mieć pyszny posiłek.- np. podsmażamy w woku filet z kurczaka (pocięty na paski), dodajemy sos, do tego porcja ryżu.Teraz dobry moment na pomidory!Kisimy podobnie jak ogórki. Warto nakłuć skórki widelcem.Do sosu:litrowy słoik kiszonych pomidorówpuszka ananasówpuszka kukurydzysłoiczek koncentratu pomidorowego3 śr. marchewkiduża cebulapapryka zielona (lub inna)ostra papryczka3 ząbki czosnkuCebulę (piórka) podsmażamy na oliwie, dodajemy paprykę (kostka), marchew (wiórki/zapałki).Podlewamy sokiem z ananasów i chwilę dusimy.Wrzucamy rozdrobnione kiszone pomidory (bez skórek), ananasy (plastry krojone na 8), kukurydzę z zalewą, koncentrat, papryczkę (drobno), czosnek (drobno).Przyprawiamy do smaku, u mnie (około):łyżka - cukru, sosu sojowego, soliłyżeczka - pieprzu, curry, słodkiej papryki (ewentualnie sok z 1 cytryny jak lubimy kwaśne)Zagotowujemy, przekładamy do słoików, pasteryzujemy (~30 min).Proporcje podane na partię "próbną". U mnie za jednym podejściem idą wielokrotności podanych ilości - jedna zabawa a i tak przygotowane zapasy szybko stopnieją.Oczywiście składniki możemy dodawać i inne np. pędy bambusa, sok z pomarańcza, limonki... Edytowane 26 Lipca 2015 przez rubezahl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
emsc Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam, mógłbyś napisać jakie składniki użyłeś do ukiszenia pomidorów ? wielkie dzięki, pozdarwiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rubezahl Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 jakie składniki użyłeś do ukiszenia pomidorów ? Na litrowy słoik: baldach dojrzałego kopru z łodygą, 3-4 ząbki czosnku, kawałek (~2cm grubości kciuka) korzenia chrzanu, średni liść chrzanu, woda zagotowana z solą (1 łyżka na 1 litr) i lekko przestudzona przed zalaniem. Pomidory - najlepiej lima. Takie wodnisto-pestkowe też da się ukisić, ale przy dłuższym przetrzymywaniu robią się bardzo miękkie (co do sosu w niczym nie przeszkadza!). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się