Luqas van Dred Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Witam. Jako kolejną już 8 warkę planuję oatmeal stout. Chciałbym żeby był gładki, aksamitny, treściwy i bardziej czekoladowy niż palony. Z dobrą podbudową słodową. Chciałbym użyć też po raz pierwszy drożdży płynnych FM: Irlandzkie ciemności. Oatmeal stout Obj. 20l BLG: 13,5 IBU: 34 EBC: 73 ABV: 5,7% Zasyp: - Pale Ale Strzegom - 3kg - Monachijski typ II Strzegom - 0,5kg - Płatki owsiane - 1kg - Karmelowy 150 EBC - 0,3kg - Czekoladowy 1200EBC - 0,3kg - Jęczmień prażony - 0,2kg - mech irlandzki - drożdże FM 13 Irlandzkie Ciemności Chmielenie: - Iunga - 15g - 60min - EKG - 25g - 15min - EKG - 25g - 5min Zacieranie: Jednotemperaturowe 67-65st C przez 90 min. Uwagi: Płatki owsiane podpieczone w piekarniku w temp 150st C, wystudzone i wrzucone na tydzień do woreczka papierowego do ułożenia się smaku. Mają wnieść smak i aromat ciasteczkowy. Czy z zasypem jest ok? Czy dla lepszego efektu czekolady zwiększyć słód czekoladowy? Jeśli chodzi o chmielenie to przesadziłem z EKG? Wiem, że chmiel nie odgrywa wielkiej roli w tym stylu piwa. Będę wdzięczny za wszystkie wskazówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) daj carafa special zamiast jęczmienia prażonego zacieraj 69-67 - możesz wyrzucić chmiel na smak i aromat Edytowane 26 Lipca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Carafa III Special bez łusek będzie ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 carafa special jest w zamyśle bez łusek (tj ok 40% łusek zostaje) CARAFA® Special Question Why does CARAFA® Special (de-husked) Chocolate Malt have a smoother flavor than does regular CARAFA®? Could you provide some detail on the Carafa® dehusked malts--methodology, how and why the dehusked barley is smoother in flavor. It is definitely evident while tasting the malt. Answer Roasting germinated barley tends to scorch the grain's husks and give the finished malt a slightly, or even severely, burnt flavor. Some dark beers, however, taste much better -- at least according to some brewers and consumers -- without the bitterness that comes from scorched husks. We at Weyermann have found a way, therefore, to remove most -- though not all -- of the husks before sending the barley through the malting plant and into the roasting drum. The de-husking process is similar to commercial rice polishing. It is desirable, howver, to leave about 40% of the husk material intact, because the husks also protect the kernel from damage. The de-husked finished malt is our CARAFA® Special. Like our regular CARAFA® (the roasted malt with all the husks), we make CARAFA® Special available in three color variations: Type I with a color rating of approximately 300 - 340 °L, Type II with a color rating of approximately 375 - 450 °L, and Type III with a color rating of approximately 490 - 560 °L. nr III na pewno doda więcej palonki niż nr I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 26 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 Dzięki A co z chmieleniem? Może zostać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nachmieldalacz Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Całe c hmielenie bym przesunął na 60 minut całe. Stout ma pachnąć czekoladą, kawę a nie tytoniem i zielskiem jak angielskie chmiele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Również bym przesunął Chmielnie na 60 min. Ostatnio w Dry Stoucie użyłem 30g. Challangera. Z efektów byłem zadawolony, aczkolwiek goryczka mogłaby być wyższa. Ja na twoim miejscu zrezygnowalbym z Iungi. Ale to tylko moje niedoswiadczone zdanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 A słody palone i czekoladowe zacierać od początku czy wrzucić na ostatnie np 20 min? Mieszać wtedy delikatnie górną warstwę żeby nie zmącić złoża? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luqas van Dred Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 Może rzeczywiście ograniczę się do EKG na 60 min. Muszę to jeszcze sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 (edytowane) wrzucaj od poczatku jak będzie za bardzo palone to następnym razem wrzucisz pod koniec - spokojnie, to nie ostatnia warka oatmeal stout w Twoim życiu Edytowane 28 Lipca 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się