Nostradamus Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Witam, warzę moją pierwszą warkę AIPA'y z ekstraktów od homebrewing. Początkowe Blg wyszło mi trochę zaniżone (11) zapewne przez to ze przy dolewaniu wody nie zamieszałem i rozwarstwiła mi się brzeczka (różnica gęstości). Po tygodniu burzliwej przy 3,5 Blg zlałem na cichą. Infekcji chyba nie ma, tak to wyglądało - http://i.imgur.com/pcB4kur.jpg. Nie jestem pewien czy za szybko trochę nie zlałem, czy te drożdże nie powinny z góry opaść. Na cichej mam zamiar potrzymać z 7-10 dni. Zaczepić może rurkę fermentacyjną na kilka dni, czy teraz to już bez znaczenia?. Na cichej stoi w zamkniętym szczelnie fermentatorze. W smaku czuć wyraźną goryczkę, lekki gaz ale aromaty, które były tak silnie wyczuwalne przed burzliwą (cytrusy etc) są słabo wyczuwalne. Mam nadzieję, że smak się jeszcze ułoży podczas leżakowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Po tygodniu burzliwej przy 3,5 Blg zlałem na cichą. Nie jestem pewien czy za szybko trochę nie zlałem, czy te drożdże nie powinny z góry opaść. Nie zawsze wszystkie drożdże opadają na dno - czasami znikome ilości zostają na powierzchni natomiast nie rozumiem po co zlewałeś na cichą nie mając pewności, że fermentacja się zakończyła. Jesteś kolejną osobą, która zlewa po tygodniu - obstawiam, że gdzieś to wyczytałeś albo masz instrukcję i tak zrobiłeś - zgadłem? Poczytaj trochę forum oraz wiki - jest sporo informacji nt. fermentacji burzliwej/cichej oraz jak to wygląda w praktyce i na co zwrócić uwagę. Jeżeli nie potrafisz obserwować fermentacji to musisz polegać na pomiarach (np. robisz 2 w odstępie 2 dni i sprawdzasz zmiany). Poczytaj o tym. Nie twierdzę, że 3,5Blg to nie jest wartość, która jest już wartością finalną odfermentowania. Tym razem mogło Ci się udać i trafiłeś, ale następnym razem może nie być tak kolorowo. Zostaw to piwo w spokoju na 2 tygodnie i zabutelkuj. Przy okazji zrób po cichej pomiar. Tylko zanim zabutelkujesz poczytaj o obliczaniu ilości cukru/glukozy do refermentacji (czy czym tam będziesz refermentował). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 W instrukcji było 5-7 dni burzliwej, fermentator stał w trochę wyższej temp niż powinien (22 stopnie) co powinno chyba znacznie przyspieszyć fermentacje, która i tak o te kilka stopni podnosi temperaturę w baniaku. Zlałem, ponieważ cały sprzęt stoi na wsi i wpadam tu co tydzień, może faktycznie bezpieczniej było zostawić na 2 tygodnie burzliwej. Surowcem do refermentacji będzie cukier przy czym myślę że sypne 20 g mniej niż pokaże kalkulator. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 W instrukcji było 5-7 dni burzliwej, fermentator stał w trochę wyższej temp niż powinien (22 stopnie) co powinno chyba znacznie przyspieszyć fermentacje, która i tak o te kilka stopni podnosi temperaturę w baniaku. Tak właśnie myślałem, że instrukcja miała na Ciebie duży wpływ ... jak widać niezbyt dobry. Osobiście uważam, że sklepy powinny zweryfikować swoje instrukcje i je zmienić albo chociaż uszczegółowić, bo tylko przez to są problemy czyli tłumaczenie jednego i tego samego po 100 razy. Zlałem, ponieważ cały sprzęt stoi na wsi i wpadam tu co tydzień, może faktycznie bezpieczniej było zostawić na 2 tygodnie burzliwej. Mogłeś zostawić na 2 tygodnie - teraz to i tak nie ma znaczenia - odczekaj te 10-14 dni cichej i lej do butelek. Surowcem do refermentacji będzie cukier przy czym myślę że sypne 20 g mniej niż pokaże kalkulator. Po zestawie na stronie sklepu widzę, że drożdże były Gozdawy - nie znam ich zbytnio, ale u Ciebie odfermentowanie jest na poziomie 68% - wg mnie trochę zbyt niskie aczkolwiek FG jest w widełkach stylu. Przeważnie nagazowanie dla stylu AIPA (po OG na poziomie 11Blg to AIPĄ bym tego nie nazywał) to około 2.2v więc celuj w te 2.2v albo dla bezpieczeństwa w 2.0v (będzie jakieś 15g mniej przy 20L i temp. 22C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) u Ciebie odfermentowanie jest na poziomie 68%Otóż nie, kolega napisał, że zrobił błąd mierząc OG - nie zamieszał brzeczki i zmierzył samo rzadkie z góry. Rzeczywiste OG było zapewne wyższe, a tym samym procentowe odfermentowanie - głębsze. Edytowane 27 Lipca 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Niskie początkowe Blg też mnie zdziwiło zwłaszcza przy warzeniu z ekstraktów gdzie wszystko powinno być wyliczone na 20 l (zgodnie z instrukcją) a ja dałem nie całe 18. Mam nadzieję że to był błąd przy pomiarze tj nie zamieszanie brzeczki. Mam nadzieję, że zbyt szybkie zakończenie burzliwej jakoś nie zaszkodzi piwu. Jednak martwi mnie nijaki smak zielonego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 27 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Jednak martwi mnie nijaki smak zielonego piwa. Ten zestaw kupowałeś? http://www.homebrewing.pl/piwo-american-india-pale-ale-145st-blg-zestaw-surowcow-ekstraktow-p-1111.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 28 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2015 To co się dziwisz, że jest bez wyrazu? W sumie 80g chmielu z czego podejrzewam 20g IUNGA idzie na goryczkę. Pozostaje Ci 60g chmielu więc jak chcesz żeby ta ilość dała Ci w mocniejszy niż "niuansowy" wyczuwalny aromat? Nie można tutaj pominąć faktu, że uzyskanie 61IBU kosztem chociażby aromatu to też wyczyn - w załączniku szybka estymacja BS - zakładając prawdopodobne zapiski instrukcji Iunga idzie na goryczkę (załóżmy 60min przy 70min czasie gotowania), a pozostałe idą praktycznie pod koniec gotowania to goryczka uzyskana wynosi 48IBU (podejrzewam, że realnie będzie niższa). Trzeba by poprzesuwać chmiele na dłuższy czas co spowoduje zapewne jeszcze większą utratę aromatu. Osobiście uważam, że tego chmielu tutaj jest za mało i nie licz, że to piwo będzie urywało pupę. Z całym szacunkiem dla dorobku piwowarskiego Doroty, ale chyba musi ona skorygować te receptury oraz instrukcje do nich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nostradamus Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Po 2-ch tygodniach cichej Blg spadło poniżej 2ch stopni, piwko zabutelkowane. Przy mieszaniu z roztworem cukru objętość całości wzrosła do 18,5 L zadałem 95 gram cukru - dolna stawka, ale bezpieczniejsza. Goryczka na tym etapie ładna, cytrusy się przebijają może jeszcze podczas leżakowania się ułoży smak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się