Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Witam. Mam taki pomysł, żeby zrobić żonie wytrawne wino jagodowe - słodkiego/półsłodkiego nie lubi. Postanowiłem aby zrobić je bez dodatku cukru - po prostu z samych jagód i wody. Czy jest to w ogóle wykonalne? Proszę o rady Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Rada- wpisz "wino jagodowe" w google.pl i poczytaj wyniki z wino.org.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Rada- wpisz "wino jagodowe" w google.pl i poczytaj wyniki z wino.org.pl Sprawdziłem kilkanaście przepisów nie tylko na wino.org.pl - wszędzie jest cukier. Dlatego pytam. To wino to będzie pojedynczy epizod więc nie chcę zakładać konta na forum winiarskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pogo Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Znalazłem coś takiego:http://www.brsquared.org/wine/CalcInfo/FruitDat.htmJeśli dobrze rozumiem, to sok, który uzyskuje się z jagód ma średnio SG = 1.0507, czyli ok 12,6°Blg. Sam się zastanów, czy taki wynik Cię zadowala i jak ewentualnie chcesz to poprawić. Sądząc po info znalezionym tu: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=273603to raczej jest wynik SG = 1.04, czyli 10°Blg. Nie wiem którym źródłom bardziej ufać i czy uzyskasz coś podobnego. I żeby nie było: kompletnie się nie znam na robieniu wina, poszukałem informacji, która wydawała mi się najbardziej istotna i nie wiem jak się przygotowuje sok pod wino. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Wg Cieślaka czarne jagody mają 5 blg. Nawet gdyby miały 10 to byłoby to wino bardzo mało %, do tego dość kwaśne, ale do przeżycia. Jagody jak dobrze pamiętam mają kwas benzoesowy który jest konserwantów i trochę utrudnia prace drożdży, do tego sok ma niskie pH. Takie wino ciężko i powoli fermentuje. Wino z samego soku może być zbyt ekstraktywne. Jeśli chcesz to próbuj - będziesz miał jakieś doswiadczenie, najwyżej w razie czego dolejesz wody i dodasz cukru na standardowy przepis. Możesz dodać weglanu wapnia wg dawki z opakowania-podniesie trochę pH i zabije troszkę kwasowość. Jak chcesz uzyskać sok? Jeśli nie sokownikem to polecam zasiarkować go 0.5g pirosiarczynu potasu /10l soku. Inaczej takie lekkie wino może Ci się łatwiej zepsuć. Czemu nie chcesz dodawać cukru? Wody to bym jeszcze zrozumiał (robiłem aroniowe i gronowe bez wody) ale cukru? Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Wg Cieślaka czarne jagody mają 5 blg. Nawet gdyby miały 10 to byłoby to wino bardzo mało %, do tego dość kwaśne, ale do przeżycia. Jagody jak dobrze pamiętam mają kwas benzoesowy który jest konserwantów i trochę utrudnia prace drożdży, do tego sok ma niskie pH. Takie wino ciężko i powoli fermentuje. Wino z samego soku może być zbyt ekstraktywne. Jeśli chcesz to próbuj - będziesz miał jakieś doswiadczenie, najwyżej w razie czego dolejesz wody i dodasz cukru na standardowy przepis. Możesz dodać weglanu wapnia wg dawki z opakowania-podniesie trochę pH i zabije troszkę kwasowość. Jak chcesz uzyskać sok? Jeśli nie sokownikem to polecam zasiarkować go 0.5g pirosiarczynu potasu /10l soku. Inaczej takie lekkie wino może Ci się łatwiej zepsuć. Czemu nie chcesz dodawać cukru? Wody to bym jeszcze zrozumiał (robiłem aroniowe i gronowe bez wody) ale cukru? W piwie daje bimbrowe posmaki obawiam się podobnego efektu w winie chyba, że jednak nie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kunter Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Znalazłem coś takiego: http://www.brsquared.org/wine/CalcInfo/FruitDat.htm Jeśli dobrze rozumiem, to sok, który uzyskuje się z jagód ma średnio SG = 1.0507, czyli ok 12,6°Blg. Sam się zastanów, czy taki wynik Cię zadowala i jak ewentualnie chcesz to poprawić. Sądząc po info znalezionym tu: http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=273603to raczej jest wynik SG = 1.04, czyli 10°Blg. Nie wiem którym źródłom bardziej ufać i czy uzyskasz coś podobnego. I żeby nie było: kompletnie się nie znam na robieniu wina, poszukałem informacji, która wydawała mi się najbardziej istotna i nie wiem jak się przygotowuje sok pod wino. Też się nie znam na tym - liczyłem na to, że ktoś życzliwy już podobny temat przerabiał i będę mógł liczyć na jego doświadczenie. Jak pisałem to wino ma być jednorazowym epizodem więc nie zgłębiam tematu za wszelką cenę. 5 litrów tego wina,które zamierzam zrobić starczy żonie pewnie na 2 lata a może na dłużej. Inaczej było z piwem - zanim zacząłem je warzyć przeczytałem "tony" postów i publikacji ale piwo warzę regularnie i mam z pewnością ponad 100 warek na koncie Ps. Dziękuję Wam Panowie za odpowiedzi i pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Nie będzie bimbrowych smaków. Rób normalnie wg przepisu z wino.org.pla będzie ok winko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Tylko fermentuj w normalnej temperaturze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się