Kochan Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak więc Witam wszystkich ! Moje pierwsze zapiski tak abym później miał do czego się odnieść w przypadku uwarzenia czegoś naprawde dobrego. #1 Altbier 07.08.2015 Zasyp: - słód monachijski I 3,5 kg - słód Karmelowy 150 0,25 kg - słód barwiący 0,05 kg Zacieranie: 15l wody podniesione do temp 72C i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min. Na 5 min przed końcem dodanie barwiącego Filtracja i wysładzanie: poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 30 min miałem już 24litry brzeczki 13-14blg Chmielenie: 0' - 15g lunga 30 - 20g Tradition 60' - Tradition Wystudzone do ~24C i dodanie uwodnionych drożdży SABREW S-33 - Fermentis Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje #2 Własny wymysł 08.08.2015 - 4kg pilzneński - 1kg monachijski - 0,25 barwiący Zacieranie: Zalane słodów 17l wody o temperature 72 stopnie - uzyskane 67C i trzymanie w lodówce turystycznej przez 90 min ( temp spadła o 2C) Filtracja: Tu istna mordęga bo prawie 90 min filtrowania prawdopodobnie przez słody które zmieliłem na mąke w maszynce. Po wysłodzeniu i filtracji otrzymałem ~22litry (14BLG) Chmielenie: 0' - 25 g Marynki 30' - 25 g marynki 45' - 25 g lubelski i marynka Wystudzone do 20C i dodane drożdże SABREW S-33 - Fermentis (uwodnione) Inne: czekam do soboty/niedziele i sprawdzę jak fermentuje Warki stoją w piwnicy o temp otoczenia 18C W kolejce 2 następne warki na weekend ( Pale Ale i Pszeniczne ) Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 warka 1 - na cichą warka 2 - na cichą #3 Pale Ale - Zasyp: - słód pale ale 4,5kg - słód Karmelowy 150 0,25 kg Zacieranie: 15l wody podniesione do temp 72C ( w lodówce ) i wrzucenie zacieru, temp. spadła do ok. 66C Temperatura utrzymywana przez 40 min, podgrzanie do 70C i 30 min. Filtracja i wysładzanie: Wysładzanie wodą o temp. 80C (10l) poszło bardzo sprawnie przez wężyk - w ok. 20 min miałem już 22litry brzeczki 13-14blg Chmielenie: 0' - 30g Marynka 40' - 15g Lubelski i Citra 55' - Lubelski Inne: 30g Citry na zimno, #4 warka Pszeniczne Zasyp: Strzegom słód jasny pilzneński - 2 kg - Strzegom słód pszeniczny - 2,8 kg Zacieranie: 10 min - 46 stopnie C 15 min - 53 stopnie C 30 min - 63 stopnie C 10 min - 73 stopnie C Filtracja i wysładzanie: Wysładzanie wodą o temp. 80C. Łacznie 19l Chmielenie: 45'- Spalt i Fantasia- po 10g 55' Spalt i Fantasia - po 10g Inne: Dodać na zimno po 10 g spalt i fantasia ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 (edytowane) Przy zlewaniu na cichą zlałem do 3 butelek piweczko , dziś otworzyłem Odczucia- da się pić i pić, przyjemna goryczka i lekkie nagazowanie. Dla mnie z pewnością piwko do powtórzenia, ale zobaczymy jak postoi dłużej. Edytowane 17 Sierpnia 2015 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Warka #4 zlana do butelek z dodatkiem 130g glukozy Warka #2 zlana do butelek Warka #1 - 5 litrów z 20l miałem w oddzielnym pojemniku i w innej temperaturze ( aby sprawdzić różnice w smaku ) - zlana ta piątka, ale chyba zapomniałem o glukozie bo bardzo mało nagazowanie w testowej butelce. A jeżeli dałem to było to ~40g na 5l. Kurcze, nie pamiętam #5 Mleczny Stout na święta plan na 28.08.2015 - 500g laktozy - 2kg pilzneńskiego - 2kg monachijskiego - 0,3kg karmelowy 600 - 0,4kg jęczmień prażony - 0,1kg czekoladowy ciemny - 0,3kg czekoladowy jasny - 0,5kg płatki owsiane Cel 22l- 15blg bez laktozy Chmiel: (chmielenie 60 min) - 30g na 0' Marynki - 20g Perle 50' Dodatki: Skórka z pomarańczy, cynamon, goździk, kardamon, cukier, imbir Na gęstwie z Gozdawy PAY7 po Pale Ale #3 #6 Powtórka #1 To samo co pierwsza warka z zamianą chmieli - wrzucam zamiast lubelskiego jakieś resztki niemieckich z pszenicznego i trochę perle. Ferment na Gęstwie Gozdawa PAY7 Czy gęstwa po Pale Ale da radę z tymi piwkami ? Po 3 dniach Pszeniczne- wyraźne goździki, banan jakoś mniej. Bardzo fajnie się pije i jest ochota na kolejne, niestety szkoda że tak późno zacząłem warzyć bo na początku lipca takie piwko idealne Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 Pale Ale jak na razie najlepsze piwko jakie zrobiłem - muszę powtórzyć. #5 Mleczny Stout na święta z 28.08.2015 Chyba przesadziłem z ilością jęczmieniu wyszedł kwaskowaty ( próbowałem 1 listopada) - sprawdzę go jeszcze 5 listopada Kolejne warki dopiero po nowym roku, zrobiło mi się zapasów na ok. 6 skrzynek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się