NoToMasz Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam Swoją przygodę piwowarską rozpocząłem w lutym 2015. Zacieram od samego początku. W kolejnych postach postaram się opisać moje piwowarskie zmagania.Pochodzę z Bukowiny (pow.Biłgorajski, Lubelskie)Liczę na to, że w mojej okolicy również egzystują piwowarzy domowi.SprzętGarnek emaliowany Olkusz 50lFermentor z kranikiem przezroczysty3 zwykłe przezroczyste fermentoryFiltrator z oplotuKapslownica Grifo (zwykła)Kuchenka gazowa starsza ode mnieMały ballingometr Refraktometr 2 cyfrowe termometry TMP-10 Mieszadło magnetyczneWarki:#1 Grodziskie#2 AIPA#3 Weizen/Dunkelweizen#4 Heffeweizen #5 Heffeweizen #6 APA #7 RIS #8 Milk Stout #9 Low Alcohol Ale #10 American Wheat # 11 Stout #12 Witbier z kwiatem bzu, imbirem i suszoną jagodą kamczacką #13 Witbier z kwiatem bzu, imbirem i kolendrą #14 American Golden Ale #15 American Golden Ale #16 Porter #17 American Robust Porter #18 RIS #19 Polskie Ale #20 Polskie Ale #21 Brown Ale #22 IPA #23 Ale Edytowane 22 Maja 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) #3 Weizen (barwa pomiędzy Heffe a Dunkel) 09.08.2015- warzenie 19.08.2015- rozlew Słody: 2,1 kg pszeniczny 2 kg pilneński 0,2 kg karmelowy 200-400 EBC Chmiele: 32g Hallertau 4.5% aa Drożdże: FM41 gwoździe i banany Zacieranie przebiegało mniej więcej tak: 48-44° 35' 62-65° 30' 72° 30' 78° 5' Chmielenie 60' 32g hallertau 4.5% aa Dzień przed rozlewem schłodziłem brzeczkę do ok 12°C. Wyszło 22.5l 13 BLG Odfermentowało do 3.5-4 BLG Zabutelkowane z użyciem 132g cukru Wyszło 36x0.5l oraz 9x0.33 Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 (edytowane) #4 Heffeweizen Warzenie 31.08.2015 Rozlew 10.09.2015 Słody: Pszeniczny 1.5kg (Strzegom) Pilzneński 1.5kg (Strzegom) Karmelowy 300EBC 0.03kg (Strzegom) Chmiele: Hallertau 4.5% aa Drożdże: FM41 gwoździe i banany (gęstwa) Zacieranie: 44° 30' 44-62° 18' 62° 30' 62-72° 13' 72° 30' 72-78° 10' Chmielenie: 16g Hallertau 60' OG 13°BLG FG 3.5°BLG Zabutelkowane 17.5l z 102g cukru 25x0.5l 10x0.33l 1x0.4l Edytowane 1 Stycznia 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) #5 Heffeweizen Warzenie 12.09.2015 Rozlew 26.09.2015 Słody: Pszeniczny 1.5kg (Strzegom) Pilzneński 1.5kg (Strzegom) Karmelowy 300EBC 0.03kg (Strzegom) Chmiele: 18g Hallertau 4.5% aa Drożdże: FM41 gwoździe i banany (gęstwa) Zacieranie: 44° 2h 66° 1h 72° 20' Mashout Chmielenie: 18 g Hallertau 60' OG 11°BLG Zabutelkowane 15l z 100g cukru 25x0.5l 8x0.33l Wydłużenie przerwy ferulikowej nie przyniesie oczekiwanych efektów przy tym szczepie drożdży Edytowane 1 Stycznia 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 11 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 (edytowane) Browar doposażony w: Kolejny fermentor Refraktometr 2 termometry TMP-10 #6 APA Warzenie 27.11.2015 Rozlew 13.12.2015 Słody: Pale ale 4kg (Strzegom) monachijski 0.8kg (Strzegom) Płatki owsiane błyskawiczne 0.4kg Chmiele: 15g Marynka 10% aa 30g Amarillo 8.9% aa 30g Cascade 6.7% aa 20g Citra 13.5% aa Drożdże: Danstar Nottingham Inne: Mech irlandzki 10g Zacieranie: Słody wsypane do 19l wody 63-61° 40' 63-72° 15' 72° 20' 72-78° 8' Wysładzanie 17l wody Przed gotowaniem 28.5l 11.7° BLG Po gotowaniu 26.5l Do fermentacji 25l 13.4° BLG Chmielenie: 15g Marynka 60' 10g Mech Irlandzki 60' 10g Cascade 20' 10g Citra 20' 10g Amarillo 20' 10g Citra 0' 20g Cascade 0' 20g Amarillo 0' OG 13.4° BLG FG 1.5° BLG Zabutelkowane 25l z 164g cukru (2.6Vol) Wyszło 49x0.5l Napowietrzane Blenderem z końcówką do ubijania. Drożdże rozsypane na pianę po napowietrzaniu. Start fermentacji po 40h. Temperatura na ściance fermentora 18-20.5°C (izolowana sonda) Podczas fermentacji bardzo niska piana. Wydajność wg Brewtarget 91% Edytowane 1 Stycznia 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 31 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 (edytowane) #7 RIS 25BLG 9.6% alk. 65 IBU Warzenie 12.12.2015 Rozlew 17.01.2016 Słody: 11kg Pale ale (Strzegom) 1.2kg Płatki owsiane 1.2 Monachijski (Strzegom) 1kg Czekoladowy 400(strzegom) 1kg Karmelowy 600 (Strzegom) 0.4kg Coffe (Castle Malting) 0.2kg Pszenica prażona Chmiele: 50g Polaris DE 18.8%aa 26g Hallertau 4.5%aa 5g Marynka 10%aa Drożdże: Dannstar Nottingham (200ml gluta) Inne: 10g Mech irlandzki Zacieranie: do 32l wsypanie jasnych i czekoladowego 60-68 22' 68 40' 68-79 25' Dodanie ciemnych, bo zapomniałem sypnąć przed wygrzewem Generalnie filtrację spartoliłem... Zawracanie do gara podgrzewanie i takie tam Wyszło 24.5l 23.6 BLG Po gotowaniu rozcieńczyłem z 29 Blg, Do fermentora poszło 22.5l 25BLG Wydajność wg Brewtarget 54% Chmielenie: 60' Polaris 60' Marynka 60' Hallertau OG 25 BLG FG 8BLG Bla Bla Bla: Schładzane w wannie Napowietrzane blenderem z końcówką do ubijania Drożdże zadane przy 17C 13.12.2015 17-16C 14.13.2015 15C 15.12.2015 14C 16.12.2015 14.5C 17.12.2015 15.1C 18.12.2015 15.1C 19.12.2015 14.4C Przeniosłem do 18C Butelkowanie: 78g cukru przy 17°C na 16l (2.2V) #8 Wysłodek Słody: co wyżej + 500g laktozy Drożdże: Danstar Nottingham 150ml (glut) Chmiele: 30g Marynka 8g Amarillo 9%aa 6g Citra 13.5%aa 8g Cascade 6%aa Chmielenie: 30g Marynka 60' Wysładzałem do 6 BLG Wyszło 32l 11BLG Po chmieleniu zostało 28l 15 BLG/13BLG bez laktozy Fermentował obok Risa 27.12.2015 Przelanie na cichą. Dosypanie po 6-8g Amarillo, Citra, Cascade Wydajność wg Brewtarget 31% OG 15BLG FG ***°Blg Podsumowanie Pierwszego roku: Wydane 1200 zł na sprzęt i surowce Uwarzone 182.5l Ok 25l win 15l Cydru z jabłek Brak kwachów Edytowane 18 Stycznia 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 30 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Podczas sprzątania drewnianego domu znalazłem 40l garnek emaliowany w pokrywką.Ma niewielkie wżery, ale żelaza w brzeczce póki co nie wyczułem.#9 Low alcohol Ale9.2 BLG3.1% alk16.5 IBUWarzenie 11.05.2016Rozlew 16.05.2016Słody:0.6kg Karmelowy 300.5kg Pilzneński0.25kg Płatki owsiane0.2kg Biscuit0.2kg Wędziny cherry BriessChmiele:8g MarynkaDrożdże:FM52Zacieranie:69-74 180'Chmielenie:8g Marynka 60'Wyszło 11l 9.2 BrixWydajność wg BT 90%Schładzanie w wannie 1.5h do 18CFermentacja w 18.5-19.5CButelkowanie:85g cukru na 12l (2.7 Vol)Wyszło 24x0.5l@edit 03.06.2016Ulepkowate mętne mdłe... Edytowane 9 Lipca 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 1 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2016 (edytowane) #10 American Wheat 11Blg 5,1% alk 22 IBU Warzenie 16.05.2016 Rozlew 31.05.2016 Słody: Pszeniczny 2kg (Strzegom) Pilznański 1.5kg (Strzegom) Karmelowy 0.3kg (Strzegom) Chmiele: 42g Cascade 6% aa 38g Citra 12% aa 12g Marynka 12%aa Drożdże: FM52 Amerykański Sen Zacieranie: 62-59° 30' 60-72° 8' 72° 20' 72-78° 5' Chmielenie: Marynka 12g 60' Cascade 10g 10' Citra 5g 10' Hop stand w 72°C : Citra 10g Cascade 18g Na zimno : Cascade 14g 4 dni Citra 28g 4 dni Wydajność wg BT 86% Wyszło 21l 11Blg Fermentacja w 19°C Butelkowanie: 138g cukru (2.5Vol) Wyszło 40x0.5l i 2x0.33l Było w porządku Warzenie: Rozlew: Słody: Chmiele: Drożdże: Zacieranie: Chmielenie: Wydajność wg BT Wyszło Fermentacja w Butelkowanie: Wyszło Edytowane 17 Października 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) #11 Stout 9.3 BLG 4% alk 36 IBU Warzenie: 03.06.2016 Rozlew: 15.06.2016 Słody: Pilzneński 1.2kg Karmelowy 30 EBC 0.2kg Jęczmień prażony 0.2 kg płatki owsiane 0.1 kg Chmiele: 14g Marynka 10% Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 64-68°C 60' Wygrzew Chmielenie: 60' 14g Marynka Wydajność wg BT 82% Fermentacja w 18°C Butelkowanie: 11l z 47g cukru (2.0 vol) Wyszło 16x0.5l i 4x0.33l Edytowane 17 Października 2016 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 17 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2016 (edytowane) #12 Witbier z kwiatem bzu 10.6 BLG 4.2 alk 12 IBU Warzenie:10.06.2016 Rozlew: 30.06.2016 Słody: Pszenica niesłodowana 2kg Pilzneński 1.5kg Chmiele: 16g Cascade 5.6% Drożdże: Danstar Nottingham Dodatki: 2g kolendra 14g imbir 100g świeży kwiat bzu 10szt suszona jagoda kamczacka Zacieranie: 67-60°C 180' Chmielenie: 15g Cascade 60' Wszystkie dodatki na 0' Wydajność wg BT 85% Wyszło 19.5l Fermentacja w Butelkowanie: 82g cukru na 12.5l (2.5 Vol) Wyszło 25x0.5l (do reszty dodane przemrożone jesienne maliny) Edytowane 8 Stycznia 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 8 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) #13 'Witbier' z kwiatem bzu, imbirem i kolendrą Warzenie:18.06.2016 Rozlew: 27.07.2016 Słody: Pszenica niesłodowana 1.4kg Pilzneński 1.4kg Chmiele: 12g Cascade 5.6% Drożdże: Danstar Nottingham Dodatki: kwiat bzu 140g imbir 18g kolendra 10g Zacieranie: 67-62°C 120' Chmielenie: 12g Cascade 60' Wszystkie dodatki na 0' Wydajność wg BT 85% Wyszło 14l 11°BLG Fermentacja w Butelkowanie: 10l z 116 ml syropu z kwiatu zbu (69g cukru) Reszta poszła w butelki z krachlą Wyszło 20x0.5l + 3.5l w inne rozmiary Edytowane 8 Stycznia 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) #14 American Golden Ale Piwo zajęło 1 miejsce w ćwierćfinale KBP w Rzeszowie 03.12.2016 12 Blg 5% 40 IBU Warzenie: 7.10.2016 Rozlew: 1.11.2016 Słody: Pilzneński Weyermann 1.5kg Pszeniczny Weyermann 0.5kg Carmelpils Bestmaltz 0.2kg Chmiele: 26g Citra 26g Cascade 20g Mosaic 10g Amarillo 2g Chinook Drożdże: Danstar Nottingham 1 saszetka Woda: Kranówka przepuszczona przez BRITĘ Zacieranie: 60' 68-65°C 8' 65-73°C 20' 73-71°C 8' 71-79°C Chmielenie: 60' Chinook 2g 10' 16g Citra 10' 16g Cascade 10' 10g Mosaic Hop stand przy 78°C 10g Cascade 10g Mosaic 10g Amarillo 5g Citra Na zimno 3 dni: Citra 10g Mosaic 10g Wydajność wg BT 82% Wyszło 10l 12Blg Fermentacja w 14-15°C Butelkowanie: 9l 56g cukru Nagazowanie 2.4Vol Wyszło 18x0.5l Edytowane 3 Lutego 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 3 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2017 #15 American Golden Ale 10l 12 Blg 4.8 % 40 IBU Warzenie: 8.10.2016 Rozlew: 6.11.2016 Słody: Pilzneński Weyermann 1.5kg Pszeniczny Weyermann 0.5kg Carmelpils Bestmaltz 0.2kg Chmiele: 32g Simcoe 23g Citra 12g Cascade 12g Mosaic 4g Chinook Drożdże: Danstar Nottingham 1 saszetka Woda: Kranówka przepuszczona przez BRITĘ Zacieranie: Zostawiony na minimum najmniejszego palnika 2h 68-66°C Chmielenie: 60' Chinook 4g 10' 11g Citra 10' 6g Cascade 10' 12g Simcoe 10' 6g Mosaic Hop stand przy 78°C 6g Cascade 6g Mosaic 12g Citra Na zimno 3 dni: Citra 10g Somcoe 10g Wydajność wg BT 74% Wyszło 10l 11.4Blg Fermentacja w 14-15°C Butelkowanie: 9l 78g cukru Nagazowanie 2.4Vol Wyszło 18x0.5l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 6 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 (edytowane) #16 Porter Bałtycki 23l 19.8Blg 8.6% 30IBU Warzenie: 22.10.2016 Rozlew: 27.11.2016 Słody: pilzneński Strzegom 4.5kg Pszeniczny Strzegom 3kg Czekoladowy Strzegom 0.25kg Karmelowy 300 0.25kg Karmelowy 600 0.25kg Chmiele: Chinook 30g Drożdże: Danstar Nottingham Zacieranie: 68-64°C 45' 67-73°C 12' 73-71°C 20' 71-77°C Chmielenie: 30g Chinook 60' Wydajność wg BT 82% Wyszło 23l 19.8°Blg Fermentacja w 14-15°C Butelkowanie: 116g cukru na 23l 2.2Vol Wyszło 11x0.33 3x0.4 3x0.6 29x0.5l Edytowane 7 Marca 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 8 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 #17 American Porter Piwo zajęło II miejsce w półfinale KBP w Rzeszowie 04.03.2017 (Wersja na Nottinghamach) 30.5l 16.6 Blg FM13-6.5 % /Nottingham-6.9 % 34 IBU Warzenie:27.01.2017 Rozlew:11.02.2017/14.02.2017(Chmielone na zimno) Słody: Pilzneński Weyermann 5kg Dark Wheat Weyermann 1kg Light Munich Weyermann 1kg Coffe Castle Malting 0.5kg Caraaroma Weyermann 0.5kg Carafa II Weyermann 0.25kg Chmiele: Chinook US 62g Chinook PL 50g Cascade PL 50g Cascade US 30g Simcoe US 16g Citra US 8g Drożdże: 2 saszetki Dannstar Nottingham 1 fiolka świeżych FM13 Zacieranie: 67-63°C 90' Wysładzanie 16l kranówki z dodatkiem kredy Chmielenie: 60' 38g Chinook US Hop stand przy 78°C: Cascade 30g Chinook 24g Simcoe 16g Citra 8g Na zimno (3 doby): Po 25g Cascade PL i Chinook PL na 11l (FM13) Po 25g Cascade PL i Chinook PL na 11l (Nottingham) Wydajność wg BT 92% Wyszło 30 .5l 16.6Blg Po schłodzeniu na dworze w -9°C do 15°C i napowietrzeniu: do 19.5l zadane 2 saszetki Danstar Nottingham i przeniesione do 10°C do 11l fiolka FM13(świeże) i przeniesione do 18°C Fermentacja w: Nottinghamy 9-12°C FM13 18-20°C (jak dla mnie za ciepło fermentowane) Po fermentacji: Nottingham 6.7°P 6.9% ABV FM13 7.4°P 6.5% ABV (Objętościowo) Butelkowanie: 7l bez chmielenia na zimno +40g cukru 2.4Vol Chmielone na zimno nagazowanie 2.2Vol Wyszło ok. 55 butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 27 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2017 #18 Russian Imperial Stout 16l 21.1 Blg 8.4% 66 IBU 93 ebc Warzenie:10.02.2017 Rozlew: a(10.03.2017),b(26.03.2017),c( 04.2017) Słody: 6.57kg Weyermann - Pilsner Malt 2.5kg Weyermann - Pale Ale Malt 2.5kg Castle Malting Coffee 250 EBC 0.5kg Fawcett Chocolate 500 EBC 0.5kg Pszeniczny Strzegom 0.5kg Suchy ekstrakt słodowy jasnt 0.27kg Carafa III 0.1kg Chmiele: Iunga 50g Drożdże: Dannstar Nottginham 420g gęstwy Zacieranie: 40' 67-64°C 15' 64-74°C 15' 73°C 10' 73-78°C Chmielenie: Iunga 50g 60' Wydajność wg BT 81% Wyszło 16l 21.1BLG Fermentacja w 8.5-11°C Butelkowanie: 10.03.2017 5x0.5l (2.2Vol) 26.03.2017 Wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #19 Polskie Ale Warzenie 10.02.2017 Rozlew 04.03.2017/12.03.2017 #019 Polish Pale Ale - Blonde Ale (6B) ================================================================================ Wielkość warki 27,000 L Objętość do gotowania 30,000 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 92% Gęstość początkowa 10,5 P Gęstość końcowa 1,5 P Alkohol (ABV) 4,4% Bitterness 18,7 IBU (Tinseth) Barwa 9,4 ebc (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Ekstraktywność Barwa Weyermann - Pale Ale Malt Słód 3,000 kg 85% 6,7 ebc S�odownia Strzegom - pszeniczny Słód 500,000 g 83% 3,0 ebc Weyermann - Carapils Słód 400,000 g 75% 3,0 ebc Weyermann - Melanoiden Malt Słód 250,000 g 81% 53,1 ebc Waga słodów: 4,150 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Marynka 8,7% 22,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 18,7 Sybilla 6,5% 22g Cicha Perle 7% 18g Cicha Zacieranie na lenia w 15l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 #20 Polskie Ale 22l 10.8 Blg 32 IBU 7 EBC Warzenie:03.03.2017 Rozlew:20.03.2017 Słody: Strzegom - pale ale Słód 3,000 kg 5,5 ebc Strzegom - pszeniczny Słód 500,000 g 3,0 ebc Weyermann - Carapils Słód 200,000 g 3,0 ebc Waga słodów: 3,700 kg Chmiele: Marynka 50g Perle 70g Sybilla 74g Iunga 22g Drożdże: Dannstar Nottingham 2 saszetki Zacieranie: w 10l wody 68-64°C 60' Wygrzew Wysładzanie na raty 9l PH 5.2 9l PH 6.5 Chmielenie: 60' 22g Iunga Hop stand 66°C 20': 20g Perle 20g Sybilla 22g Marynka Na zimno 2.5 doby: Sybilla 54g Perle 50g Marynka 28g Wydajność wg BT: 92% Wyszło 22l 10.8Blg Fermentacja w 14-16°C Zlanie znad drożdży po 14 dniach Butelkowanie: 1 Keg + 2 butelki 0.5l (2.4 Vol) Wyszło 19l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NoToMasz Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 (edytowane) Warzenie:29.04.2017 Rozlew: 20.05.2017 #021 Brown Ale ================================================================================ Wielkość warki 13,396 L Objętość do gotowania 12,396 L Czas gotowania 1,000 hr Wydajność 87% Gęstość początkowa 11,351 P Gęstość końcowa 2,919 P Alkohol (ABV) 4,5% Bitterness 28,3 IBU (Tinseth) Barwa 23,5 ebc (Morey) Składniki fermentacji ================================================================================ Nazwa Typ Ilość Słodownia Strzegom - pale ale Słód 2,000 kg Brown Malt (British Chocolate) Słód 250,000 g Słodownia Strzegom - karmelowy 150 Słód 250,000 g Weyermann - Carapils Słód 150,000 g Waga słodów: 2,650 kg Chmiele ================================================================================ Nazwa Alpha Ilość Użycie Czas Postać IBU Iunga 12,5% 12,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 28,3 Drożdze ================================================================================ Nazwa Typ Postać Ilość Krok Safale S-04 Ale Suche 11,00 g Fermentacja burzliwa Zacieranie: 60' 68-66 (w kocu) 20' wygrzew Fermentacja w 18-20°C Butelkowanie: Nagazowanie 2.0 Vol Syrop cukrowy dodawany strzykawką do każdej butelki Wyszło ok 10.5l Edytowane 22 Maja 2017 przez NoToMasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się