Luk Tous Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego: warka 23L OG: 13,1 blg FG: 4 blg IBU: 36 EBC: 78,6 ABV: 5 Zasyp: 3,65 kg Pale Ale 5,5-7,5 EBC Wayermann 1 kg płatki owsiane 0,3 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Wayermann 0,3 kg Carafa Specjal typ III 1300-1500 EBC Wayermann 0,25 kg Chocolate Rye 500-800 EBC Wayermann Chmielenie: 30g Target - 60 min Drożdże:Safale S-04 Zacieranie - jednotemperaturowe 69oC przez 60min I teraz pytanie, czy taki zasyp będzie ok? Może podarować sobie ten czekoladowy żytni i dać w zamian inny czekoladowy, albo coś innego? Edytowane 13 Sierpnia 2015 przez Luk Tous Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ostatnio też przymierzam się do tego stylu. Przez jakiś czas trochę czytałem i kleciłem recepturę - kierowałem się przy tym proporcjami, które bodajże wrzucał gdzieś kiedyś Scooby. Jeżeli dobrze pamiętam, to wyglądały mniej więcej tak: jasny karmelowy - 10% czekoladowy - 10% płatki owsiane - 10% jęczmień palony - 2 - 8% (lub 2-10% - nie jestem pewien) słód bazowy - reszta Na tej podstawie zmontowałem sobie taką recepturkę: Oatmeal Stout (30 IBU, 15 Blg, 36 SRM) pale ale 67% 3,4 kgpłatki owsiane 10% 0,5 kgCaraBohemian 8% 0,4 kgczekoladowy 1200 EBC 6% 0,3 kgczekoladowy 400 EBC 4% 0,2 kgjęczmień palony 4% 0,2 kg Efekt, jaki chcę uzyskać, to pełne, jedwabiste piwo, w którym bardziej dominuje czekolada, niż kawa. Nuty palone niezbyt natarczywe. Zastanawiałem się mocno, czy w miejsce CaraBohemian nie dać właśnie Caramunich'a II lub III, ale nie wiem czy w smaku będzie jakaś różnica - w kolorze odrobinę jest (a jestem pod górną granicą, więc mogę zjechać z czymś w dół). Ale że przy okazji chciałem sprawdzić właśnie ten słód bohemski, bo jeszcze go nie używałem, to wrzuciłem właśnie jego Piwa jeszcze nie warzyłem, a recepturkę wrzucam, bo może w miarę potrzeby "zaczerpniesz inspiracji" Sam jestem ciekaw co zaproponują inni koledzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ja też przymierzam się do zrobienia owsianego stouta. Nie rozpisałem jeszcze receptury, ale zamierzam dać więcej owsa niż 10%. Poza tym trochę słodu pszenicznego ciemnego i pszenicznego czekoladowego. Jako bazowy użyję słodu monachijskiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szalas85 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego: warka 23L OG: 13,1 blg FG: 4 blg IBU: 36 EBC: 78,6 ABV: 5 Zasyp: 3,65 kg Pale Ale 5,5-7,5 EBC Wayermann 1 kg płatki owsiane 0,3 kg Caramunich typ III 140-160 EBC Wayermann 0,3 kg Carafa Specjal typ III 1300-1500 EBC Wayermann 0,25 kg Chocolate Rye 500-800 EBC Wayermann Chmielenie: 30g Target - 60 min Drożdże: Safale S-04 Zacieranie - jednotemperaturowe 69oC przez 60min I teraz pytanie, czy taki zasyp będzie ok? Może podarować sobie ten czekoladowy żytni i dać w zamian inny czekoladowy, albo coś innego? Ja wyrzuciłbym ten żytni czekoladowy. W moim owsianym stoucie dał nieprzyjemne i niepasujące ziemiste posmaki, które psuły aksamitny odbiór piwa. Daj inny czekoladowy. Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Luk Tous Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Ja wzorowałem się między innymi na http://www.piwo.org/topic/16420-stout-owsiany-a-la-czarna-wolga-z-artezana/?p=326438. Płatków owsianych wychodzi u mnie 18% z hakiem, bo tu u ówdzie pojawiają się głosy typu "ja bym dał więcej" W takim razie czekoladowy żytni zastąpię chyba czekoladowym pszenicznym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomaszM Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Witam, zbieram się do uwarzenia swojej drugiej warki, którą prawdopodobnie będzie oatmeal stout. W BeerSmith zrobiłem coś takiego: warka 23L OG: 13,1 blg FG: 4 blg IBU: 36 EBC: 78,6 ABV: 5 Owsiany stout 13 BLG to trochę mało. Rozumiem, że chcesz go zrobić na słodko, stąd zacieranie w 69 stopniach, ale jeżeli ta sztuczka Ci wyjdzie to zabraknie jeszcze treściwości. Może Ci wyjść słodki wodnisty. Luk Tous 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się