Mojerto Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Właśnie się dowiedziałem, że w procesie produkcji jednego z serów długodojrzewających używa się drożdży winiarskich: http://www.spomlek.pl/aktualnosci2.php?news_id=134 http://podniebnewinnice.pl/szafir-ser-warzony-na-drozdzach-winnych Nie mogłem znaleźć żadnego specjalistycznego forum serowarskiego czy mleczarskiego, wiec zapytam was: po co się dodaje tam drożdże i jaką one mogą pełnić funkcję? No i ciekawe co one żrą, skoro jedynym cukrem w mleku jest nieprzyswajalna dla drożdży laktoza, którą i tak w ciągu 1-2 dni bakterie przerabiają na kwas mlekowy. Czy jest ktoś na tyle mocny w teorii lub praktycznej znajomości drożdżaków aby to wyjaśnić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 http://podniebnewinnice.pl/szafir-ser-warzony-na-drozdzach-winnych/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się